Välj en sida

Kunskap, inspiration och nyheter

Här kan du läsa om nyheter på Alpha Plus, aktuell forskning, livsstil och mycket mer

Här kan du läsa om aktuell forskning, kost & livsstil

Adventstävling för alla som är uppe och tassar på nätterna

Midnatt råder, tyst det är i husen. Alla sova, släckta äro ljusen. Eller ja, de flesta ljusen i alla fall… en del av oss har svårt att komma till ro. När sömnen inte infinner sig kan vi låta Natt Plus komma fram ur vrårna. Där finns inositol, magnesium och l-teanin kombinerat med läkeväxterna kamomill och citronmeliss som alla stöttar en god nattvila. I veckans adventstävling kan du också vinna en burk Natt Plus, missa inte att delta. 

D-vitamin kopplat till mineraler

Vinterperioden är här och vår ljuvliga sommar känns allt mer avlägsen. Det innebär också att förråden av solens vitamin, D-vitamin, är naturligt låga för oss här i Norden. D-vitamin är ett livsnödvändigt vitamin/prohormon som är viktigt för den allmänna hälsan, men också för många enskilda funktioner i kroppen.

Julgodis för hjärnan: Chokladtryffel med MCT-olja (raw och vegan)

Snart går vi in i december som bjuder på många härliga anledningar att äta gott. Varför inte baka julgodis som ger både kropp och knopp extra näring och energi? Här bjuder vi på recept på jultryffel med MCT-olja och kakao som både är raw och vegan. Missa heller inte chansen att vinna en flaska MCT-olja i vår adventstävling.

Podcast Hälsosnack: Peter Wilhelmsson om D-Vitamin och mat som medicin

Vi hoppas att ni redan plockat fram D-vitaminet ur skåpen för att fylla på kroppens lager. Vill du lära dig mer rekommenderar vi ett tidigare avsnitt av Hälsosnack där de gräver lite djupare i varför D-vitamin är viktigt för oss.

Till hjälp har de Peter Wilhelmsson från Alpha Plus, som är superkunning inom närings- och funktionsmedicin, och författare till flera böcker. Peter reder bland annat ut hur mycket vi egentligen behöver för att optimera vår hälsa, hur man kan mäta sina D-vitaminnivåer och vad man ska tänka på när man väljer D-vitamintillskott.

Mikrobiomtestet som ger svar om hälsan! Certiferingskurs med Linda Rahbek

Allt vi gör påverkar vårt mikrobiom, våra vänner, bakterierna i tarmarna. Ett balanserat mikrobiom är avgörande för att vår kropp ska fungera optimalt. Forskningen hittar fortfarande nya samband mellan hälsa – sjukdom och våra bakterier. I en värld av konserveringsmedel i livsmedel, klor i dricksvatten, droger, stress och mycket mer påverkas vårt mikrobiom negativt, det blir mer och mer relevant och viktigt att identifiera bakterierna så att vi kan erbjuda rätt stimuli och skapa balans.

Hårmineralanalys: Provtagning och instruktionsvideo

En hårmineralanalys mäter kroppens mineraler samt tungmetaller i förhållande till varandra. Mineralmönster kan ge många svar om vår hälsa. Varje person som gör en hårmineralanalys får ett unikt behandlingsprogram för att komma tillrätta med de mineralobalanser som kunnat mätas i analysen. Provtagningen är både enkel och smärtfri.

Grattis pappa: 3 tillskott för mäns hälsa!

I helgen är det fars dag och vi vill slå ett slag för alla mäns hälsa! Alla näringsämnen är självklart viktiga för att ett långt, friskt liv. Men det finns några ämnen som är alldeles speciellt bra för just män. Här listar vi 3 av dem.

Äntligen en god natts sömn – så får du mer zzzzz

Är nattsömnen inte vad den borde vara? De dåliga nyheterna är att sömnproblem är vanligt och vi är många som regelbundet ligger i sängen och vänder och vrider på oss utan att kunna sova. De goda nyheterna är att sömnens kvalitet ofta går att påverka med hjälp av vår livsstil. I det här inlägget får du flera tips på saker du kan prova på egen hand.

Järnobalanser ger hormonell påverkan

Järnobalanser i kroppen påverkar våra hormoner. Mest känt är emellertid järnet för sin syrebindande förmåga. Hela två tredjedelar av järnet används för syretransport. Järnet är också viktigt för bland annat blodets kvalitet, kroppens motståndskraft/immunförsvar, inlärnings- och koncentrationsförmåga, kollagenproduktionen men också sköldkörtel- och binjureaktiviteten.

Podcast 4Health: Sanna Törsleff Berglund – Frisk med virus, svamp och bakterier

Anna Sparre intervjuar Alpha Plus egen Sanna Törsleff Berglund om tarmflora, dess betydelse för hälsan och spännande nyheter för dig som vill påverka sammansättningen av mikroorganismer i tarmen. Som vi har pratat om tidigare under hösten här på bloggen kan rätt sorts svampar och virus vara en del i hur du skapar en god tarmflora.

Huvudvärk kopplat till mineralobalanser

Huvudvärk brukar delas in i en primär och en sekundär grupp. Den primära huvudvärken kännetecknas av att man INTE kan påvisa att huvudvärken är knuten till underliggande orsaker i kroppens organ. Till denna grupp räknas spänningshuvudvärk, migrän och Hortons huvudvärk. Tvärtemot den primära huvudvärken, beror den sekundära på en underliggande organisk orsak. Exempel på sådana är hjärntumörer, huvudtrauman (exempelvis hjärnskakning), men även diverse biokemiska obalanser kan räknas dit.

Fira surkålens dag – 18 september!

Hälsocoacherna Lotta och Victoria från podcasten Hälsosnack instiftar Surkålens dag 18:e September 2018 och Alpha Plus är med och firar. Vikten av en balanserad och hälsosam tarmflora går inte att underskatta och vi behöver ta hand om den på bästa sätt. Surkål bidrar med mängder av goda bakterier och även näringsämnen som bakterierna bildat.

D-vitamindroppar – veganska från växtlav

Även om solens värme dröjt sig kvar en del så är hösten och mörkret på väg. Då minskar vår förmåga att bilda d-vitamin och många av oss behöver fundera över d-vitamintillskott. Alpha Plus nyhet flytande D-vitamin är helt vegansk med D-vitamin som utvunnits ur växtlav.

Saccharomyces boulardii – en svamp för god maghälsa

1923 isolerades denna icke-patogena tropiska jästsvamp av en fransk vetenskapsman vid namn Boulard. Han hade observerat den inhemska befolkningen i Sydöstra Asien motverka kolera genom att tugga på litchi- och mangosteensskal.
Sedan dess har S.boulardii varit i fokus i mängder av forskningsstudier och skrivits ut på recept för att motverka och behandla bakteriella diarrésjukdomar. Studierna har visat att de är effektiva vid IBD och IBS.

Podcast 4Health: Liz Lipski – Autoimmuniet börjar i tarmen

Läckande tarm, autoimmunitet och kopplingen mellan tarm och immunförsvar!

Idag pratar Anna Sparre med den amerikanska funktionsmedicinaren Liz Lipski om kopplingen mellan autoimmuna sjukdomar och din tarm. Liz Lipski har varit expert på tarmhälsa och mikrobiom sen 90-talet, dvs. långt innan någon av oss andra ens visste vad det var. Hon har sannerligen en rejäl dos erfarenhet!

Bakteriofager: Snälla virus för bättre tarmflora

Alla känner säkert till att vi har ett stort problem till följd av vårt myckna användande av antibiotika. Bakterierna har blivit resistenta, och än har inga nya antibiotikum hittats och kunnat utvecklas. Ett skräckscenario vore om vi plötsligt inte kan bota livshotande sjukdomar som innan antibiotikans intåg skördade tusentals liv. Lunginflammation var ju en av dem som ansågs livsfarlig och numer lätt avhjälps.

Hälsosamt immunsystem börjar i magen

Detta inlägg tittar på synergistiska förhållandet mellan mag-tarmkanalen och immunsystemet, och deras gemensamma effekter på systemisk hälsa och inflammation. Forskningen inom dessa områden exploderar och visar bland annat att 70% av immunförsvaret finns i mag-tarmkanalen (GIT) och i cellerna i tarmens lumen. Detta immunsystem kallas gut associated lymphoid tissue (GALT).

Höga doser av vitaminer och mineraler gav oväntat positiva effekter

Patienter med hjärt-kärlsjukdom behandlades med doser av vitaminer och mineraler som var högre än de som vanligtvis rekommenderas. Forskarna själva är positvt förvånade över utfallet. ”Högdos komplexa multivitamin- och mineraltillskott har visat sig ge en stor oväntat positiv effekt jämfört med placebo”, skriver de i artikeln som publicerats i American Heart Journal

Tidigare Inlägg

X