Välj en sida

Kategori | Forskning

Hälsocoachens guldkorn för bättre hormonbalans!

Att ha en harmonisk hormonbalans är nog varje kvinnas dröm. Från pubertet, genom fertilitetens högtid och fram till ett fröjdefullt klimakterium.   Tänk dig om du kunde slippa alla dessa symptom som många upplever i samband med en hormonrubbning eller obalans i...

Mat som medicin

Många har insett kraften i maten, men för en del är detta ett helt okänt område. Att maten är
första steget till att optimera sin hälsa, läka ut inflammationer och stärka immunförsvaret är
någonting som blir alltmer studerat och accepterat. Att mat kan användas som medicin och att
medicinen kan vara vår mat var någonting som Hippokrates arbetade med och spred som kunskap
redan före vår tid.

Adaptogener – vad är det?

Adaptogener, från engelskans ”adapt”, anpassa, är en grupp naturliga ämnen som kan hjälpa till att anpassa kroppen till inre och yttre stress. Adaptogenen kan bidra till att både kroppen och hjärnan snabbare och lättare kan reagera konstruktivt vid överbelastning.

Har du svårt att gå ner i vikt?

Många gånger kan det vara svårt att gå ner i vikt, fastän man tror sig göra ”allting rätt” med exempelvis kosthållning och träning. Förklaringen kan vara en sänkt metabolism/ämnesomsättning och svaret kan sitta i håret!

Solkydda din hud inifrån!

Soldyrkare, se hit! Förutom en kvalitativ och bra solkräm, visste du att du kan bygga solskydd inifrån? Och du behöver inte gå längre än till köket för att hitta ingredienser som kan skydda din hud.   Frossa i frukt och grönt och låt antioxidanterna bli dina nya...

Rädda din hjärna – varje gång du äter

Peter Wilhelmsson i podden 4Health om hur du räddar din hjärna från demens och andra kognitiva nedsättningar. Lyssna på när Peter pratar hjärnhälsa och hur du själv kan påverka den! Under våren kommer Peter med en bok och en kurs med samma namn – Rädda Din Hjärna nu. Det är dags att spräcka myten att det inte går att påverka demens och andra kognitiva nedsättningar själv!

Vitaminernas Topp 9 vid sport och träning

Sportlov, skidor och rosor på kind… thaiboxning, tabata, cross fit, barre… eller gå, springa, cykla, hoppa… whatever. Oavsett hur du väljer att sporta, träna, motionera eller röra på dig är det viktigt att tillföra kroppen extra vitaminer, mineraler och andra...

D-vitamin 2.0

Om vitamintillskott vore kändisar skulle D-vitamin vara en av de största stjärnorna. Detta supervitamin – som faktiskt är ett fettlösligt prohormon – har på senare år blivit vitt omtalat i hälsosammanhang och fastnat på forskarnas radar som ett av de mest studerade...

Krämvit Blomkålssmoothie

Cauliflower power. Blomkålen har varit en superstjärna och väldigt populär de senaste åren och trendar även under 2019 då den tar sig in i snackshyllorna i USA. Blomkålscouscous, blomkålspizza, ugnsbakade blomkålsträd och smoothies… den är versatil nog att rymma i...

Podcast 4Health: Linda Rahbek – Mikrobiom och tarmfloratester

Lyssna på när Linda Rahbek pratar mikrobiom och tarmfloratester i podden 4Health! Anna Sparre och Linda gräver djupare i mikrobiomet, vad det är och vilken betydelse det har för din hälsa. Du får även veta varför du bör testa ditt mikrobiom och hur det går till. 

Wellnesstrender 2019

Tack alla ni som varit med och tävlat i Alpha Plus adventstävlingar! Vi är så glada över alla inspirerande kommentarer och tips att vi ville dela med oss av några för att låta dem följa oss till ett hälsosamt 2019.

Hälsoinspiration för 2019 från Alpha Plus följare!

Tack alla ni som varit med och tävlat i Alpha Plus adventstävlingar! Vi är så glada över alla inspirerande kommentarer och tips att vi ville dela med oss av några för att låta dem följa oss till ett hälsosamt 2019.

Podcast Hälsosnack: Peter Wilhelmsson om D-Vitamin och mat som medicin

Vi hoppas att ni redan plockat fram D-vitaminet ur skåpen för att fylla på kroppens lager. Vill du lära dig mer rekommenderar vi ett tidigare avsnitt av Hälsosnack där de gräver lite djupare i varför D-vitamin är viktigt för oss.

Till hjälp har de Peter Wilhelmsson från Alpha Plus, som är superkunning inom närings- och funktionsmedicin, och författare till flera böcker. Peter reder bland annat ut hur mycket vi egentligen behöver för att optimera vår hälsa, hur man kan mäta sina D-vitaminnivåer och vad man ska tänka på när man väljer D-vitamintillskott.

Grattis pappa: 3 tillskott för mäns hälsa!

I helgen är det fars dag och vi vill slå ett slag för alla mäns hälsa! Alla näringsämnen är självklart viktiga för att ett långt, friskt liv. Men det finns några ämnen som är alldeles speciellt bra för just män. Här listar vi 3 av dem.

Äntligen en god natts sömn – så får du mer zzzzz

Är nattsömnen inte vad den borde vara? De dåliga nyheterna är att sömnproblem är vanligt och vi är många som regelbundet ligger i sängen och vänder och vrider på oss utan att kunna sova. De goda nyheterna är att sömnens kvalitet ofta går att påverka med hjälp av vår livsstil. I det här inlägget får du flera tips på saker du kan prova på egen hand.

Podcast 4Health: Sanna Törsleff Berglund – Frisk med virus, svamp och bakterier

Anna Sparre intervjuar Alpha Plus egen Sanna Törsleff Berglund om tarmflora, dess betydelse för hälsan och spännande nyheter för dig som vill påverka sammansättningen av mikroorganismer i tarmen. Som vi har pratat om tidigare under hösten här på bloggen kan rätt sorts svampar och virus vara en del i hur du skapar en god tarmflora.

Podcast 4Health: Liz Lipski – Autoimmuniet börjar i tarmen

Läckande tarm, autoimmunitet och kopplingen mellan tarm och immunförsvar!

Idag pratar Anna Sparre med den amerikanska funktionsmedicinaren Liz Lipski om kopplingen mellan autoimmuna sjukdomar och din tarm. Liz Lipski har varit expert på tarmhälsa och mikrobiom sen 90-talet, dvs. långt innan någon av oss andra ens visste vad det var. Hon har sannerligen en rejäl dos erfarenhet!

Höga doser av vitaminer och mineraler gav oväntat positiva effekter

Patienter med hjärt-kärlsjukdom behandlades med doser av vitaminer och mineraler som var högre än de som vanligtvis rekommenderas. Forskarna själva är positvt förvånade över utfallet. ”Högdos komplexa multivitamin- och mineraltillskott har visat sig ge en stor oväntat positiv effekt jämfört med placebo”, skriver de i artikeln som publicerats i American Heart Journal

Superfood för leder och muskler

Visst känns det extra bra att kunna ta hjälp av naturens eget apotek! Det finns så många växter som kan lindra och stödja olika typer av besvär. Här presenteras de allra viktigaste kryddor, växtextrakt och näringsämnen som ger stöd för en ökad cirkulation till hela kroppens bindväv, brosk och leder.

Därför ska du äta gurkmeja

I tusentals år har den gula kryddan gurkmeja använts för att minska inflammation. I dag vet vi att
den aktiva ingrediensen kurkumin även har ett imponerande antal andra hälsobringande effekter.

Styrketräning för hjärna

Mer Hjärnhälsa, dags för hjärngympa Nu har du chansen att lyssna på nästa avsnitt om Hjärnhälsa med Peter Wilhelmsson, en av Sveriges mest erfarna närings- och funktionsmedicinare, författare till flera hälsoböcker och grundare av Alpha Plus. I podcatseb Hälsosnack...

Magnesium – ett viktigt mineral, men vanligt med brist!

Magnesium är ett av det mest förekommande mineralet i kroppen. Mineralet är livsnödvändigt för många kroppsfunktioner och ingår också i mer än 300 enzymfunktioner. De flesta funktioner har med energi att göra, allt från produktion av energi till transport, lagring och användning av densamma.

Podcast 4Health: Linda Rahbek – Intoleranser och allergier

Lyssna på när Linda Rahbek pratar hormoner och hormonella obalanser i podden 4Health! Anna Sparre och Umahro gräver djupare i överkänslighet mot livsmedel och födoämnesintoleranser.
De pratar om vad som händer i din kropp och varför du inte tål vissa livsmedel. De pratar om skillnaden mellan allergier och intoleranser, och olika antikroppar. De pratar ocks¨å om hur du gör i praktiken; hur du testar, eliminerar och återintroducerar mat. Och inte minst – hur kan du läka din kropp från allergier och intoleranser?

Må bättre genom att se till helheten

Vi förstår mer och mer att vi inte kan ta ett symtom, t.ex. depression, och behandla det isolerat. Istället handlar det om att se till människans hela livssituation. Ofta kan vi behöva flera olika livsstilsförändringar där näringen är en absolut grundsten.

Podcast 4Health: Umahro Cadogan –

Lyssna på när Umahro Cadogan pratar hormoner och hormonella obalanser i podden 4Health! Anna Sparre och Umahro gräver djupare i genetik och funktionsmedicin. De kommer även in på ämnet metylering – vad är det egentligen och varför är det så viktigt för oss alla att den fungerar bra? Vad har det för funktion i kroppen? Vilka gener ska man vara uppmärksam på? Vad kan man göra beroende på sin genetik? Hur ska man tänka med tillskott och livsstil? Och vem ska göra ett DNA-test?

Sköldkörtelfunktionens starka koppling till selen

Sköldkörteln är, som namnet antyder, en körtel som har till uppgift att producera hormoner. Dessa hormoner agerar som budbärare i kroppen. Sköldkörtelhormonerna har olika funktioner, bland annat för ämnesomsättningen, kroppstemperaturen, saliv och magsaft, tarmrörelserna samt nervsystemet.

Jättenattljusolja vid hud- och hormonrelaterade besvär

När det kommer till jättenattljusolja så är det framför allt hälsoproblem relaterat till hormonbalansen så som PMS och klimakteriebesvär, och olika typer av hudproblem som forskare visat intresse för. Anledning är oljans rika innehåll av omega-6 fettsyran GLA.

Podcast 4Health: Sanna Törsleff Berglund – Hormonella obalanser

Lyssna på när Sanna Törsleff Berglund pratar hormoner och hormonella obalanser i podden 4Health! Anna Sparre och Sanna kommer in både på stresshormoner, könshormoner (både manliga och kvinnliga) och sköldkörteln. Dessutom pratar de om hormonmetaboliter kopplade till ämnen som östrogendominans och cancerrisk, för att bara nämna några saker. Det blir tips på allt från tillskott till livsstilsfaktorer och tester.

DUTCH: Testet som ger status för stresshormonerna

Emotionella, fysiska, psykologiska, miljömässiga eller kemiska påfrestningar sänder alla signaler till kroppen och hjärnan att anpassa sig till stressen. Om stressen är kortvarig blir vi snart lugna och kan återhämta oss igen. Problem brukar dyka upp först när stressen har pågått ett tag. Den har då hunnit skapa hormonobalanser som ger symtom. Det kan handla om trötthet, infertilitet, hudproblem, ökad hårväxt, minskad sexlust, sömnproblem och humörsvängningar för att nämna några. Med ett DUTCH-test kan du få en komplett bild av kortisolstatus och relaterade hormoner.

Övervikt och insulinresistens kopplat till låg C-vitaminstatus

Personer med kroniska sjukdomar behöver ofta mer näring än friska personer. Också av de som brukar anses vara essentiella näringsämnen. Det här kan bero på antingen en störning i metabola processer, underliggande inflammation, oxidativ stress eller oförmåga att klara av kraven från ämnesomsättningen med hjälp av nuvarande näringsreserver.

Är glutenfria produkter dåliga för insulinkänsligheten?

Intolerans mot gluten och gliadin är ett växande problem tillsammans med nya livsstilsfaktorer och den stressande miljö vi idag utsätter oss för. Vi övergår därför mer och mer till glutenfria alternativ på grund av de malda spannmålsproteinernas negativa inverkan på vår kropps olika styrsystem. Men är de fabriksgjorda glutenfria alternativen bättre än mjölprodukter mot vår tarmflora och styrsystem?

Störd tarmflora kopplat till typ 2-diabetes

Det börjar bli allt mer känt hur tarmens bakterier påverkar hälsan på en mängd olika sätt.
På senare år har man även kunnat koppla en störd tarmflora till diabetes typ 2. En upptäckt som har betydelse både för att kunna förebygga och behandla sjukdomstillståndet.

Du är vad du äter

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten.
”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa.
Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Hormonkaos eller hormonbalans? Del 1

Hormonerna påverkar oss varje sekund av livet. Våra hormoner samspelar hela tiden med varandra i en slags finstämmig orkester och påverkar alltifrån våra känslor till vår matsmältning, vårt immunförsvar, våra binjurar och sköldkörtlar, vår sexualitet, vårt blodsocker och fett- och energiförbrukning m m. Det är hittills klarlagt att vi har ca 50 olika hormoner som reglerar funktioner i vår kropp.

Kalciumobalanser (kalk, Ca) och dess konsekvenser

Många tänker på skelett och tänder när man nämner kalcium. Det är inte konstigt då drygt 98 procent av kroppens kalcium återfinns i skelettet och i tänderna. Övrig mängd kalcium som finns utanför skelettet och tänderna reglerar bl a funktioner för hjärtat, nervimpulser, muskelsammandragningar, hormonbalanser, blodets koagulationsförmåga och syra-/basbalans. Många enzymer aktiveras också av kalcium.

Vanliga tecken på att du behöver äta mer zink

Återkommande infektioner, ihållande träningsvärk, magen krånglar och naglarna är sköra. Det kan samtliga vara indikationer för att dina zinknivåer är låga. Zink är ett livsviktigt näringsämne som kroppen behöver till 100-tals viktiga kroppsfunktioner. Det är även en mineral som fungerar som en cofaktor i en lång rad viktiga enzymreaktioner. Eftersom zink har så stor betydelse för vår hälsa, så påverkas vi redan vid en liten brist.

Åtgärder vid vårtrötthet och vårdepression

Vi är inne i en tid då vi kan lägga den mörka och kalla vintern bakom oss. Framför oss vän-tar ljusare, varmare och längre dagar. För majoriteten av befolkningen är det inget annat än ren glädje och en härlig energiboost, men för var 4:e svensk så har övergången mellan års-tiderna en motsatt effekt – en ökad trötthet och nedstämdhet. För vissa blir förändringen så svår att dom faller in i en depression. Det vi kallar vårdepression SAD (Seasonal affective disorder)

Friskare liv med rätt mat!

Helt ärligt är jag ingen stor fan av mat- och kokböcker, jag är helt enkelt både för lat och för oorganiserad för att följa recept, men det finns undantag. Boken “Friskare liv” av Ellinor Ladenberg visade sig vara just ett sådant.

Podcast 4Health: Dr Michael Ash – Mikrobiota / tarmflora, immunsystemet och hjärnan

I podcasten 4Health med Anna Sparre, har Anna gjort en mycket spännande intervju med Michael Ash om mikrobiota / tarmflora, immunsystemet och hjärnan. Så här beskriver Anna avsnittet på sin hemsida, 4health.se:
“Spännande!! Funktionsmedicinaren Dr Michael Ash har spetskompetens när det gäller kopplingen mellan ditt immunförsvar och din tarmflora.

15 att detoxa dig – varje dag!

Detoxkurer i all ära men visste du att din kropp rensar ut restprodukter från ämnesomsättningen och gifter från omgivningen hela tiden? Det finns massor att sätt du kan avgifta din kropp på till vardags. Resultaten kan bli mindre trötthet, bättre sömn och klarare hud. Så här gör du för att stötta din kropp i detox – varje dag.

Kisel: Mineralet som är “anti-aging”

Kisel är en viktig mineral för vår hälsa, vissa menar att det är en av de viktigaste. Och visst, med tanke på att den förbättrar hjärthälsa, bygger ben och bindväv plus att den kan avgifta oss från aluminium är vi benägna att hålla med.

Att stödja kroppens utrensning av tungmetaller

Vi lever i en förgiftad värld där vi regelbundet utsätts för en mängd toxiner. De finns överallt i vår mat, i luften vi andas in, i vattnet, i inredningen, i kläder och i konventionella hushållsartiklar och hygienprodukter. De går helt enkelt inte att undvika helt och hållet, men det är viktigt att vi gör vad vi kan för att minimera mängden vi får i oss. Det är även av stor betydelse att vi stödjer kroppens avgiftningssystem så att den lättare kan göra sig av med gifter som annars kan göra oss sjuka. När det kommer till tungmetaller som kvicksilver, aluminium och kadmium kan de bädda in sig i vårt skelett och fettvävnad, där de sen kan lagras under lång tid tills vi börjar lida akuta hälsoproblem från tungmetallsförgiftning.

Funktionsmedicinsk expert förklarar: Därför tror vi att probiotika kan hjälpa barn med autism

Symtom från mag-tarmkanalen är vanliga hos barn med diagnoser i autismspektrakt. Eftersom probiotika tidigare visat sig kunnat ge bättre immunförsvar i tarmen och en normaliserad tarmflora ville Dr. Michael Ash, ledande funktionsmedicinsk expert på området, och de andra medförfattarna till en artikel i ämnet ta reda på vilka möjligheter som kan finnas med probiotikatillskott för barnens tarmhälsa, humör och beteende.

Halsen och hälsan vintertid!

Vad gör du om du äntligen verkar vara tillbaka i god form efter en sjukdomsperiod? Du längtar till jobb och träning, men så kommer den där ovälkomna känslan av stick eller svid i halsen?

Podcast Hälsosant: Ska du undvika viss mat fast du inte är allergisk?

Födoämnesintoleranser blir allt vanligare och de flesta känner någon som undviker ett eller flera livsmedel. Varför är det så? Hur kan man ta reda på om man är känslig mot viss föda? Går det att bli fri från sina intoleranser och inte minst hur hänger läckande tarm ihop med födoämnestintoleranser?
I veckans avsnitt av Hälsosant samtalar Carolina Werling med näringsterapeuten Linda Rahbek som är expert på ämnet om allt det och mycket mer!

Koko på kokos? Därför är monolaurin en hjälp mot infektioner

Kokosolja är fett som har många bra egenskaper, det känner du säkert till. Men visste du att en av fettsyrorna som är huvudorsaken till kokosoljans många hälsosamma egenskaper heter laurinsyra? Ungefär 50 procent av fettinnehållet är den medelllånga fettsyran laurinsyra. Laurinsyra omvandlas i tarmkanalen till den aktiva formen monolaurin som är många gånger starkare än kokosolja och laurinsyra i sin funktion.

Ge din kropp en chans genom VIKTIG mineralbalans!

En hårmineralanalys ger vägledning till hur balanserade olika kroppsfunktioner är. Genom att se till mätvärden i förhållande till varandra, får vi mycket mer information än om vi utvärderar enskilda näringsämnen var för sig. Några få mineraler kan ge oss indikationer relaterade till exempelvis ämnesomsättningstyp och hormonbalanser.

Prutta mindre i jul!

Det finns medicinsk behandling för de som upplever mycket uppsvälldhet eller pruttar mycket, men det finns också saker man själv kan göra, eller kosttillskott som kan hjälpa.

Hårmineralanalys: Därför ska du utbilda dig

Tänk dig konsultationer där du svart på vitt har svaret på en klients näringsstatus. Tillförlitliga svar på vilka tillskott av mineraler, vitaminer och andra spårämnen som behövs för att förbättra klientens näringsbalans.

Hjälp! Varför är jag alltid så trött? Del 1: Sömnen

Sömnrubbningar åt det ena eller andra hållet kan orsaka viktökning, humörsvängningar, trög tankeverksamhet, magfett, förhöjt blodtryck, sämre minne, svårt att fokusera tankarna, ökade stressnivåer och många andra negativa effekter men med den mest uppenbara påföljden där som en envis fluga –den ständiga tröttheten.

Vilka svar ger ett DNA-test?

Gentester kan ge svar på så mycket, tex kan du få reda på dina svagheter, men också styrkor, i ditt genetiska arv för att på så sätt få nycklar och svar till hur just din unika sammansättning påverkar dig och vad du kan göra för att förebygga framtida sjukdom och ohälsa.

Tillskott med fettsyra kan förhindra tusentals för tidiga födslar

Ingående analys av två kliniska studier, en gjord i USA och en i Australien, visar att tusentals prematura födslar – de vid eller före 34 veckor – kan förhindras om den gravida kvinnan tar dagligt tillskott av Dokosahexaensyra (DHA) – en fettsyra inom familjen omega-3-fettsyror.

Podcast Hälsosant: Integrativ cancervård Del 2

“Vi är ett av de få länder i hela världen som inte kan komplettera den skolmedicinska behandlingen av cancer. I andra länder har man osteopater, akupunktörer och olika typer av komplementärmedicinska experter som behandlar cancer samtidigt som en patient får skolmedicinsk behandling”

Snälla bakterier för friskare hud!

Din hud – ja, hela din kropp – kryllar av bakterier som är livsviktiga för en god hälsa. Fler och fler forskningsrapporter visar att vänliga bakterier stöder både matsmältning och immunförsvar, och fler och fler studier visar att goda bakterier, s.k. probiotika, kan stärka hudens hälsa.

En skördefest för hälsan

Under sensommaren och hösten bjuder naturen på många delikatesser. Livsmedel som du bör ta vara på och njuta av när de är som bäst. Här följer en lista över några av naturens under som du bör passa på att äta lite extra av nu när de finns tillgängliga utanför din dörr.

Ohälsosam kost under graviditet kan kopplas till ADHD

Studien, publicerad i Journal of Child Psychology and Psychiatry är den första som indikerar att epigenetiska förändringar uppenbara vid födseln, kan förklara länken mellan ohälsosam kost, beteendeproblem och ADHD.

Så skyddar du dig bäst mot solen i sommar

Svenskar är extrema när det kommer till hysterin om att ha en så solbrun kropp som möjligt. Det är nästan oacceptabelt i vår kultur att vara blek på sommaren. Detta skönhetsideal kommer med hälsorisker och allt för få tänker på konsekvenserna. Samtidigt så finns det...

Första “glädjegenen” har identifierats!

  För första gången i historien har forskare isolerat den del av det mänskliga genomet som kan förklara skillnaderna i hur vi människor upplever lycka. Detta är vad holländska proffessorerna Meike Bartels (Genetics and Wellbeing) and Philipp Koellinger...

Tarmbakterier påverkar immunförsvaret

  Fler och fler barn utvecklar allergier och forskare har nu starka bevis för att en av de ledande teorierna stämmer – att barnens tarmbakterier påverkar autoimmuniteten. Det finns ett flertal teorier om varför rika, industriländer upplever en allergisk epidemi...

Anpassa hälsa och prestation efter ditt DNA – idrotten först ut!

  Om någon tar hälsa och prestation på största allvar, så är det elitidrottarna och de stora sportklubbarna. I USA är D-vitamintester mer eller mindre obligatoriska hos fotbollslagen och nu börjar man jobba ännu djupare med att förebygga eventuella skador och...

Har du ärvt dina föräldrars smak för mat?

  Kan dina föräldrars matpreferenser ha förts över till dig? Det dina föräldrar äter och matlagningens roll i familjen påverkar såklart dina matpreferenser och tex risken för bl. a diabetes. Men det föräldrarna äter innan vi ens är påtänkta påverkar den person vi...

Podcast Hälsosant: Kosttillskott- för liv eller död?

“Även om vi vill att folk ska äta väldigt nyttigt så i praktiken gör dem inte det. Då är kosttillskott ett sätt att kompensera för det, liksom att träna på gym är ett sätt att kompensera för att vi sitter hela dagarna på jobbet”

Naturligt pigment bra för minnet!

Brain-foods, som på svenska betyder hjärn-mat, eller hjärnbränsle, är något som dyker upp i de flesta hälso- och livsstilsmagasin lite då och då. Brain Foods innebär kost och näring som ökar hjärnans förmåga att minnas, får mer energi och orkar mer. Trenden med Brain...

Stötta dina gener för ett friskare liv!

Epigenetik är läran om genetiska variationer som orsakas av yttre faktorer, i motsats till förändringar i DNA-sekvenser som sker när gener "skickas vidare" från en generation till nästa. En av de mest effektiva sätten att ändra genuttrycket på, är genom kost. När du...

6 sätt stress kan påverka din fysiska hälsa

Alla upplever stress i vardagen, men om man ständigt känner sig stressad, kan det leda till en mängd allvarliga, fysiska hälsoproblem. Därför, om man känner att man upplever mycket stress, bör man söka hjälp innan det leder till några av de mer allvarliga fysiska hälsoproblem som diskuteras nedan.

Ingefära som huskur

Ingefära har en lång historia av att användas som medicin i asien, indien och mellanöstern. I Kina till exempel, har ingefära använts för att underlätta  matsmältningen och behandla magbesvär, diarré och illamående i mer än 2000 år . Ingefära har också använts för att...

Genetisk strömbrytare triggar fetma tidigt i livet

Forskare har hittat en genetisk "av-/på-knapp" så kraftfull att den kan döma en person till en livstid med fetma medan andra förblir normalviktiga, även om det gäller genetiskt identiska tvillingar. Chefsforskare Andrew Pospisilik och medförfattare Tess Lu från the...

Lindrigare IBS med D-vitamin -aktuell forskning!

D-vitamin kan mildra symtomen vid IBS Ett engelskt forskarteam från flera olika universitet, har funnit att personer med diagnosen IBS (Irritable Bowel Syndrome) generellt lider brist på D-vitamin. Kunskapen om IBS är beklagligt begränsad och sjukdomen är både...

Lindrigare IBS med D-vitamin -aktuell forskning!

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1461150249362{background-color: #ffffff !important;}"] D-vitamin kan mildra symtomen vid IBS Ett engelskt forskarteam från flera olika universitet, har funnit att personer med diagnosen IBS (Irritable Bowel Syndrome)...

Håret kan visa hur din inre mikrobiella flora mår!

I förra delen av sin tvådelade artikel, beskrev Stein grunderna till sitt arbete med hårmineralanalys (HMA) och mikrobiom, den inre mikrobiella floran. Har du missat den delen kan du läsa den här. Värden i hårmineralanalys Candida Albicans Så tillbaka till vad detta...

Håret kan visa hur din inre mikrobiella flora mår!

I förra delen av sin tvådelade artikel, beskrev Stein grunderna till sitt arbete med hårmineralanalys (HMA) och mikrobiom, den inre mikrobiella floran. Har du missat den delen kan du läsa den här. Värden i hårmineralanalys Så tillbaka till vad detta kan betyda för...

Naturens under – colostrum

Ett av näringsterapeuten Sanna Törsleff Berglunds specialområden är glutenrelaterat syndrom och maghälsa.  Jag lyssnade till en intervju med Tom O’Bryan på nätet idag. Man diskuterade vikten av att fokusera på att bibehålla, eller återskapa, en god mag-tarmmiljö och...

Växtämnen nyckeln till att stoppa cancer?

En omfattande metastudie har funnit att växtämnen från bla gurkmeja, vindruva och sojaböna kan vara nyckeln till att stoppa obotliga och återkommande cancersjukdomar.  Vi har idag funnit många olika sätt att behandla och motverka cancer men de fungerar mer eller...

Leva ung längre med curcumin?

Curcumin leder till diverse förbättringar som kan sänka risken för hjärtsjukdom och patienter med ledinflammation svarar väldigt bra på curcumintillskott.

Curcumin – bra mot inflammation!

Eftersom det visat sig att curcumin är starkt antiinflammatoriskt, kan man jämföra det med vissa antiinflammatoriska mediciner på marknaden.

Probiotika skyddar nyfödda mot typ 1 diabetes

Nu visar en internationell studie att ­­­­om barn med hög genetisk risk för typ 1 diabetes får probiotika under de första 27 dagarna i livet, mer än halveras risken att de ska utveckla autoantikroppar i blodet. Forskarna i den internationella TEDDY-studien har jämfört...

Gluten till spädbarn dubblar risken för celiaki!

Att ge spädbarn på upp till 2 år gluten, fördubblar risken för celiaki, enligt en studie publicerad i Clinical Gastroenterology and Hepatology, American Gastroenterological Associations officiella vetenskapliga tidskrift. "Glutenintagets roll hos spädbarn och risken...

Lindra huvudvärken naturligt!

Många med huvudvärk eller migrän söker sig till naturliga kurer då de vill undvika starka mediciner. Huvudvärk definieras som en kontinuerlig smärta i huvudet, vare sig det är kronisk spänningshuvudvärk orsakad av muskelsammandragningar eller fullskalig migrän. Migrän...

D-vitamin för bättre prestation vid träning

Tillskott av D-vitamin kan förbättra träningsresultaten och sänka risken för hjärtsjukdom, enligt en ny förstudie. D-vitamin som är både ett vitamin och ett hormon, hjälper till att styra kalcium- och fosfatnivåerna i blodet och är grundläggande vid bildningen av...

C-vitamin istället för träning?

En studie från University of Colorado, Boulder, USA, har funnit att ett dagligt intag av C-vitamin ger samma fördelar för ditt hjärta som regelbunden träning gör. Målet var att hitta sätt att stödja överviktiga eller feta vuxna som inte kan eller vill träna (ungefär...

Kaffe – bra för hälsan?

Kaffe är en dryck som finns i nästan hela världen. Många människor dricker kaffe varje dag. Huruvida kaffe är bra eller dåligt för hälsan är det många som har åsikter om. En ny intressant studie som tittar på om kaffet har påverkan på livstilssjukdomar från Danmark...

Lugn i stormen! – Hjärnans eget signalsystem del 3

Går man med en stress/sjukdom eller annat som påverkar kroppen negativt så kan det leda till att kroppens näring inte räcker till för att kunna bilda dina viktiga signalsubstanser i rätt mängd, då dessa har en tendens att behöva produceras i ökad mängd när vi inte mår...

Betydelsen av magnesium går inte att överskatta

Magnesium är det femte i ordningen av de mest förekommande mineralerna i kroppen och en av de viktigaste då mineralet är inblandat i 100-tals enzymreaktioner. Varenda cell i kroppen behöver magnesium för att fungera optimalt. Idag är brist på magnesium är en av de...

Epigenetik kan komma att förändra vår syn på hälsa

Epigenetik är ett intressant forskningsområde, som under senaste åren varit under stark tillväxt. Det fascinerande med epigenetik är att det visar att vi människor är anpassningsbara. Själva generna är svåra att påverka, men inte hur de uttrycks dvs. om en viss gen är...

Naturligt solskydd med rätt näring

[divider] UV-strålar från solen kan skada hudcellernas DNA, vilket kan leda till rynkor, sträv/slapp hud, bruna fläckar och hudcancer. Topiska solkrämer är ett sätt att skydda huden från UV-skador men som vi skrivit om tidigare, innehåller många solskydd skadliga...

Höga doser kosttillskott – inte farligt!

Livsmedelsverket och miljökontoren har under de sista 6 månaderna jobbat aktivt för att förbjuda högre doseringar av bla B6-vitamin, C-vitamin och Magnesium. Till grund för förfarande ligger en EU-rapport från 2006 trots att fler och mer rättvisande rapporter...

Vad säger magkänslan om gluten?

Är du nyfiken på vad som händer i kroppen när du tar den där frukostfrallan eller flingorna till filen på morgonen? Har du problem med magen, men vet inte riktigt varför? Har du konstaterad celiaki, eller är överkänslig mot gluten? Vi reder ut begreppen kring gluten...

Metylering – hälsans på- och avfunktion

De flesta sjukdomar och besvär är en kombination av genetiska brister, miljögifter och livsstil. En av de vanligaste och viktigaste genetiska defekterna har att göra med "metyleringsdefekter". När metylering inte fungerar som det ska, drabbas vi lättare av kroniska...

Rätten till sin egen hälsa!

Peter Wilhelmsson och Alpha Plus tar ställning gentemot kommunernas och livsmedelsverkets aktion mot hälsokostbranschen.På mycket ologiska och svaga grunder förbjuds idag en mängd hälsosamma produkter med motiveringen att de skulle vara farliga. Lyssna på Peter...

Tränar och äter du rätt för en långsiktig hälsa?

Fler och fler hittar till gymmen eller andra sorters träningsaktiviteter vilket är positivt för både samhället och individens egen hälsa. Men allt för många har inte riktigt koll på vad man måste tänka på för att verkligen dra nytta av den tid man lägger på sin...

Rätt att själv bestämma över sin hälsa!

De senaste månaderna har Livsmedelsverket i samarbete med inspektörer från kommunens miljökontor, besökt ett flertal hälsokostaffärer, samt praktiserande terapeuter av alternativmedicin. Inspektionerna har lett till en begränsning av, eller saluförbud för...

Vad är det som är så bra med en detox?

Människan utsätts för gifter varje dag. Dessutom exponeras vi för fler och mer giftiga ämnen än förr. Men trots exponering och upplagring av dessa toxiner har vår kropp en fantastisk förmåga att sekund för sekund, minut för minut och dag för dag fånga upp farliga...

4 nycklar till ett friskare liv

I den konventionella medicinmodellen är hälsa definierad som “frånvaron av sjukdom”. Det är visserligen inget fel med det, men de flesta av oss kräver mer än så. Det är ett enormt avstånd mellan ovanstående definition och att faktiskt känna att man mår bra. Ju mer vi...

Att välja en glutenfri livsstil

Att välja glutenfritt blir allt vanligare, och allt fler har upptäckt hälsofördelarna av en glutenfri kost även om de inte har symtom för celiaki eller glutenintolerans. Det finns också mycket som indikerar att man kan vara känslig för gluten även om man inte visar...

Motion kan förändra våra gener

Vi vet alla att motion minskar risken för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar -för att inte tala om viktontroll. Men vad händer egentligen i kroppen när vi rör på oss? En ny studie visar att träning faktiskt kan förändra både form och funktion på våra gener. Det är ingen...

Julkaos? 10 Sköna sätt att sluta stressa.

En av de mysigaste perioderna under året kan också vara den mest stress- och ångestfyllda. Med familjefokus, julbord, glöggmingel, julklappsinköp på fullspäckade varuhus, julmatsplanering och alla deadlines som måste hållas innan det nya årets inträde. Vänta bara inte...

“Gammal” betyder inte “sjuk”!

Om Anti-Aging-medicin och A4M-konferensen Anti-Aging-Medicine som också kallas Healthy Aging Medicine och Metabolic Medicine – föryngringsmedicin här i Sverige, är en diagnostik-, behandlings- och förebyggande metod och perspektiv, som går ut på att ”gammal” inte...

Novemberkänslor -D-vitamin och serotonin

Ingenting påverkar vårt beteende så mycket som när vi blir sjuka, nedstämda eller till och med deprimerade. För en del av oss är hösten, och speciellt november, inledningen på ett verkligt mörker – medan en del av oss gillar att mysa i höstmörkret.

Boosta humöret naturligt –håll depressionen borta!

Nu när mörkret börjar dominera en stor del av vår vakna tid, är det lättare att falla in i nedstämdhet och depression. Här berättar vi om några receptfria sätt som bekämpar svårmodet och hjälper dig att känna dig gladare. Den enklaste definitionen av depression är...

D-vitamin för benstomme, immunförsvar och mental hälsa

Under de senaste tio åren har forskarvärldens intresse alltmer skapat fokus runt D-vitamin och dess hälsoeffekter. Ingen har väl undgått alla rubriker i dagstidningar och tabloider där man alltifrån att skrämma människor för “biverkningar” till att upphöja D-vitaminet...

Gluten eller inte?

Glutenfritt bröd, glutenfri pasta, glutenfria kakor… på vänliga hyllan är det fullt av dessa varor utan gluten medan frånvaron fortfarande lyser på övriga hyllor i butiken. Ändå pratar folk mer och mer om att inte äta gluten eller om att leva en glutenfri livsstil....

Maten som skapar gemenskap och positiv förändring

Om man åker till den lilla staden Todmorden i norra England, kan men se ekologiskt odlade grödor överallt. På järnvägsstationen, parkeringen och det finns till och med en hel apotekarträdgård! Den här staden har samlats kring en central punkt i våra liv -maten. Man...

Lathund till glutenfri shopping!

Att handla mat när man just börjat med den glutenfria livsstilen, kan vara riktigt jobbigt! Det finns många fällor och alltför många innehållsförteckningar tar inte upp när gluten blir en sekundär ingrediens. T ex när något innehåller soyasås -då brukar det oftast...

Förbättra din hälsa med hjälp av gemenskap och naturen

Många av oss lever väldigt hektiska liv med kanske stundtals mycket stress. Vi har ett otroligt stort utbud på tv-kanaler, radiokanaler, massor av sociala medier och en uppsjö av information, reklam och andra intryck som slår emot oss så fort vi kommer ut i samhället...

Ät som en grek! En titt på medelhavsdieten.

  I den här artikeln tittar vi på en kosthållning av många och vi tar inte ställning för eller emot.  Alpha Plus vill att alla ska bestämma själv vilken hälsosam kosthållning som är bäst med var och ens förutsättningar, men anser att man ska välja rena,...

Funktionsmedicinsk expert till Sverige!

Nu kommer äntligen en erkänd funktionsmedicinsk expert, Diana Noland, tillbaka på besök i Sverige! Under två hela dagar, lördag och söndag 4-5 oktober,  kommer hon att dela med sig av sin stora kunskap och erfarenhet inom sitt specialområde: funktionsmedicinsk...

Protein, fett eller kolhydrater? Stenåldersperspektivet Del 1.

I den här artikeln tittar vi på en kosthållning av många och vi tar inte ställning för eller emot. Alpha Plus vill att alla ska bestämma själv vilken hälsosam kosthållning som är bäst med var och ens förutsättningar, men anser att man ska välja rena, näringsrika och...

Kosthållningar och dieter, vilken passar dig?

Vi har tidigare skrivit om några olika typer av kosthållningar eller dieter. Media har också gjort detta till sitt skötebarn och pepprar oss med nya fantasifulla dieter varje dag. Det har skrivits en hel del om vegankost, råkost, stenålderskost, 5:2-dieten, GI-kost,...

Sötningsmedel farligare än socker

Aspartam är ett gift för hjärnan som påverkar centrala nervsystemet och förstör nervceller. Det kan vara ofarligt i små mängder men om du får i dig större mängder kan det vara skadligt.

Tidigare Inlägg

X