Välj en sida

Sötningsmedel

 

Vi använder sötningsmedel i vissa av våra produkter. Anledningen är bland annat att vissa ingredienser smakar alltför illa för att kunna intagas utan obehag.

Ibland vill vi göra produkten lite mer välsmakande och lättare att intaga. Det gäller till exempel sugtabletter som Barn och Biotin.

Stevia och steviolglykosider

 

Stevia är växten med det latinska namnet Stevia rebaudiana L. och det svenska namnet sötflockel.

Det var den spanske botanikern och forskaren Pedro Jamie Esteve (1500–1556), som var den förste europé att upptäcka sötflockel.

Stevia odlas traditionellt i Sydamerika, men även i Kina och andra delar av världen.

Växten innehåller söta ämnen, steviolglykosider, som är ungefär 300 gånger sötare än socker.

Steviolglykosider är godkända som livsmedelstillsats.

Steviolglykosider

Steviolglykosider extraheras från växten Stevia rebaudiana, och har numret E960 i Codex Alimentarius.

Det finns fyra huvudsakliga glykosider: steviosid, rebaudiosid A, rebaudiosid C och dulkosid.

Steviosid och rebaudiosid A är de dominerande komponenterna och förhållandet mellan dessa kommer att påverka smakkvaliteten: steviosid har en lakritsliknande eftersmak medan rebaudiosid A har en reducerad eftersmak.

Andra mindre förekommande glykosider är rebaudiosid B, D, E och F, steviolbiosid och dulkosid B.

Steviolglykosider är 250 till 300 gånger sötare än sukros, och har minst 95 % renhet.

Steviolglykosider tillverkas med processen:

  • Extraktion från bladen genom lösning av steviolglykosiderna i varmt/hett vatten i ett batchsystem 3–5 gånger, eller genom ett fortgående omvänt flödessystem,
  • Flockning och utfällning av misstänkt material,
  • Filtrering,
  • Koncentration via vakumassisterad avdunstning,
  • Adsorption (och frigörandet via etylalkohol) i via process med jonbrytande kåda/organisk polymer,
  • Jonbrytande rening,
  • Vidare filtring och koncentration,
  • Spraytorkning eller kristallisering.

Läs mer om stevia och steviolglykosider på Livsmedelsverkets hemsida.

Varför använder ni fruktos i en del av era produkter?

Fruktos är en enkel sockerart som fungerar bra som sötningsmedel och som lätt kan användas av kroppen.

Det har en annan biokemisk metabolism än glukos (icke-insulinogen) och har lågt Glykemiskt Index (GI 27, att jämföra med 141 för glukos, 97 för sackaros och 100 för vitt bröd).

Kommer fruktoset i era produkter från high fructose corn syrup, HFCS?

Nej.

Vanlig fruktos ska inte jämställas med HFCS: ren fruktos finns bundet i de flesta frukter och grönsaker medan HFCS är ett raffinerat och billigt sötningsmedel som är utvunnet ur majs och som liknar vanligt raffinerat socker när det gäller metabolismen i kroppen.

Vad är skillnaden när man jämför fruktos med glukos och sackaros?
Glukos

Glukos, glykos, dextros, druvsocker, är en vanlig sockerart.

Glykos finns i många växter och i blod samt i sackaros (rörsocker), maltos (maltsocker) och laktos (mjölksocker).

Glykos är byggsten i stärkelse, cellulosa och glykogen. Sockerarten omsätts snabbt i kroppen och ger energi.

Sackaros

Sackaros, sukros, rörsocker, är ett kolhydratuppbyggt av glukos och fruktos. Sackaros förekommer rikligt i sockerrör och sockerbetor och är den vanligaste disackariden i födan.

Sackaros spjälkas lätt till glukos och fruktos i svagt sur lösning. Den bildade blandningen kallas invertsocker.

Fruktos

Till skillnad från glukos behöver fruktos inte insulin för att tas upp av cellerna.

Fruktos hanteras annorlunda än vanligt socker av matsmältningssystemet, vilket leder till att effekterna av högt fruktosintag skiljer sig ganska mycket från ett högt glukosintag.

Intag av fruktos har en liten påverkan på blodsockernivån då det bryts ned i levern.

Att fruktos har lågt glykemiskt index (GI 27, att jämföra med 141 för glukos, 97 för sackaros och 100 för vitt bröd) beror på att det måste ombildas till glukos i levern innan det kan höja blodsockret.

Vad är lönnsirap och varför används det som sötningsmedel?

 

Lönnsirap är ett naturligt sötningsmedel som framställs genom indunstning av saven från vissa arter av lönnträdet, främst från sockerlönnen (Acer saccharum).

Sirapen innehåller ca 67 % kolhydrater varav ca 59 % sockerarter.

Lönnsirap ger ca 50 kalorier per matsked, att jämföras med fruktos ca 46 kalorier, råsocker ca 51 kalorier, majssirap ca 60 kalorier och honung ca 64 kalorier per matsked.

Dessutom innehåller den små mängder vitaminer, som niacin, B2-, B1- och B6-vitamin, samt mineral som fosfor, järn, kalcium (ca 63 mg/msk), kalium (ca 105 mg/msk), magnesium, natrium, och zink.

Dessutom innehåller den organiska syror (primärt äppelsyra), fenolkomponenter och aminosyror.

Lönnsirap har ca 65 % sötma jämfört som vanligt socker.

Vad är sötningsmedlet mannitol för något?

Mannitol är en sockeralkohol som förekommer som huvudbeståndsdel i mannan från mannaasken (manna är en polysackarid som innehåller kolhydratet mannos) samt rikligt i alger, svampar, selleri och oliver (och många andra växter).

Mannitol framställs även via hydrogenering av fruktos.

Hydrogenering är en kemisk process där sockermolekylen (fruktos) tillförs väte i form av en så kallad alkoholgrupp, därav namnet sockeralkohol.

Slutprodukten mannitol består då av 50 % sorbitol och 50 % mannitol.

Varför har ni rårismalt i vissa av era produkter?

Rårismalt innehåller ca 30 % lösliga komplexa kolhydrater, 45 % maltos, 3–4 % glukos och 20 % vatten.

Glukoset absorberas nästan omedelbart, det tar upp till 1,5 timme för kroppen att bryta ned maltos, och de komplexa kolhydraterna tar, steg för steg, upp till fyra timmar att smälta och frigöras.

Rårismalt ger en långsam och utdragen energitillförsel och absorberas långsamt.

Rårismalt innehåller även många av de B-vitaminer och mineral som finns naturligt i råris.

Den karaktäristiskt rika men milt smaken kompletterar många livsmedel på ett naturligt sätt.

Rismalt är ungefär hälften så sött som vanligt socker.

Varför använder ni ekologisk avdunstad sockerrörsjuice i Mighty Sport Nitro Ndure?

Ekologiskt framställt rårörsocker innehåller både sackaros/suckros och näringsämnen som kalcium, järn, kalium och natrium.

Vi har ställt hälsoaspekten mot smaken och har valt denna kombination av kraftfulla bärkoncentrat (med ett ORAC-värde över 6 500) ackompanjerad av lite sockerrörsjuice.

Under träning och kraftansträngning använder kroppen glukos som bränsle – musklerna måste ha tillgång till glukos för att fungera.

Vi har tillsatt ekologisk avdunstad sockerrörsjuice och en total mängd kolhydrater som enligt vetenskaplig grund är avpassad för längre träningspass.

Kortfattat fungerar det så här: när socker intages, förbränns och används av kroppen (som under en längre tids motion och träning) använder kroppen upp det utan att lämna biverkningar efter sig.

Och när socker intages i överflöd utan att förbrännas kan det orsaka stora hälsoproblem.

Varför använder ni sorbitol som sötningsmedel i en del av era produkter?

Sorbitol är en sockeralkohol som förekommer i många olika växter – både i alger och högre växter – och i små mängder i kroppen.

Sockeralkoholer är mindre söta än vanlig socker.

De innehåller kalorier men påverkar blodsockret mindre än sockerarterna.

Sockeralkoholer har mindre påverkan på tänderna och absorberas långsamt av kroppen.

Sorbitol är också den billigaste och lättast tillgängliga sockeralkoholen och därför den mest utnyttjade.

Varför använder ni xylitol i Barn och andra produkter?

Ibland behöver vi tillsätta sötningsmedel för att en produkt ska fungera. Då är det ofta en balansgång mellan att hitta ett sötningsmedel som både är så hälsosamt som möjligt och som fungerar, både när det gäller produktionen och hur produkten smakar.

Xylitol innehåller 60 % så mycket energi som vanligt socker.

Xylitol bryts inte ned till syra av bakterierna i tandbeläggningarna och anses ha en viss hämmande effekt på mutansstreptokocker som Streptococcus mutans i munhålan.

Däremot krävs ett relativt högt intag för att motverka syrabildning mellan tänderna (Pernilla Lif Holgerson, Umeå universitet).

I en serie studier på barn och ungdomar undersöktes prover från saliv och plack (tandbeläggningar).

Bland annat konstaterades att ett dagligt intag av 3,4 g xylitol räckte för att ändra salivens bakteriesammansättning men det gav inte en lägre produktion av mjölksyra i tandbeläggningarna.

Vad är en sockeralkohol?

Sockeralkoholer finns framför allt i naturen och är mindre söta än vanlig socker.

De innehåller kalorier men påverkar inte blodsockret lika mycket som sockerarterna.

Sockeralkoholer har mindre påverkan på tänderna och absorberas långsammare av kroppen.

De vanligaste sockeralkoholerna är maltitol, mannitol, sorbitol, xylitol och sukrin (erytritol).

I stort är den metaboliska slutprodukten för alla kolhydrater, vare sig de är frukt, grönsaker eller ren fruktos, enkel sockerglukos.

Medan kroppen och hjärnan behöver en viss mängd glukos för att fungera kan överskott av socker och kolhydrater leda till hälsoproblem.

Vi anser att det är stor skillnad att intaga ett näringsfattigt livsmedel med hög andel tillsatt raffinerat socker (som till exempel läsk) och att äta ett näringstätt livsmedel med små mängder tillsatt oraffinerat socker.

Ladda ned (PDF):

X