Välj en sida

DNA och Epigenetik

Vad är epigenetik?

Epigenetik är enkelt förklarat läran om hur vissa “brytare” (som i “strömbrytare”) på våra gener, vårt DNA, kan slå på och av olika genfunktioner beroende på tex den kost vi äter, hur vi rör på oss eller om vi får i oss miljögifter (och många, många fler faktorer).

I vårt DNA finns all information samtidigt snyggt hoppackat, men i tex våra tänder finns bara de gener som ska ge information om hur våra tänder ser ut, påslagna, medan informationen om hur vår lever ska vara är av. I våra muskler är bara strömbrytaren för muskelinformationen påslagen och all annan info, tex om hur våra ögon fungerar är av, och i våra lungor finns står brytaren för hur de ska fungera i på-läge och hjärt-informationen i av-läge.

Går vi in i mer detalj, kan vi se att det även finns brytare för mer specifika funktioner som tex hur musklerna mår – hur snabbt de kan bli större, uthålligare och återhämta sig.

Det finns också brytare för hur väl kroppen kan hantera stress, trauma, matsmältning osv. Ja -lite mer invecklat än så är det – men på det stora hela fungerar det så.

Det är det som kallas epigenetik och ordet betyder faktiskt “utanpå generna”.

Det som är så intressant med detta är att forskningen har visat att vi själva kan påverka vilken information som slås på och av! Och ännu mer spännande är att man sett att våra brytare slås på och av redan i mammas mage! Det finns alltså vissa belägg för att skylla sina egna misslyckanden på föräldrarna…

I en forskningsstudie har forskarna kommit fram till att våra matvanor kan vara resultatet av hur vår mamma åt när hon var gravid. Om hon åt mycket godis, slogs brytarna för sötsug på även hos dig, och kanske – trist nog – brytarna för diabetes eller fetma.

Det kan dock vara trösterikt att veta att du nu kan bryta mönstret och se till att diabetesbrytaren hos dina barn inte slås på, genom att själv äta mer hälsosamt, både före och under din graviditet (och gärna efter…).

Även känslor kan påverka hur brytarna slås på och av. Forskare har mätt hur DNA förändras vid olika känslor och man såg att olika brytare slogs av och på beroende på vilken känsla som upplevdes.

En studie har också visat att vi kan förändra våra gener med hjälp av träning och många andra har visat att det vi äter synnerligen påverkar vår epigenetik. Fotbollslaget Barcelona gör DNA-tester för att identifiera svagheter hos spelarna, tex om de visar förutsättningar för fler skador eller en längre återhämtningsperiod efter en skada. Utifrån testresultaten får spelarna bl. a. en individualiserad kostplan som ska stärka epigenomet och förbättra chanserna att hålla sig frisk och skadefri. Efter 42 tuffa matcher (i februari 2016), fanns bara en spelare skadad och under återhämtning.

Idag finns alla möjliga gentester att tillgå, man kan testa sina gener för att se vart man härstammar ifrån t. ex. Men det som kanske är ännu viktigare är att se vilka förutsättningar man har vad det gäller hälsan.

Vi är exempelvis predisponerade för olika typer av hälsoproblem, och om vi understödjer svagheterna vi ärvt från våra föräldrar, mor- och farföräldrar och anfäder ännu längre tillbaka i tiden, kommer vi få svårt att leva ett friskt liv upp i hög ålder.

Att i stället stärka våra svaga punkter med rätt kost, motion, mental stimulans och en frisk och sund livsstil – skapar bättre möjligheter att leva ung längre.

Gör ett DNA-test

Alpha Plus tillhandahåller produkter specialanpassade för olika behov.

I samarbete med DNALife och Nordic Labs utbildar vi också näringskliniker i DNA-analys och närings- och livsstilsråd.

Alpha Plus dotterbolag, IFM-kliniken erbjuder DNA-analyser med uppföljning och livsstilsråd för olika behov. Kika in på deras hemsida, ifm-klinik.nu så får du veta mer.

Artiklar om Gener & Epigenetik

Peter Wilhelmsson gästar podden Hälsosant

Podcast Hälsosant: Epigenetik

“85-90 % av vår hälsa styr vi genom livsstilsval och miljön. 10-15 % styrs via våra gener” Epigenetik, dina val styr din hälsa – Peter Wilhelmsson

Bild: thinkstockphotos.com | Cred: efks

Vilka svar ger ett DNA-test?

Gentester kan ge svar på så mycket, tex kan du få reda på dina svagheter, men också styrkor, i ditt genetiska arv för att på så sätt få nycklar och svar till hur just din unika sammansättning påverkar dig och vad du kan göra för att förebygga framtida sjukdom och ohälsa.

Bild: thinkstockphotos.com | cred: Filipovic018

Ge hälsan hjälp med DNA-analys!

DNA-analys kan vara en nyckel till hur man ska anpassa sin livsstil. T.ex. för dem som har svårt att gå ned i vikt eller har lätt för att bli stressade.

Ohälsosam kost under graviditet kan kopplas till ADHD

Studien, publicerad i Journal of Child Psychology and Psychiatry är den första som indikerar att epigenetiska förändringar uppenbara vid födseln, kan förklara länken mellan ohälsosam kost, beteendeproblem och ADHD.

Podcast 4Health: Peter Wilhelmsson om hur kan du använda genetiska tester för att förbättra din hälsa

DNA-tester blir allt mer populära. I dagens avsnitt förklarar Peter bland annat vad du kan få ut av en DNA-analys och han går som ett exempel igenom sitt eget test och hur han själv haft användning av det. Vad kan man göra med sin livsstil beroende på sitt resultat av ett DNA-test?

Podcast 4Health: DNA, genetik, epigenetik och ”omics”, samverkan mellan genetik och livsstil

En spännande inblick i hur våra gener tillsammans med vår livsstil avgör vad som händer i våra kroppar, får vi i dagens intervju med Peter Wilhelmsson.

Första “glädjegenen” har identifierats!

  För första gången i historien har forskare isolerat den del av det mänskliga genomet som kan förklara skillnaderna i hur vi människor...

Podcast Hälsosant: Du behöver inte vara offer för dina gener!

“Det är hur du behandlar dina gener, inte generna i sig som har störst betydelse”

Ny studie: Intag av fruktos ändrar hundratals gener i hjärnan men Omega-3 återställer dem!

  En ny forskningsstudie i USA, har visat att hundratals gener kan skadas av fruktos – ett socker vanligt i västerländsk kosthållning – på ett...

Anpassa hälsa och prestation efter ditt DNA – idrotten först ut!

  Om någon tar hälsa och prestation på största allvar, så är det elitidrottarna och de stora sportklubbarna. I USA är D-vitamintester mer eller...

Utbildningar i DNA-analys

september, 2016

Ingen utbildning

X