Välj en sida

Inulin

Inulin är en fruktooligosackarid från jordärtskocka och kallas för prebiotika.

Det är ett lösligt fiber till skillnad från cellulosa.

Den finns även små mängder i lök/vitlök och större mängder i chikoriarot.

Inulin stimulerar tillväxten av vänliga bakterier i tjocktarmen.

Bifidobakterier bryter ned inulin för att producera korta fettsyror.

Vad är inulin?

Inulin är en fruktooligosackarid som ofta utvinns från jordärtskocka.

Det är ett lösligt fiber till skillnad från cellulosa.

Den finns även små mängder i lök/vitlök och större mängder i chikoriarot.

 

Vem kan använda inulin?

De flesta kan använda inulin.

Inulin har lågt glykemiskt index och är användbart för personer som behöver ha dietrestriktioner, exempelvis diabetes.

Kan inulin spjälkas i matsmältningssystemet?

Nej, inulin kan inte spjälkas i munhålan, magsäcken eller i tunntarm utan hamnar osmält i tjocktarmen.

Kan inulin ge gaser?

Inulin som kommer osmält ner i tjocktarmen ökar bildningen av olika gaser.

Hur gasbildande inulinrika livsmedel eller ren inulin är beror på tarmflorans sammansättning.

Det är minimal risk för gasbildning med ett intag av inulin om under 500 mg dagligen.

Finns det några nackdelar med att äta inulin?

Inulin kan ge upphov till Candida albicans och andra jästformer näring.

Man har även sett att vissa personer kan få mycket gaser, kramper i tarmen och diarréer.

Den som har svampinfektion och har mycket känslig mage, bör vara försiktiga och trappa upp försiktigt med inulin.

X