Välj en sida

2018 var året då den omdiskuterade CBD-oljan tog plats på scen, grön mat regerade, vi åt allt i en bowl och kollagen slog igenom inom mat och skönhet. Vilka hälsotrender gäller för 2019? Så här mot årets början avlöser trendrapporterna varandra och Alpha Plus har kikat i kristallkulan. Många trender kommer från det stora landet i väst, varav en del får fotfäste här hemma och andra bara studsar förbi.

Här är några smakprov på trender som vi kommer att få se mer av 2019!  

Probiotika 2.0

Fermenterad och picklad mat och dryck, som kimchi och kombucha, har länge varit i ropet och probiotika fortsätter att vara ett spännande forskningsområde. Mikrobiom är ett lika spännande ord som vi kommer att lära oss mer om, som beskriver den sammanlagda arvsmassan hos alla mikroorganismer i en viss miljö. Mikrobiom finns överallt t ex i och på människokroppen, på växter, i marken och i haven. Tänk att människan består av mer bakterier än celler.

Vi kommer vi att få se fler innovativa integrationer i mat och dryck, mycket tack vare nya probiotikastammar som håller bättre utanför kyldisken och längre på hyllorna. Nyttiga bakterier kommer att dyka upp i produkter som granola, havregröt, nötsmör, soppor och olika bars, men även i städ- och skönhetsprodukter.

Grön mat på bredare front
2018 blev året som grön mat slog igenom på allvar och under första kvartalet 2018 minskade köttätandet med 4,6 % i Sverige. Detta spås bli en ihållande trend, driven främst av yngre konsumenter. Kreatörer och innovatörer experimenterar vilt för att skapa ny sorts mat, bland olika typer av burgare. Jackfruit serveras redan som ett alternativ till kött och även fisken utmanas med gröna alternativ, där exempelvis tonfisk kan imiteras med torkade tomater. Vi äter mer grönt, inte bara för kroppens och knoppens skull utan även för miljöns skull.

Hormonspel

Hormoner har varit på alla kvinnors läppar under 2018 och detta triggar igång kreativiteten och innovationen inom hälsobranschen. Hormoner har länge varit ett förbisett område, men nu börjar vi äntligen förstå vilka roller de spelar i kroppens olika system och hur de påverkar allt från hjärthälsa till sömnkvalitet. Att gå till doktorn får konkurrens av en ny våg av hemmatester, vars marknad spås öka trefaldigt under de närmaste åren. Även i Sverige exploderar marknaden för dessa tester och vi vågar äntligen att ta större makt över vår egen hälsa. Vi får mer och mer kunskap, men egenvården för området är begränsat. Många produkter finns ännu inte på de svenska produkthyllorna i dagsläget, men är dock lättare att få ta på online.  

Fokus på hjärnan
Kopplingen hur mat och träning påverkar vår hjärna är ett vinnande koncept och det släpps böcker i jämn takt om hur vi bäst håller den i form. Vi vet redan att Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar minskar inflammationer. Den senaste guldstjärnan är MCT-olja, som extraheras från kokosolja och består av mellanlånga fettkedjor sk triglycerider. Inte bara Kim Kardashian och vår svenska filmstjärna Alicia Vikander höjer MCT till skyarna, utan även världens experter menar att den är bättre för kroppen till skillnad från andra mättade fetter. Vi kommer att få se fler MCT-fyllda produkter som smoothies, lattes, näringspulver och bars på hyllorna. 

Vill man växla upp sina kunskaper en nivå till kan man läsa om s k Nootropiska produkter som lyfter den mentala kapaciteten. Här används allt från som koffein och nikotin till L-tyrosin och DHA.

Digital detox

Vad händer med våra hjärnor när vi ständigt är uppkopplade? Debatten om teknikens baksidor har gått varm senaste året. I ett tidevarv av smart phones och ständig uppkoppling växer intresset sig allt starkare för digital detox. Vi spenderar så mycket tid framför en skärm att det börjar påverka vår hjärna och kropp på en negativt sätt med sömnsvårigheter, smärta i kroppen och oro, som följd. Många ungdomar och vuxna har blivit beroende och nu kommer motståndskrafterna. Det tysta AW-konceptet Off the Work har blivit en succé i Malmö och har nu kommit till Stockholm. Idén är att få stressade karriärister att må bättre genom att samlas i ett rum, slänga bort luren, och bara vara. Silence please.

Naturterapi

Tänk att något så naturligt som att vistas i naturen kan bli trendigt. För några år sedan lärde vi oss vad ”forest bathing” betyder och andemeningen är förstås hur välgörande det är för kropp och själ att gå ut i naturen. Det ursprungliga uttrycket Shinrin-yoku har sina rötter i Japan, där den japanska naturterapin har fått världens forskare att studera hur skogspromenader kan göra oss mindre stressade och deprimerade, hur immunförsvaret förstärks och risken för sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Vi kommer allt oftare att skippa den där solresan och istället värdesätta att semestra i naturen på hemmaplan.

Boutiquegym, HIIT och träning som medicin

På träningsfronten behåller yoga sin populära position, men med små hybrider och nya former som korsas. Cardioträning backar till förmån för viktträning, men även att träna med minimalt med redskap, eller inga alls, är en trend som håller i sig. HIIT, eller högintensiv intervallträning, har länge varit en av de hetaste träningstrenderna och fortsätter att revolutionera världen. Gymmen blir mindre och mer nischade, tänk boutiquegym med mindre grupper och mer kvalitativa lärare. Den äldre generationen får också fler skräddarsydda träningsprogram och träning kommer att skrivas ut som medicin. Vi kommer också att träna mer hemma, tack vare appar och YouTube.

2019 ser ut att bli ett spännande år, vare sig man följer trender eller inte. I en värld av kanske lika mycket galenskap som klokhet, känns det som om att balans blir ett bra ord att hålla sig till. Det är också viktigt att lyssna på sig själv och låta individuella lösningar vara ledstjärnan i livet. Vad är hälsa och wellness för just dig?

redax
Följ oss

redax

Redaktionen at Alpha Plus AB
Alpha Plus redaktion skriver om aktuella och intressanta ämnen inom hälsa och livsstil. redax@alpha-plus.se
redax
Följ oss

Latest posts by redax (see all)

X