Välj en sida
Elin Drake
Följ mig

Elin Drake

Gästbloggare at Lemonvanilla Blogg
Elin vill inspirera till välmående – inifrån och ut. Mycket av det goda & hälsofrämjande & lite av allt, framförallt med glädje och harmoni utan pekpinnar.

Elin har dansat hela livet, allt från klassikt till latin. Hon är licensierad Zin-Zumbainstruktör, samt hoppat in som danslärare emellanåt. Elin är även nidrayoga- och bikramyoga-utövare.
Elin Drake
Följ mig

Är du den som föredrar värme och strandsemester eller jublar du när det faktiskt finns mycket snö i backen och ligger en tjock skridskois över sjön? I vilket fall så är det lika gott med en värmande het vegetarisk gryta efter att ha kommit in ifrån kylan. Recept på het kikärtsgryta finns längre ner i inlägget.

Viktigt är att ta till vara på soltimmarna under vintern, D-vitaminet speciellt! Nyligen har forskare upptäckt att ­immunförsvaret inte kan aktiveras utan D-vitamin. Vitaminet har tre centrala funktioner: reglering av immunförsvaret, reglering av cellväxten och reglering av hormonbalanser. (källa illustrerad vetenskap).

Vi som bor så här långt norr ut, får inte tillräckligt med vitaminet under vinter halvåret, ta gärna det som kosttillskott och utnyttja den sol som tittar fram i den möjligaste mån som går. På vintersportresan t.ex. och du får i alla fall det tillgodogjort även en mulen dag om du befinner dig utomhus under dagens ljusa timmar.  Mat som innehåller D-vitaminet är t.ex. böckling, lax och makrill. Ägg, äggula speciellt, ost och svamp som portabellosvamp, tofu, mandelmjölk, rismjölk, smör och yoghurt är några av de livsmedel som har D-vitamin i sig. För att din kropp skall kunna tillgodogöra sig vitaminet så behöver du också samtidigt få i dig fett.

Har du provat att göra tvärt om mot hur du alltid brukar göra, eller ha ett motsatt förhållningssätt mot vad du brukar ha i en viss situation? Jag kallar det för ”tvärtommetoden”.

ThinkstockPhotos-177351089

Finns det situationer eller kanske personer som alltid drar energi ifrån dig på samma sätt varje gång? Något du retar dig på och känner frustration över gång på gång? Vad kan du göra för att det aldrig ska hända igen? Har du provat att göra tvärtemot vad du alltid brukar göra?

Jag ska ge några exempel.  Händer det ibland att du tjatar på dina barn, att de ska plocka upp blöta handdukar från golvet, eller komma till middagsbordet och äta, eller göra sina läxor. Kanske du höjer rösten till slut.

ThinkstockPhotos-491316494

Prova att göra tvärt om

Sänk rösten till och med viska. Säg det bara en gång. När någon sänker rösten och pratar i de lägre tonerna händer det ibland att den du talar till spetsar öronen för att kunna höra vad du har att säga, och anstränger sig för att lyssna. Detta tips snappade jag upp från en nästan 90 år gammal barnpsykolog. Nu kanske någon skrattar och tänker att hemma hos oss så hojtas det och bråkas hej vilt hela tiden, och tänker för sig själv att min röst ändå kommer att drunkna i allt stoj. En förändring kan ta lite tid och för att göra tvärt om än vad man brukar krävs ibland lite is i magen. Det kan vara värt att prova i alla fall.

Nyfikenhet väcks när någon talar med mycket låg stämma.

Ett annat exempel på  att göra tvärtemot vad man brukar.  Är kassabiträdet i kiosken alltid är sur och tvär, och om du inte var det när du gick in, så är du det varje gång du går ut därifrån. Prova istället att fråga uppriktigt hur det står till idag, utan sarkasm, samt lägg till att den här kiosken ligger så bra till och det är tur att den finns. Förutsatt att det stämmer, om du säger något som du inte menar, så uteblir effekten.

Samma sak om du som står bakom kassan, och varje dag träffar på samma sura kund. Det finns alltid en anledning till varför personer har en viss utstrålning. Se vad som händer? Det kan vara värt att testa eller hur? Lite mer bra energi kommer till flera, och dagen blir om än lite underbarare.

Het kikärtsgryta

kikartsgryta

Du behöver:

 •  1 stor gul lök finhackad
 • 1-2 krossade vitlöksklyftor (rundare smak om du krossar dom med knivbladets platta sida och hackar lite, än om du pressar dem med en vitlökspress.)
 • 1 msk kokosolja eller olivolja till stekning
 • ½ tsk Garam Masala
 • 1 tsk stark curry

 • 1/ tsk spiskummin
 • 390gr krossade tomater
 • 230gr kikärtor
 • ½ dl kokosgrädde
 • I kruka färsk koriander till garnering
 • Salt peppar
 • 2 cm riven färsk ingefärsrot
 • 1 nypa kanel (efter smak mer eller mindre)  

Variation på grytan – tärna ner ett äpple i slutet, och om man vill stekta ägg till servering för de som äter ägg, och för mer mättnadskänsla.

Att göra:

 • Stek löken och vitlöken mjuk och blank i olivoljan/kokosoljan och curryn, ca 3-4 minuter.
 • Tillsätt kikärtor och låt dem steka med på medel värma i ett par minuter.
 • Ha i resten av kryddorna, salt och peppar, sedan i med dom krossade tomaterna samt kokosgrädden, du kan också använda grädde.
 • Sist tärnat äpple, stek ägg och servera med grytan och mycket färsk koriander.

Må gott!

Läs mer

X