Välj en sida

Oljor och fetter

Vad är kokosolja?

Kokosfett, eller kokosolja, är ett fett som framställs från kokosnötens innanmäte, eller kött: först pressas/centrifugeras köttet för att utvinna den fettrika kokosmjölken, därefter utvinns fettet ur mjölken via olika metoder.

Kokosfett har vid rumstemperatur fast form, men smälter vid ca 25°C (och blir då “kokosolja).

Kokosfett av god kvalitet har en rent vit färg, sötaktig lukt och smak. Det bästa kokosfettet är kallpressat från färska kokosnötter. I kokosoljan finns fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Kokosfett har lång hållbarhet och stabilitet samt består av mellanlånga, goda fettsyror, och då främst laurinsyra.

Finns det några fördelar med kokosfett?

Ja. Kokosfett innehåller bland annat nyttiga medellånga fettsyror som laurinsyra och kaprylsyra.

Dessutom är kokosfett mycket stabilt i samband med upphettning och passar bra när du vill steka eller woka din mat.

Kan jag använda sojaolja i matlagningen?

Sojaoljan är inte bra att använda vid hård stekning eftersom den lätt bildar transfettsyror.

Sojaoljan används ofta inom restaurang och storkök eftersom denna olja är perfekt att fritera i eftersom den inte ryker.

Oljan används också i margarin, olika krämer och i tvål.

Sojaolja innehåller ca 20-35 % enkelomättat fett, ca 10-15 % mättat fett, fleromättat fett ca 50-60 % varav ca 46-59 % är omega-9 och 2-10 % omega-3.

Den kan också variera kraftigt i kvalitet och renhet.

Det är bättre att använda rapsolja, sesamolja, jordnötsolja eller olivolja när man steker eller wokar under kortare tider och inte ha för hög temperatur.

Använd kokosfett, kokosmjölk eller smör vid stark eller långvarig upphettning.

X