Välj en sida
Katarina Hagberg

Katarina Hagberg

Frilansskribent at Fysiomedia
Frilansskribent inom medicin och hälsa. Katarina är medförfattare till boken "Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost". Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola.
Katarina Hagberg

Latest posts by Katarina Hagberg (see all)

Vi har alla hört talas om gentester eller DNA-tester, mycket pga kriminal- och dramaserier som använder DNA-matchning för att ta reda på vem som begått ett brott, eller vem som är släkt med vem. Men gentestning kan ge svar på så mycket mer och idag finns metoden tillgänglig för var och en, inte bara myndigheter och forskare. 

Förra veckan berättade vi lite mer övergripande om hur DNA-analyser kan hjälpa din hälsa. I det här inlägget får du veta vad du kan få reda på om du DNALifes’ test hos Nordic Laboratories, som specialinriktat sig på hälsa och livsstil.

Vill du gå en utbildning i att tolka gentester för dina klienter? I januari 2018 kommer fantastiska Umahro Cadogan till Sverige för att hålla ett utbildning i DNALifes’ tester. Läs mer och anmäl dig här.

Fyra genprofiltester

Hos DNAlife kan du utbilda dig för att analysera fyra olika profiler av gener, DNA Health, DNA Diet, DNA Oestrogen och DNA Sport. Eller så kan du beställa ett gentest för dig själv eller någon annan i din närhet. Kika längst ner i inlägget för att se hur du gör.

DNA Health – generna med störst påverkan på hälsan

DNA Health är profilen för alla som vill veta mer om hur de med sin livsstil kan påverka sitt välmående och sin långsiktiga hälsa. 36 gener inom åtta olika områden analyseras:

  • Fettmetabolism – visar förekomsten gener som påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom och andra sjukdomar som är associerade med dåliga blodfetter.
  • Metylering – viktig i många av kroppens processer, till exempel reparation av DNA, detox och för att bilda tillräckligt med neurotransmittorer (inklusive serotonin). Genavvikelser här kan ge ökad risk för många sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, psykisk ohälsa, kronisk trötthet och vissa former av cancer.
  • Detox-processer – här ingår analys av generavvikelser i proteiner som tar hand om att bidra till utsöndring av gifter och restprodukter. Man har bland annat sett att en minskad aktivitet i avgiftning ökar risken för cancer och andra sjukdomar.
  • Oxidativ stress – kroppens egna anti-oxidanter är enzymer som kan neutralisera fria radikaler. De med genavvikelser här riskerar att bygga upp fria radikaler i skadligt höga nivåer.
  • Inflammation – vissa har gener som ger ett högre inflammatoriskt svar på olika miljöfaktorer som dålig kost. Dessa får också ökad risk för sjukdomar som är associerade med inflammation, exempelvis hjärt-kärlsjukdom, övervikt och depression.
  • Insulinkänslighet – har du lägre känslighet för insulin gör det dig mer benägen att lagra in fett, och särskilt i buken där det kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
  • Benhälsa – visar om det finns större risk för benskörhet genom att analysera om det finns genavvikelser i d-vitaminreceptorn och en typ av kollagen som är viktigt för bentätheten.
  • Järnomsättning – personer med en genavvikelse här riskerar att lagra in för mycket järn i levern och andra delar av kroppen. Inlagringen kan på lång sikt orsaka leversvikt, diabetes och ledbesvär.
  • Kostpåverkan –  här får du bland annat veta om du har genen för att bryta ner laktos, hur mycket kaffe du tål att dricka och om du behöver vara försiktig med salt.

Viktigt att komma ihåg är att effekten av alla de här genavvikelserna går att påverka själv genom livsstilen. I de allra flesta fallen gäller det att följa de vanliga råden om hur man lever hälsosamt.

DNA Diet: individanpassad viktnedgång

Den här profilen är intressant för alla som har kämpat för att gå ner i vikt, men ändå inte lyckats nå sina mål.

De 16 generna i profilen kan avslöja vilken viktminskningsmetod som är den mest effektiva för individen. Det finns nämligen gener som gör oss mer kolhydratkänsliga, andra som gör att vi bör äta mindre fett och de som gör att mycket motion har stor betydelse för fettmängden på kroppen.

Det jag pratar om är att gå ner i kroppsfett snarare än att gå ner i vikt, säger Umahro Cadogan – närings- och funktionsmedicinsk expert samt bästsäljande författare – och  tipsar om att använda “midja-höft-kvoten” som ett verktyg att hålla koll på att man har en sund kroppssammansättning.

DNA oestrogen: analys för kvinnlig hälsa

Att testa för variationer i gener som påverkar omsättningen av östrogen i kroppen, kan visa vilka kvinnor som har högre risk för att drabbas av sjukdomar associerade med östrogendominans.

Endometrios, bröst- /livmoder-/äggstockscancer, PMS eller myom har alla knutits till de kvinnliga könshormonerna.

I panelen DNA Oestrogen testas 6 gener som har visat sig viktiga för kvinnlig hälsa.

DNA sport: generna guidar träning

Idag finns många motionärer och idrottare som tränar hårt för att bli bättre i sin gren. Då kan de 22 generna som analyseras i den här profilen ge värdefull information om vilken träning man svarar bäst på, och vad man behöver träna mer av. Men om man uppskattar en viss träningsform finns det ingen anledning att byta bara för att gentestet säger annorlunda – träningen ger fortfarande samma hälsoeffekter.

”I den bästa av världar önskar jag att alla kunde få göra en DNA-analys, för att så tidigt som möjligt få reda på sina svagheter, men också styrkor, i sitt genetiska arv för att på så sätt få nycklar och svar till hur just deras unika sammansättning påverkar dem och vad de kan göra för att förebygga framtida sjukdom och ohälsa”, säger Gunilla Kjellberg – Hälsokonsult och Leg Sjukgymnast samt ägare till Avenygym i Göteborg.

 

Bild: thinkstockphotos.com | Cred: Chad Baker/Jason Reed

Lär dig tolka DNA-tester – utbildning

Alpha Plus rekommenderar DNALife’s tester, som bl. a. görs via Nordic laboratories. DNALife har online-utbildning och certifiering till vilket du själv anmäler dig.

Du kan också kontakta Nordic laboratories på info@nordic-labs.com eller +45 33 75 10 00 (Danmark) för att se om de har någon aktuell utbildning på gång.

Vid uppvisande av certifikat, lägger vi till dig i listan för certifierade DNA-terapeuter.

 

Bild: thinkstockphotos.com | cred: Comstock Images

Hitta en certifierad DNA-terapeut

Om du vill få råd omdin individuella hälsa genom att göra ett DNA-test, hittar du en lista på certifierade DNA-terapeuter på Alpha Plus hemsida.

Fler intressanta artiklar

Peter Wilhelmsson gästar podden Hälsosant

Podcast Hälsosant: Epigenetik

“85-90 % av vår hälsa styr vi genom livsstilsval och miljön. 10-15 %...
Bild: thinkstockphotos.com | Cred: efks

Vilka svar ger ett DNA-test?

Vi har alla hört talas om gentester eller DNA-tester, mycket pga...
Bild: thinkstockphotos.com | cred: Filipovic018

Ge hälsan hjälp med DNA-analys!

Människor är till 99,9% lika varandra genetiskt, men den lilla...

Ohälsosam kost under graviditet kan kopplas till ADHD

Tidiga beteendeproblem och ADHD (attention-deficit/hyperactivity...

Podcast 4Health: DNA, genetik, epigenetik och ”omics”, samverkan mellan genetik och livsstil

Podcast 4Health med Anna Sparre och Peter Wilhelmsson En spännande...

Första “glädjegenen” har identifierats!

  För första gången i historien har forskare isolerat den del...

Podcast Hälsosant: Du behöver inte vara offer för dina gener!

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Peter Wilhelmsson Vad...

Ny studie: Intag av fruktos ändrar hundratals gener i hjärnan men Omega-3 återställer dem!

  En ny forskningsstudie i USA, har visat att hundratals gener...

Anpassa hälsa och prestation efter ditt DNA – idrotten först ut!

  Om någon tar hälsa och prestation på största allvar, så är...

Har du ärvt dina föräldrars smak för mat?

  Kan dina föräldrars matpreferenser ha förts över till dig?...
X