Välj en sida

Kolhydrater, sockerarter, fiber och protein

Vi får ofta frågor om innehåll av bland annat kolhydrater och sockerarter, fiberhalt och proteininnehåll i våra produkter.

Följande information kan hjälpa dig att bättre förstå innehåll av produkten samt källan av råvarorna när man läser våra och andras etiketter.

Kolhydrater – varav sockerarter

Kolhydrater och sockerarter kan komma från det som uppenbart är socker, som sockerrörsjuicepulver, xylitol, sorbitol och fruktos via frukt- och bärjuicepulver, men även från rödbetor, rårismalt, maltodextrin (maltodextrin används främst som fyllnadsmedel och förtjockningsmedel), rismjöl och naturliga smakämnen (oftast olika frukt- och bärkoncentrat).

Det söta i en produkt kommer inte alltid från sötningsmedel och socker, även exempelvis maltodextrin är sött. Våra enzymkapslar som innehåller maltodextrin har ett dextrin med majs, kassava eller potatis som ursprungskälla.

Även vissa typer av cellulosa kan ge en viss halt kolhydrater.

Vissa ingredienser, som steviolglykosider, är söta men tillför inga sockerarter.

Läs mer om sötningsmedel

Fiber

Exempel på fiber kan vara oligofruktos-berikat inulin, äppelfiber, riskli, grönsakspulver och vissa förtjockningsmedel som gummiämnen och guarkärnmjöl.

Protein – aminosyror

Proteiner kan komma från ris-, vassle- och sojaprotein, men även från vissa enstaka aminosyror.

X