Välj en sida

Kategori | Mental Hälsa

Alla Hjärtans Dag – varje dag!

Alla Hjärtans Dag är verkligen för alla, inte bara förälskade och kära par. Kärleken är ju större än så och finns i alla relationer. Kärlek till barn, föräldrar vänner och sin käraste.   Att känna lycka i ett förhållande eller i en relation är inte någon...

Misstänker du binjureutmattning, lågt kortisol, och vill veta binjurestatus?

Alla typer av påfrestningar på vår kropp får konsekvenser på sikt. Dessa påfrestningar räknas som stress. ALL form av stress oavsett om den är psykologisk, fysiologisk, metabol eller miljöorsakad påverkar exempelvis våra binjurar och ges då slarvigt uttrycket ”binjureutmattning” när stresspåslaget blivit för kraftigt för kroppen att hantera.

Har du svårt att gå ner i vikt?

Många gånger kan det vara svårt att gå ner i vikt, fastän man tror sig göra ”allting rätt” med exempelvis kosthållning och träning. Förklaringen kan vara en sänkt metabolism/ämnesomsättning och svaret kan sitta i håret!

Styrketräning för hjärna

Mer Hjärnhälsa, dags för hjärngympa Nu har du chansen att lyssna på nästa avsnitt om Hjärnhälsa med Peter Wilhelmsson, en av Sveriges mest erfarna närings- och funktionsmedicinare, författare till flera hälsoböcker och grundare av Alpha Plus. I podcatseb Hälsosnack...

Hjärnkoll

Peter Wilhelmsson är närings- och funktionsmedicinare, författare till flera hälsoböcker och grundare av Alpha Plus.

Stress – din bästa vän och din värsta fiende

Stress drabbar mer eller mindre oss alla och det är ingen fara att känna stress då och då. Problemen kommer när du är ständigt i ett “fly eller fäkta”-läge. Näringsterapeut Anna Baard Blixt berättar om hur vi lägger skulden på fel saker när vi är stressade och vad som kan hända om vi inte tar behovet av återhämtning på allvar. Du får också en övning för att hitta ditt eget stressmönster för att kunna börja rensa ut det som pressar dig i onödan.

Meditation och vegetarisk höstmeny

Blir du ofta förkyld? Har du spända axlar? Lite mycket att göra på jobbet, samtidigt som det är din tur att baka till föräldrarmötet och du ska hjälpa en vän att flytta i helgen. Det är så här livet ser ut för många.
Även fast man gör det bästa för sig själv genom att ta väl hand om sig, du rör på dig regelbundet, du äter ordentligt och bra, så missar man något mycket viktigt. Återhämtning.

Tips på återhämtande yogaövningar

I förra inlägget (länk till det här) så berättade jag lite om yogans fördelar för en bra återhämtning. Och det gäller i princip oavsett träningsform eller “vardagsliv”. Yoga funkar väldigt bra både före och efter träning.

Yoga som återhämtning

Det finns fler och fler forskningsresultat som visar yogans och meditationens positiva effekter på kropp och sinne. För att inte tala om hur bra den kan vara för trötta, och stela, kroppar.
Här följer några enkla tips på vad du kan göra efter ett träningspass för att hjälpa kroppen att återhämta sig snabbare.

Mental avslappning – en viktig del av livet

Under sommaren brukar vardagspulsen lugna ner sig lite, och de flesta har flera veckor av skön semester att se fram emot. Det betyder även dagar att bara njuta av. Det ger oss ett tillfälle att ladda batterierna både fysiskt och mentalt. Något som är så enkelt som att bara låta sig själv slappna av kan göra så otroligt mycket positivt för hälsan.

Meditation för att neutralisera sinnet

I förra inlägget så lovade jag bjuda på en meditation som kan hjälpa dig stilla sinnet. Kom ihåg att det tar tid att lära sig meditera så har du aldrig provat, börja med 3-5 minuter och arbeta dig sedan upp till full tid. Jag rekommenderar dig att öva varje dag för...

Så tacklar du ditt tvivel

Oavsett vad man ger sig in på i livet så kommer det stunder då man tvivlar. Kanske du tvivlar på något just nu? Det kan vara lite mer banala saker som vilken färg på tapeten du ska välja, vilken resa du ska boka eller vilken kurs du ska anmäla dig till. Men det kan även vara stora saker som verkligen kräver tid och eftertanke. Kanske tvivlar du på om du ska stanna kvar på ditt jobb, om du vill bo kvar där du bor, om ditt förhållande är rätt eller om du kommer klara av det du sagt du ska klara av.

Så påverkas pH-värdet i kroppen av din andning

Till motsats till vad man skulle kunna tro så kan syrebrist uppstå i kroppen när vi andas för mycket. Dålig andning påverkar hälsan negativt på många sätt och kan bidra till att kroppen blir försurad. Andningen har därmed en stor betydelse för att reglera kroppens pH-värde.

Låt din mat vara din medicin!

Jag märker att många inte vet vad en Näringsterapeut arbetar med när jag presenterar mig för nya människor. Näringsterapeut är ett relativt nytt yrke i Sverige och utbildningen är privat, bekostad med egna pengar utan studielån. I många andra länder finns liknande utbildning på universitetsnivå.

Podcast 4Health: Dr Michael Ash – Mikrobiota / tarmflora, immunsystemet och hjärnan

I podcasten 4Health med Anna Sparre, har Anna gjort en mycket spännande intervju med Michael Ash om mikrobiota / tarmflora, immunsystemet och hjärnan. Så här beskriver Anna avsnittet på sin hemsida, 4health.se:
“Spännande!! Funktionsmedicinaren Dr Michael Ash har spetskompetens när det gäller kopplingen mellan ditt immunförsvar och din tarmflora.

Bjuda på mat med liten plånbok!

Att bjuda många på mat kan för vissa vara svårt om inte t o m omöjligt. Under en period i mitt liv var jag ny-exad och sökte jobb inom min utbildning – samtidigt jobbade jag lite här än där – var ensamstående med två små barn och ville ändå bjuda vänner på mat. För visst är en krydda i livet att få samla sina vänner eller släkt under en måltid?

3 saker som gör ditt kaffe mer hälsosamt

Helt på egen hand, kan vårt älskade kaffe reducera risken för typ 2 diabetes och Parkinsons sjukdom, men vissa av oss tror att lite extra “handpåläggning” kan göra den svarta drycken ännu mer hälsosam (och god).

Mental styrka för att nå dina träningsmål

Ambitionerna fanns där. Liksom motivationen och energin till att göra den där förändringen i livet. Du hade fått upp farten. Det rullade på både i livet, på jobbet och med träningen. Du hade äntligen kommit på “knepet” för att lyckas.
Tills en dag…
Kanske till och med från en dag till en annan. Ambitionerna försvann. Motivationen och energin likaså. Allt du vill är att lägga dig ner och liksom sova tills det gått över.

Podcast Hälsosant: Ska du undvika viss mat fast du inte är allergisk?

Födoämnesintoleranser blir allt vanligare och de flesta känner någon som undviker ett eller flera livsmedel. Varför är det så? Hur kan man ta reda på om man är känslig mot viss föda? Går det att bli fri från sina intoleranser och inte minst hur hänger läckande tarm ihop med födoämnestintoleranser?
I veckans avsnitt av Hälsosant samtalar Carolina Werling med näringsterapeuten Linda Rahbek som är expert på ämnet om allt det och mycket mer!

Ge din kropp en chans genom VIKTIG mineralbalans!

En hårmineralanalys ger vägledning till hur balanserade olika kroppsfunktioner är. Genom att se till mätvärden i förhållande till varandra, får vi mycket mer information än om vi utvärderar enskilda näringsämnen var för sig. Några få mineraler kan ge oss indikationer relaterade till exempelvis ämnesomsättningstyp och hormonbalanser.

Tonåringar dricker ett badkar läsk per år

De brittiska barnen mellan 11 och 18 år är översköljda av läsk. På ett år dricker de tillräckligt mycket för att fylla ett helt badkar, enligt cancerforskningsinstitutet Cancer Research UK. Och svenska barn är inte långt efter! Nu inför man i Storbritannien en...

Hjälp! Varför är jag alltid så trött? Del 1: Sömnen

Sömnrubbningar åt det ena eller andra hållet kan orsaka viktökning, humörsvängningar, trög tankeverksamhet, magfett, förhöjt blodtryck, sämre minne, svårt att fokusera tankarna, ökade stressnivåer och många andra negativa effekter men med den mest uppenbara påföljden där som en envis fluga –den ständiga tröttheten.

Yoga | inte så krångligt!

I mitt förra inlägg berättade jag lite om varför jag yogar och att man inte behöver krångla till det så förbenat… Jag lovade också att visa några av mina absoluta favvoövningar så håll till godo!

Mindful Eating – ett sunt förhållningssätt till mat

Mindful eating (medvetet ätande) är ett förhållningssätt till mat och vårt beteende kring mat. Hur vi äter hänger ofta ihop med vanor, impulser och känslor. Det handlar om att hitta ett sunt förhållande till mat, till sig själv och sina kostval och framför allt att lyssna på sin egen kropp.

Jag älskar verkligen yoga!

Om nu någon missat det... Det är ytterst sällan jag tycker det är ”tråkigt” eller att jag inte har lust. Inte ens om det är en dålig lärare kan jag känna olust. Då ser jag det som en utmaning att fokusera på det som är bra. (För det finns alltid något.) Är jag...

Första “glädjegenen” har identifierats!

  För första gången i historien har forskare isolerat den del av det mänskliga genomet som kan förklara skillnaderna i hur vi människor upplever lycka. Detta är vad holländska proffessorerna Meike Bartels (Genetics and Wellbeing) and Philipp Koellinger...

Ge dig själv en energikick!

Går du på tomgång? Tanka energitanken med lite smart naturligt bränsle! Energi – något vi alla vill ha mer av.

Tjejer – vad saknas er?

  Du kan vara Muskel-Maggan på gymmet, Löpar-Lisa på vägarna eller Kost-Kattis bland dina vänner, men sanningen är att du ändå kan ha brist på några superviktiga ingredienser i livet. För kvinnor är en hälsosam livsstil nästan ett krav numer då vi har så otroligt...

Allt i samspel: ett funktionsmedicinskt perspektiv

  Förra veckan beskrev vi vad funktionsmedicin är och hur vi på Alpha Plus utgår från detta perspektiv i hela vår verksamhet. I det här inlägget berättar Sanna Törsleff Berglund – praktiserande näringsterapeut – hur hon ser på, och tänker om, funktionsmedicinen...

Naturligt pigment bra för minnet!

Brain-foods, som på svenska betyder hjärn-mat, eller hjärnbränsle, är något som dyker upp i de flesta hälso- och livsstilsmagasin lite då och då. Brain Foods innebär kost och näring som ökar hjärnans förmåga att minnas, får mer energi och orkar mer. Trenden med Brain...

6 sätt stress kan påverka din fysiska hälsa

Alla upplever stress i vardagen, men om man ständigt känner sig stressad, kan det leda till en mängd allvarliga, fysiska hälsoproblem. Därför, om man känner att man upplever mycket stress, bör man söka hjälp innan det leder till några av de mer allvarliga fysiska hälsoproblem som diskuteras nedan.

Varva ned & Bromsa in!

Hur varvar men ner egentligen och när vet man att man behöver bromsa in? Jag levde hälsosamt, kosten var så gott som giftfri och stärkande för kroppen med mycket näring och lagom med energi. Ett arbete som jag trivs väldigt mycket med, jag tränade flera gånger i...

Ta ett djupt andetag!

I mitt förra inlägg berättade jag lite om hur viktig och central andningen är för vårt liv. Här kommer några korta beskrivningar om två olika andningstekniker. Djupandning Andas hela tiden genom näsan. Slappna av i magmusklerna och låt diafragman så att säga "falla...

Vackert hår med kokosolja!

Visste du att kokosolja är alldeles ypperlig att använda som hårinpackning! Gör så här: Blöt håret i duschen. Ta ca en tesked kokosolja och smält den genom att gnida händerna mot varandra. Applicera oljan i håret och se till att den fördelas jämnt med hjälp av en kam....

Har du kunskap om elementen?

Jag är mycket fascinerad av traditionell kinesisk medicin = TCM och har gått en kortare grundutbildning för att lära mig mer om dess kostmässiga tänk. När vi i Norden var ute och lekte vikingar så skrev kineserna redan böcker om läkekonst. Dessa böcker används...

Leva ung längre med curcumin?

Curcumin leder till diverse förbättringar som kan sänka risken för hjärtsjukdom och patienter med ledinflammation svarar väldigt bra på curcumintillskott.

Curcumin – bra mot inflammation!

Eftersom det visat sig att curcumin är starkt antiinflammatoriskt, kan man jämföra det med vissa antiinflammatoriska mediciner på marknaden.

Andas!

Få av oss tänker nog på att vi andas. Man bara gör det ju. Men att andas är egentligen inte "så bara". Vi kan vara utan det mesta under långa perioder men slutar vi andas så dröjer det inte många minuter innan kroppen dör. Andningen är central inom all yoga och det...

Har du en kronisk livsstil?

Internet och facebook är fulla med råd och information om hur man på egen hand kan bli bättre från diverse sjukdomar. Hur kommer detta sig, kanske det är dags att fråga sig själv? Är det möjligen så att det finns flera olika sätt att må bättre eller till och med kunna...

Vara här

Det mesta i vårt samhälle går i en rasande fart och det krävs nästan att man måste hålla sig uppdaterad på det mesta för att inte helt halka efter. Plus att vi ska hinna med allt annat som en vanlig dag kan innehålla med allt från att jobba, städa, tvätta och handla...

Lugn i stormen! – Hjärnans eget signalsystem del 3

Går man med en stress/sjukdom eller annat som påverkar kroppen negativt så kan det leda till att kroppens näring inte räcker till för att kunna bilda dina viktiga signalsubstanser i rätt mängd, då dessa har en tendens att behöva produceras i ökad mängd när vi inte mår...

Skynda långsamt och träna för livet

  Säga vad man vill om sommaren 2015 men den lider nu ändå mot sitt slut. Vi går åter till jobb och skickar barn till skola och dagis igen. Tillbaka till vardag och rutiner, på gott och ont. Många är vi nog som, så här i andra halvan av augusti, känner att det...

Betydelsen av magnesium går inte att överskatta

Magnesium är det femte i ordningen av de mest förekommande mineralerna i kroppen och en av de viktigaste då mineralet är inblandat i 100-tals enzymreaktioner. Varenda cell i kroppen behöver magnesium för att fungera optimalt. Idag är brist på magnesium är en av de...

Ge aldrig upp! 1 mil – 1 timme!

Då är det äntligen maj. Det är nu jag ska fixa 1 mil på 1 timme. Kommer det att gå? Tja, ni vet eller kan tänka er en 40 år gammal folkvagn som visserligen varit tipp topp en gång i tiden, men som under åren använts allt mindre och periodvis till och med varit...

Metylering – hälsans på- och avfunktion

De flesta sjukdomar och besvär är en kombination av genetiska brister, miljögifter och livsstil. En av de vanligaste och viktigaste genetiska defekterna har att göra med "metyleringsdefekter". När metylering inte fungerar som det ska, drabbas vi lättare av kroniska...

Rätten till sin egen hälsa!

Peter Wilhelmsson och Alpha Plus tar ställning gentemot kommunernas och livsmedelsverkets aktion mot hälsokostbranschen.På mycket ologiska och svaga grunder förbjuds idag en mängd hälsosamma produkter med motiveringen att de skulle vara farliga. Lyssna på Peter...

Medveten närvaro – att leva här och nu

Vi har ofta förmågan att inte leva fullt ut i vår vardag. Tankar som skenar iväg till det som varit, eller till oro om framtiden. En tendens att älta samma sak om och om igen, men hur ofta lever vi här och nu i det som bara är? Tankar tar snabbt övertaget. Innan man...

Tränar och äter du rätt för en långsiktig hälsa?

Fler och fler hittar till gymmen eller andra sorters träningsaktiviteter vilket är positivt för både samhället och individens egen hälsa. Men allt för många har inte riktigt koll på vad man måste tänka på för att verkligen dra nytta av den tid man lägger på sin...

Rätt att själv bestämma över sin hälsa!

De senaste månaderna har Livsmedelsverket i samarbete med inspektörer från kommunens miljökontor, besökt ett flertal hälsokostaffärer, samt praktiserande terapeuter av alternativmedicin. Inspektionerna har lett till en begränsning av, eller saluförbud för...

Motion – stor betydelse för vår psykiska hälsa

Alla vet att det är bra att röra på sig för den fysiska hälsan. Forskning visar även att motion stödjer den psykologiska hälsan - kanske på en högre nivå än vad man egentligen tror. Att vara fysiskt aktiv stödjer inte bara kroppens organ, skelett och muskulatur, det...

För vems skull är du egentligen stressad?

När jag fick förfrågan om jag ville börja blogga om hälsa behövde jag inte tänka två gånger. Att informera allmänheten om hur man på egen hand kan göra mycket positivt för sin hälsa ligger mig varmt om hjärtat. Ämnet är dock väldigt brett och många svenskar lider idag...

4 nycklar till ett friskare liv

I den konventionella medicinmodellen är hälsa definierad som “frånvaron av sjukdom”. Det är visserligen inget fel med det, men de flesta av oss kräver mer än så. Det är ett enormt avstånd mellan ovanstående definition och att faktiskt känna att man mår bra. Ju mer vi...

Andas du rätt?

Hur du andas är kanske inte något som du reflekterar över eftersom det är en automatisk reaktion. Men hur du andas är av stor betydelse då alla celler är beroende av tillräcklig syretillförsel för att fungera optimalt. Genom att andas rätt ökar syreupptaget i cellerna...

Julkaos? 10 Sköna sätt att sluta stressa.

En av de mysigaste perioderna under året kan också vara den mest stress- och ångestfyllda. Med familjefokus, julbord, glöggmingel, julklappsinköp på fullspäckade varuhus, julmatsplanering och alla deadlines som måste hållas innan det nya årets inträde. Vänta bara inte...

Novemberkänslor -D-vitamin och serotonin

Ingenting påverkar vårt beteende så mycket som när vi blir sjuka, nedstämda eller till och med deprimerade. För en del av oss är hösten, och speciellt november, inledningen på ett verkligt mörker – medan en del av oss gillar att mysa i höstmörkret.

Boosta humöret naturligt –håll depressionen borta!

Nu när mörkret börjar dominera en stor del av vår vakna tid, är det lättare att falla in i nedstämdhet och depression. Här berättar vi om några receptfria sätt som bekämpar svårmodet och hjälper dig att känna dig gladare. Den enklaste definitionen av depression är...

D-vitamin för benstomme, immunförsvar och mental hälsa

Under de senaste tio åren har forskarvärldens intresse alltmer skapat fokus runt D-vitamin och dess hälsoeffekter. Ingen har väl undgått alla rubriker i dagstidningar och tabloider där man alltifrån att skrämma människor för “biverkningar” till att upphöja D-vitaminet...

Tidigare Inlägg

X