Välj en sida

Glutenspecialisten

Vad är gluten?

Gluten är det latinska namnet för “glue” och karaktäriseras av det degliknande proteinkomplex som finns i vissa spannmål, främst vete, råg och korn. Det mest kända glutenrika spannmålet är vete. Vete kan producera över 20 000 olika, mer eller mindre komplexa och svårnedbrytbara proteiner.

Dessutom har vetet under de senaste 50 åren ”utvecklats” till att innehålla större andel gluten än tidigare, samt att många mjöler berikas med extra gluten för bättre bakegenskaper.

Glutenrelaterat Syndrom, GRS (glutenkänslighet), består av celiaki (glutenintolerans), glutenallergi, överkänslighet och diverse andra reaktioner.

Celiaki är en allvarlig autoimmun sjukdom med ärftliga inslag som drabbar 3–4 % av befolkningen. Celiaki påverkar och förstör tarmens slemhinna och kan vara bakomliggande orsak till andra allvarliga diagnoser.

GRS kan drabba många människor – enligt den nyazealändska barnläkaren Ford kan 30–50 % av befolkningen ha en känslighet för gluten, och enligt glutenforskaren dr Tom O’Bryan har minst sju av tio människor någon form av toxisk respons till gluten.

 

En viktig faktor i det glutenrelaterade syndromet är läckande tarm (ökad tarmpermeabilitet). Läckande tarm innebär att tarmens slemhinna inte längre kan kontrollera och reglera vad som kommer in från omgivningen via mat och dryck och vad som ska få passera tarmen och ta sig ut i kroppen via blod eller lymfa.

Artiklar om maghälsa

Du är vad du äter

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är...

Hormonkaos eller hormonbalans? Del 1

Det här inlägget är en del ett av två inlägg. Del två kan du läsa...
teorin om läckande tarm i samband med gluten

Så skapar gluten läckande tarm

Inom funktionsmedicin ses graden av och funktionen hos tarmens...

Podcast Hälsosant: Sanna Törsleff Berglund – Vad händer när du äter gluten?

“Det är väldigt stark syn på att det som tagits fram genom studier...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat – hälsosamma recept!

I förra inlägget berättade jag om Ellinor Ladenbergs bok “Friskare...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat!

Jag tänkte frångå mitt skrivande om träning och istället skriva om...
träning och gröna drinkar är toppen för detox

15 att detoxa dig – varje dag!

Detoxkurer i all ära men visste du att din kropp rensar ut...
michael sh funktionsmedicinsk expert på mikrobiom och immunförsvar

Funktionsmedicinsk expert förklarar: Därför tror vi att probiotika kan hjälpa barn med autism

Symtom från mag-tarmkanalen är vanliga hos barn med diagnoser i...
hälsosant linda rahbek om matintoleranser och certifieringskurs

Podcast Hälsosant: Ska du undvika viss mat fast du inte är allergisk?

Födoämnesintoleranser blir allt vanligare och de flesta känner någon...
monolaurin 600 mg från Alpha Plus

Koko på kokos? Därför är monolaurin en hjälp mot infektioner

Kokosolja är fett med många bra egenskaper, det känner du säkert...
Fertilitetscoach Charlotta Lagerqvist

Fertilitetscoachen förklarar hur du kan förbereda din kropp för en graviditet

Vad gör en fertilitetscoach egentligen? Redaktionen har intervjuat...
Glad mamma och son som leker i snön en solig vinterdag.

Vår tarmflora bestämmer hur vår hjärna mår

Mår magen bra mår även hjärnan bra. Sambandet mellan tarmfloran och...

Julmaten gav allergi istället för energi – Svaret kan sitta i håret!

God fortsättning! Nu har det gått några dagar sedan julhelgen och...
Bild: thinkstockphotos.com | Cred: IPGGutenbergUKLtd

Prutta mindre i jul!

Gas i magen är en normal del av vår matsmältning. Gasen, eller...

Håll dig frisk med en balanserad tarmflora

Det bästa sättet att förebygga förkylningar och infektioner är att...

Tarmbakterier påverkar risken för fetma hos unga!

Forskarna identifierade olika sorters mikrober hos överviktiga barn...

Podcast 4Health: Mikrobiomets fantastiska värld!

Podcast 4Health med Anna Sparre och Sanna Törsleff Berglund...

Förklaring till vetekänslighet funnen av forskare!

En ny studie kan förklara varför människor som inte har Celiaki...

Mindful Eating – ett sunt förhållningssätt till mat

Mindful eating (medvetet ätande) är ett förhållningssätt till mat...

Håll igång under semestern…

Oavsett om du är på landet, i skärgården, på en grekisk ö eller...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 2

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Borde...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 1

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Från...

Största matfällan med glutenfri livsstil

  Den största matfällan man kliver i när man vill leva en...

Ny studie: Vissa matallergier syns inte på tester.

  Forskare i Southampton, England är de första som utvärderar...

Lindrigare IBS med D-vitamin -aktuell forskning!

[vc_row][vc_column][vc_column_text...

Håret kan visa hur din inre mikrobiella flora mår!

I förra delen av sin tvådelade artikel, beskrev Stein grunderna till...

Naturens under – colostrum

Ett av näringsterapeuten Sanna Törsleff Berglunds specialområden är...

Gluten till spädbarn dubblar risken för celiaki!

Att ge spädbarn på upp till 2 år gluten, fördubblar risken för...

Lindra huvudvärken naturligt!

Många med huvudvärk eller migrän söker sig till naturliga kurer då...

Vad säger magkänslan om gluten?

Är du nyfiken på vad som händer i kroppen när du tar den där...

Glutenfri livsstil -hur börjar man?

Då har du alltså bestämt dig för att inte längre äta gluten. Kanske...

Att välja en glutenfri livsstil

Att välja glutenfritt blir allt vanligare, och allt fler har...

En av världens främsta experter på Gluten och Celiaki åter i Sverige!

Unikt tillfälle! Återigen står Alpha Plus som värd för ett unikt...

Gluten eller inte?

Glutenfritt bröd, glutenfri pasta, glutenfria kakor… på vänliga...

Lathund till glutenfri shopping!

Att handla mat när man just börjat med den glutenfria livsstilen,...

Certifierad Glutenterapeut

Alpha Plus samarbetar med ett flertal hälsokliniker som certifierat sig inom området Glutenrelaterat syndrom. Certifieringen ges genom Dr Tom O’Bryan och innebär en övergripande utbildning som avslutas med examination.

En certifierad glutenterapeut ska känna igen, kunna testa på rätt sätt samt skilja mellan glutenkänslighet och celiaki.

 

Aktuella utbildningar i maghälsa

oktober, 2016

Sorteringsval

Ingen utbildning

X