Välj en sida

C-vitamin

 

Vad är C-vitamin?

Vitamin C fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad.

Det underlättar även upptaget av järn från maten.

Skörbjugg drabbade förr yrkesgrupper som måste leva längre perioder utan färsk mat.

Godkända hälsopåståenden för C-vitamin
  • Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion.
  • Vitamin C bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion under och efter intensiv fysisk träning.
  • Vitamin C bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
  • Vitamin C bidrar till att minska trötthet och utmattning.
  • Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för blodkärlens normala funktion.
  • Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för benstommens normala funktion.
  • Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för broskets normala funktion.
  • Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för tandköttets normala funktion.
  • Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion.
  • Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för tändernas normala funktion.
  • Vitamin C bidrar till normal energiomsättning.
  • Vitamin C bidrar till nervsystemets normala funktion.
  • Vitamin C bidrar till normal psykologisk funktion.
  • Vitamin C bidrar till att återbilda den reducerade formen av vitamin E.
  • Vitamin C ökar järnupptaget.
I vilken mat hittar jag C-vitamin?

C-vitamin finns naturligt i t.ex. acerola, nyponsoppa, svarta vinbär, persilja, pepparrot, grön paprika, citrusfrukter och rå broccoli.

Vad är askorbinsyra?

Askorbinsyra är en form av C-vitamin som är vattenlösligt, oxiderar lätt i lösningar och vid upphettning.

Järn, koppar och alkaliskt pH ökar oxidationen.

C-vitamin börjar förlora sin styrka så fort det exponeras för luft, värme och ljus.

Askorbinsyra räknas även som ett tillsatsämne med nummer E 300.

Här kategoriseras askorbinsyra som antioxidationsmedel, men kan även användas som surhetsreglerande medel och mjölbehandlingsmedel.

Namnet askorbinsyra kommer ursprungligen från a- ,vilket betyder ”nej”, och det latinska ordet för sjukdomen skörbjugg, scorbutus, vilken orsakas av C-vitaminbrist. a-scorbutus = askorbinsyra.

Askorbinsyra har en kristallstruktur med syrlig smak.

620px-Ascorbic_acid_H-bonding.svg_

Askorbinsyra

Är det någon skillnad på syntetiskt framställd askorbinsyra och naturlig askorbinsyra?

Naturlig och syntetisk askorbinsyra är kemiskt identiska. Det finns ingen känd skillnad när det gäller biotillgänglighet.

Två studier på människor har undersökt skillnaden mellan L-askorbinsyra från naturliga källor med syntetisk askorbinsyra. Ingen klinisk signifikant skillnad kunde ses.

Referens: http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C/supplemental-forms

Tillverkning av askorbinsyra

För att få en kontrollerad produktion och tillräckligt hög halt C-vitamin i kosttillskott tillverkas askorbinsyra vanligtvis med majssirap som ursprungligt ämne.

Tillverkning av askorbinsyra sker med hjälp av följande processteg:

  1. Stärkelsehydrolys: Majssirap bryts via en serie processsteg ned till enkelt socker, D-glukos, via värme och enzymer.
  2. Hydrogenering: D-glukos omvandlas till D-sorbitol.
  3. Fermentering: D-sorbitol omvandlas till L-sorbos.
  4. Tillsättning av syra: L-sorbos kombineras med en syra vid låg temperatur.
  5. Oxidering: produkten oxideras med en katalyst, syrasätts, renas och torkas för att bilda L-glukonsyra.
  6. Hydrolys: L-glukonsyra behandlas med saltsyra för att bilda askorbinsyra.
  7. Återkristallisering: den ”råa” askrobinsyran filtreras, renas och mals till fint kristalliknande pulver.
Mineralaskorbat

Mineralsalter av askorbinsyra (mineralaskorbater) är mindre sura och anses därför vara “buffrade”.

Därför rekommenderas ofta mineralaskorbat till människor som får problem med mage och tarm när de intar askorbinsyra.

Vid intag av mineralaskorbater tas oftast både askorbinsyran och mineralämnet upp väl.

Det är därför viktigt att tänka på det totala mineralintaget i tillägg till C-vitaminintaget.

Mineralaskorbat finns tillgängliga i följande former:

  • Natriumaskorbat. Obs! Megadoser av natrimaskorbat kan höja natriumhalten i kroppen – 1 000 mg natriumaskorbat innehåller vanligtvis 111 mg natrium.
  • Kalciumaskorbat. Obs! Kalciumascorbat ger vanligtvis 90-110 mg kalcium (890-910 mg askorbinsyra) per 1 000 mg kalciumaskorbat.
  • Kaliumaskorbat: Obs! Den renaste formen av kaliumaskorbat innehåller 175 mg kalium per gram kaliumaskorbat. Den som äter kaliumsparande läkemedel bör undvika ett högt intag av kaliumaskorbat.
  • Magnesiumaskorbat:
  • Zinkaskorbat.
  • Molybdenaskorbat.
  • Kromaskorbat.
  • Manganaskorbat. Hittas ofta i preparationer med glukosamin och chondroitin sulfat.

Referens: http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C/supplemental-forms

Liposomalt C-vitamin

En liposom är en mikroskopisk vesikel (en mikrobubbla) bestående av vattenhaltig kärna omsluten av ett eller flera fosfolipida lager. Fördelen med en liposom är att den kan bära enzymer och näringsämnen till de celler och organ där de gör mest nytta.

Detta sker genom att:

  1. de omslutande och ”skyddande” fosfolipiderna känns igen av tarmväggen som släpper igenom liposomen genom tarmväggen utan att bryta ned den,
  2. liposomet med dess näringsämne kan därefter transporteras vidare till cellen, där både lipidhöljet och det omslutna näringsämnet kan användas av cellväggen eller andra funktioner i cellen. Detta ger en stor fördel när det gäller hur väl näringsämnets effekt tillvaratas.

Liposomalt C-vitamin har C-vitamin inkapslat i mikroskopiska bubblor av fosfolipider för bättre upptag, effektiv transport genom tarmväggen och snabb leverans till cellen.

Resultat av ett samarbete mellan Empirical Labs och Colorado State University visar att intag av liposomalt C-vitamin dels leder till högre koncentrationer av C-vitamin som cirkulerar i kroppen än ej liposomalinslutet C-vitamin. Studien visade på mer än 50 % högre koncentrationer av C-vitamin vid intag av liposomalinslutet C-vitamin. Dels att C-vitaminet stannade kvar i cirkulerande kroppsvätskor upp till 40 % längre tid (10 timmar istället för 6 timmar).

Intag av liposomalt C-vitamin i samband med labförsök som liknar kroppens tillstånd vid hjärtattack har visat att liposomalt C-vitamin kan hjälpa. Den signifikanta oxidativa stress som uppstår vid detta tillstånd kan motverkas, och hälsan hos blodkärlen kan förbättras med hjälp av intag av liposmalt C-vitamin.

Referens:

  • Janelle L. et.al. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia–Reperfusion Injury. Nutr Metab Insights. 2016; 9: 25–30. (PubMed)
  • Davis JL, Paris HL, Beals JW, et al. Liposomal-encapsulated ascorbic scid: influence on vitamin C bioavailability and capacity to protect against ischemia-reperfusion injury. Nutr Metab Insights. 2016;9:25-30.  (PubMed)
Ester-C®

Ester-C® innehåller i huvudsak kalciumaskorbat, men även små halter C-vitaminmetaboliter, dehydroaskorbinsyra (oxidderad askorbinsyra), kalciumtreonat och små halter xylonat och lyxonat.

Ester-C® ska inte förväxlas med askorbylpalmitat, se nedan.

Askorbylpalmitat

Askorbylpalmitat är en fettlöslig amfifil (den ena änden är vattenlöslig och den andra änden är fettlöslig) antioxidant som både skyddar cellmembran och α-tokoferol från oxidativ skada.Den kan även skydda andra fettlösliga näringsämnen mot oxidation.

Med både hydrofoba och hydrofila egenskaper kan askorbylpalmitat införas i cellmembranen, beroende på matsmältningens effektivitet då askorbylpalmitat kan spjälkas till palmitat och askorbinsyra innan det absroberas. Den askorbinsyra som frigörs kan göras biotillgänglig som endast askorbinsyra.

Askorbylpalmitat används ofta i hudprodukter då det är mer stabilt i vattenlösliga produkter. Dessa förmåga att stödja kollagensyntes och agera som antioxidant är värdefull i hudkräm.

Referens: http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C/supplemental-forms#reference21

X