Välj en sida

Colostrum

Vad är colostrum?

Colostrum är förstadiet till den första mjölken (råmjölken) som kon bildar inom 24 timmar efter kalvning.

Tillverkare av vår colostrum-råvara tar råmjölk från kossor i sydvästra USA och tas från kon inom 16 timmar efter att en kalv föds.

Vår Colostrum innehåller 60 % protein, minst 21 % immunoglobuliner samt en kombination av vitaminer och mineraler.

Dessutom innehåller den höga halter av IgG (minst 20 %) samt prolinrika polypeptider, och är en naturlig källa även för IgA, IgD, IgE, IgG och IgM.

Hur mycket värme används när man processar råvaran i Colostrum?

Man använder det man kallar “flash pasteurization”, en snabb lågtemperatur-pastörisering, vilket innebär en process där råvaran värms upp till 72º C under 15 sekunder.

Man spraytorkar sedan råvaran via indirekt ånga och med lågt tryck och temperatur (under 63º C).

Hur säkerställer tillverkaren att colostrumråvaran är av bra kvalitet?

Alla gårdar som levererar colostrum till tillverkaren är certifierade att deras djur är fria från hormoner, BSE, rBGH och antibiotika vid tiden för kalvning.

Colostrum-råvaran är fri från Genetically Modified Organisms (GMO). Korna kommer från hjordar som inte har exponerats för någon form av genterapi.

Gårdarna certifierar även att de inte adderar melamin eller hydrolyserat läderprotein till den råa colostrum-råvaran.

Estradiol eller prolaktin används inte i livsmedelskedjan.

Tillverkaren accepterar inte foder som behandlats med pesticider eller herbicider, och oberoende analyser görs för att verifiera att produkterna är fria från dessa ämnen.

Leverantörerna av gödningsmedel till de gårdar från där colostrum levereras använder inte dicyandiamid, och tillverkaren utvärderar en DCD-testmetod för att säkerställa detta.

Råvaran är ej bestrålad och det används inga lösningsmedel för att utvinna den.

Tillverkaren testar colostrum-råvaran från varje gård för att säkerställa att mjölken kommer från den första mjölken och att den är fri från antibiotika, skadliga bakterier och andra oönskade partiklar.

Det som analyseras är bland annat:

  • Nitrite (NaNO2),
  • Nitrate (NaNO3),
  • Inhibitory Substances,
  • Aflatoxin M1,
  • Nitrofuran (AMOZ),
  • Nitrofuran (AOZ),
  • Dioxins,
  • Dioxins and Dioxin-like PCBs,
  • Melamine, och
  • Titratible Acidity.
Kan jag äta colostrum om jag är allergisk mot mjölkprotein?

Genom intag av colostrum tillför vi prolinrika polypeptider (PRP) samt lakotferrin till kroppen.

Prolinrika polypetider fungerar som signalerande peptider som fäster vid receptorsäten på aktiverade makrofager och aktiverade T-celler som kontrollerar produktionen av alla cytokiner.

Dessa polypeptider har den unika förmågan att modulera immunsystemet, öka dess aktivitet i fall av nedsatt immunstatus samt minska sin aktivitet när immunsystemet är överaktivt (till exempel vid allergi eller autoimmun sjukdom).

PRP bör agera på så sätt att de modulerar TH2-cytokinerna (en del av immunsystemet) på så sätt att kroppen inte producerar inflammatorisk och/eller allergisk respons till kaseinet i colostrum.

Denna modulering minskar normalt känsligheten även mot andra allergener.

Under de senaste 20 åren av användning har man märkt att många mjölkallergiker eller laktosintoleranta tål colostrum väl, men att de känsligaste personerna, de som har svåra laktos- eller kaseinreaktioner eller allergier, bör undvika Colostrum.

Vi rekommenderar dig med mild eller måttlig känslighet mot kasein att börja med små dagliga doser colostrum och se hur du reagerar.

Du kan börja med en knivsudd (tiondels kapsel) och trappa upp till full dos.

Colostrum kapslar är bättre anpassade för dig som är allergisk eller överkänslig, med extra tillskott av tillsatt laktoferrin.

X