Välj en sida
Katarina Hagberg

Katarina Hagberg

Frilansskribent at Fysiomedia
Frilansskribent inom medicin och hälsa. Katarina är medförfattare till boken "Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost". Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola.
Katarina Hagberg

Latest posts by Katarina Hagberg (see all)

En omfattande metastudie har funnit att växtämnen från bla gurkmeja, vindruva och sojaböna kan vara nyckeln till att stoppa obotliga och återkommande cancersjukdomar. 

Vi har idag funnit många olika sätt att behandla och motverka cancer men de fungerar mer eller mindre bra och har ofta svåra biverkningar som tex kemoterpai. Många av läkemdlen är dessutom extremt dyra och alldeles för ofta, ineffektiva.

Den kanadensiska organisationen ”Getting to know cancer” utmanade 180 forskare från 22 länder att göra en metastudie på studier om effekterna som växtsubstanser har. En deltagare i projektet var Lasse Jensen, kärlforskare vid Linköpings universitet och Karolinska Institutet. Hans team, som också inbegrep Charlotta Dabrosin, professor i onkologi vid LiU, genomlyste ca 500 studier som handlade om blodkärlstillväxt -angiogenes – vilket sker när en tumör bildas för att den ska kunna växa och sprida dottertumörer.

Jensens forskargrupp fann mer än 100 växtbaserade substanser som visat effekt. Då det är en större marginal mellan den effektiva dosen och den gräns där biverkningar och skador kan uppstå hos växtsubstanser, än hos traditionell kemoterapi, ser resultatet lovande ut. Exempel på växtbaserade kemikalier som studerats i projektet är resveratol i vindruvor, genistein i soja och curcumin i gurkmeja.

Flera av dessa växtämnen har redan studerats för anti-cancereffekter, men nästan ingen forskning har gjorts på kombinationer av flera substanser.

Resultaten publiceras nu i tidskriften Seminars in Cancer Biology.

(Bilden ovan visar gurkmejans vackra blomma.)

Fullständig artikel på liu.se:

Växtsubstanser mot cancer granskas i gigantisk studie

Huvudartikel:

Broad targeting of angiogenesis for cancer prevention and therapy 

Läs mer

 

Druvkärnextrakt 50 kap

Curcumin_Plus_60_kap_WP

 

Curcumin Plus 60 kap

D3_vitamin_3000IE_180kap

 

D3-vitamin 3000 IE med K2-vitamin och astaxantin

X