Välj en sida

Björnbär och björnbärsblad

Vad är björnbär och vad innehåller den?

Björnbär (Rubus subg. Rubus) är ett samlingsnamn på flera arter inom familjen Rosaceae, släktet Rubus.

Björnbär innehåller bland annat:

  • antocyaniner,
  • fenola syror,
  • små mängder flavonoider,
  • C-vitamin,
  • nikotinsyra,
  • pektin,
  • socker.

Björnbärsblad innehåller bland annat:

  • tanniner,
  • gallsyra,
  • villosin,
  • järn.
Vilka fördelar finns det med att äta björnbär?

Studier som:

har visat att:

  • Juicen från björnbär kan agera antioxidant och antiinflammatoriskt och på så sätt skydda och bevara hälsan i matsmältningskanalen.
  • Björnbärsplantan kan motverka mikrober, virus, dysenteri och diabetes.
Innehåller björnbär mycket fruktos?

Mängden fruktsocker är liten: björnbär innehåller lite mer än 6 g socker per 100 g, och typiskt ungefär lika delar av glukos och fruktos.

 

X