Välj en sida

Mikrobiomets fantastiska värld

Människans mikrobiom är sammansatt av mikrober, samt mikrobernas gener och genuttryck, som lever i och på våra kroppar.

Idag finns mikrobiom-baserade behandlingar och tillämpningar. Forskningen visar också att mjölksyrabaketrier – sk probiotika – ger bra resultat både vad det gäller att upprätthålla en frisk mikrobflora, men också för återställande av ett rubbat mikrobiom. På senare tid har forskarna också börjat se att bakterier och mikrober inta bara är av ondo, utan också essentiella för vår hälsa. Människor och bakterier är ett samutvecklat system som gagnar båda parter, både värdkroppen och de inneboende mikroberna.

 

Ny forskning visar hur viktiga dessa inneboende mikrober är för vår hälsa och vårt välmående, speciellt i deras roll att upprätthålla vårt immunsystem. De bidrar till att bryta ned vår mat och fungerar som det första försvaret mot patogener. Man vet att många sjukdomar uppstår pga av ett stört mikrobiom.

 

Även om man inte kunde se bakterier förrän 1674, med hjälp av mikroskop, har man länge känt till att de orsakar sjukdomar. Namnet “bakterie” fick de inte förrän 1828, dessförinnan kallades de “animalcules”.

Pesten, smittkoppor, tyfus, mjältbrand, stelkramp och lepra är bara några exempel på hur mikrober påverkat oss och historien. I modern tid kan vi räkna in malaria, kolera och HIV i avdelningen sjukdomar som betytt stora skiften i hur vi ser på smitta och hälsa.

På grund av samhällets önskan att besegra alla patogener har stor tid och kraft lagts på forskning. Det har lett till stora upptäckter som bl a Louis Pasteur kan anses vara grundläggare till i och med hans upptäckter att mikrobtillväxt inte kan spontanutvecklas och att liv inte kan existera utan syre. Tack vare hans upptäckter vet vi hur man dödar bakterier och förhindrar smitta.

 

Hur kan vi då dra nytta av bakterier?

Faktum är att de flesta mikrober vi kommer i kontakt med inte är bakterier utan goda mikrober som bryter ned många saker i vår kost som vi inte kan smälta utan hjälp av mikrobenzymer. De skapar även energi för vår matsmältning, skapar essentiella vitaminer och fungerar som en första barriär inte bara mot potentiella smittämnen och gifter, men även stress och autoimmunitet .

Utan bakterier mår vi dåligt

Forskningen de senaste åren har bytt fokus och istället för att finna olika sätt att döda mikrober på, tittar man på hur de gynnar oss och vår hälsa. Bl a har man funnit att tarmbakterier kan vara nyckeln till diabetes typ 2 i och med att förändringar uppstår i vårt mikrobiom innan sjukdomen kan upptäckas på andra sätt.

 

Friska människor har ett varierat spann av arter i sin tarmflora men de senaste 50 årens förändringar till en minskad mångfald inom lant- och jordbruk, har lett till en reducerad variation i vår kosthållning. Många forskare menar idag att hälsan äventyras när vi reducerar näringsvariationen i vår kost på grund av effekten det har på våra inre mikrober.

Olika dieter som utesluter en eller fler näringsgrupper kan ha en negativ påverkan på vårt mikrobiom och vår hälsa. Det är logiskt, menar forskarna, att om en varierad kost blir mer enkelriktad, kommer det att i förlängningen förändra mikrobpopulationen i tarmen.

Aktuella utbildningar i maghälsa & mikrobiom

augusti, 2019

Ingen utbildning

Artiklar om maghälsa & mikrobiom

Lider du av uppblåst mage? Det kan vara SIBO

Har du någonsin ätit något och inom några timmar insett att magen är så uppblåst att du inte kan få igen kjolen eller knäppa byxorna? Även om du...

Hälsocoachens guldkorn för bättre hormonbalans!

Att ha en harmonisk hormonbalans är nog varje kvinnas dröm. Från pubertet, genom fertilitetens högtid och fram till ett fröjdefullt klimakterium....

Hudens hemligheter

Såsom i magen så ock på huden. Huden återspeglar verkligen vad som sker i magtrakten och hur vi mår. Varför skönheten kommer inifrån kan den...

Maghälsa à la Dr Mark Hyman

Visste du att 60% av ditt immunsystem sägs sitta bakom byxlinningen? Forskarna har till och med börjat kalla magen för vår andra hjärna.   Vår...
tarmflora orsakar diabetes

Störd tarmflora kopplat till typ 2-diabetes

Det börjar bli allt mer känt hur tarmens bakterier påverkar hälsan på en mängd olika sätt.
På senare år har man även kunnat koppla en störd tarmflora till diabetes typ 2. En upptäckt som har betydelse både för att kunna förebygga och behandla sjukdomstillståndet.

Du är vad du äter

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten.
”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa.
Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Hormonkaos eller hormonbalans? Del 1

Hormonerna påverkar oss varje sekund av livet. Våra hormoner samspelar hela tiden med varandra i en slags finstämmig orkester och påverkar alltifrån våra känslor till vår matsmältning, vårt immunförsvar, våra binjurar och sköldkörtlar, vår sexualitet, vårt blodsocker och fett- och energiförbrukning m m. Det är hittills klarlagt att vi har ca 50 olika hormoner som reglerar funktioner i vår kropp.

teorin om läckande tarm i samband med gluten

Så skapar gluten läckande tarm

Inom funktionsmedicin ses graden av och funktionen hos tarmens genomsläpplighet som en viktig funktion för att bevara hälsa. En läckande tarmslemhinna, där oönskade partiklar från tarmen kan tränga in i blodbanan, är en grundorsak till många sjukdomar.

Gluten, tillsammans med miljömässiga faktorer, vissa läkemedel, mikrober och endotoxiner kan orsaka genomsläpplig tarmslemhinna.

Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat – hälsosamma recept!

Helt ärligt är jag ingen stor fan av mat- och kokböcker, jag är helt enkelt både för lat och för oorganiserad för att följa recept, men det finns undantag. Boken “Friskare liv” av Ellinor Ladenberg visade sig vara just ett sådant.

Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat!

Helt ärligt är jag ingen stor fan av mat- och kokböcker, jag är helt enkelt både för lat och för oorganiserad för att följa recept, men det finns undantag. Boken “Friskare liv” av Ellinor Ladenberg visade sig vara just ett sådant.

träning och gröna drinkar är toppen för detox

15 att detoxa dig – varje dag!

Detoxkurer i all ära men visste du att din kropp rensar ut restprodukter från ämnesomsättningen och gifter från omgivningen hela tiden? Det finns massor att sätt du kan avgifta din kropp på till vardags. Resultaten kan bli mindre trötthet, bättre sömn och klarare hud. Så här gör du för att stötta din kropp i detox – varje dag.

michael sh funktionsmedicinsk expert på mikrobiom och immunförsvar

Funktionsmedicinsk expert förklarar: Därför tror vi att probiotika kan hjälpa barn med autism

Symtom från mag-tarmkanalen är vanliga hos barn med diagnoser i autismspektrakt. Eftersom probiotika tidigare visat sig kunnat ge bättre immunförsvar i tarmen och en normaliserad tarmflora ville Dr. Michael Ash, ledande funktionsmedicinsk expert på området, och de andra medförfattarna till en artikel i ämnet ta reda på vilka möjligheter som kan finnas med probiotikatillskott för barnens tarmhälsa, humör och beteende.

hälsosant linda rahbek om matintoleranser och certifieringskurs

Podcast Hälsosant: Ska du undvika viss mat fast du inte är allergisk?

Födoämnesintoleranser blir allt vanligare och de flesta känner någon som undviker ett eller flera livsmedel. Varför är det så? Hur kan man ta reda på om man är känslig mot viss föda? Går det att bli fri från sina intoleranser och inte minst hur hänger läckande tarm ihop med födoämnestintoleranser?
I veckans avsnitt av Hälsosant samtalar Carolina Werling med näringsterapeuten Linda Rahbek som är expert på ämnet om allt det och mycket mer!

monolaurin 600 mg från Alpha Plus

Koko på kokos? Därför är monolaurin en hjälp mot infektioner

Kokosolja är fett som har många bra egenskaper, det känner du säkert till. Men visste du att en av fettsyrorna som är huvudorsaken till kokosoljans många hälsosamma egenskaper heter laurinsyra? Ungefär 50 procent av fettinnehållet är den medelllånga fettsyran laurinsyra. Laurinsyra omvandlas i tarmkanalen till den aktiva formen monolaurin som är många gånger starkare än kokosolja och laurinsyra i sin funktion.

Glad mamma och son som leker i snön en solig vinterdag.

Vår tarmflora bestämmer hur vår hjärna mår

Mår magen bra mår även hjärnan bra. Sambandet mellan tarmfloran och hjärnan är något som på senare år väckt stort intresse inom forskningen. Man har...

Julmaten gav allergi istället för energi – Svaret kan sitta i håret!

God fortsättning! Nu har det gått några dagar sedan julhelgen och eventuella ”falska” allergiliknande reaktioner, relaterade till julmaten, har...
Bild: thinkstockphotos.com | Cred: IPGGutenbergUKLtd

Prutta mindre i jul!

Det finns medicinsk behandling för de som upplever mycket uppsvälldhet eller pruttar mycket, men det finns också saker man själv kan göra, eller kosttillskott som kan hjälpa.

Håll dig frisk med en balanserad tarmflora

En väl fungerande mage och tarm är grunden för en bra hälsa och starkt immunförsvar. Får man återkommande förkylningar, infektioner och inflammationer så bör man se över sin livsstil, näringsintag och vidta åtgärder för att stödja tarmfloran.

Tarmbakterier påverkar risken för fetma hos unga!

Forskarna identifierade olika sorters mikrober hos överviktiga barn och tonåringar, jämfört med normalviktiga jämnåriga.

Podcast 4Health: Mikrobiomets fantastiska värld!

Hur funkar det när bakterier gör oss överviktiga? Hur reglerar tarmfloran immunförsvaret? Hur styr vårt mikrobiom våra gener?

X