Välj en sida
Elin Drake
Följ mig

Elin Drake

Gästbloggare at Lemonvanilla Blogg
Elin vill inspirera till välmående – inifrån och ut. Mycket av det goda & hälsofrämjande & lite av allt, framförallt med glädje och harmoni utan pekpinnar.

Elin har dansat hela livet, allt från klassikt till latin. Hon är licensierad Zin-Zumbainstruktör, samt hoppat in som danslärare emellanåt. Elin är även nidrayoga- och bikramyoga-utövare.
Elin Drake
Följ mig

Hur varvar men ner egentligen och när vet man att man behöver bromsa in?

Jag levde hälsosamt, kosten var så gott som giftfri och stärkande för kroppen med mycket näring och lagom med energi. Ett arbete som jag trivs väldigt mycket med, jag tränade flera gånger i veckan och såg det aldrig som ett tvång utan det var ett av mina främsta fritidsintressen. En varierad träning med dans, styrka och olika yogaformer. Jag har även ett rikt socialt liv med goda vänner och står min familj nära.

Livet  ter sig ibland lynnigt, det kommer saker i vår väg, utifrån, som vi inte själva kan påverka. Det hände mig, flera personliga förluster som blev oåterkalleliga, mitt immunförsvar blev satt på sparlåga då kroppen jobbade med den stress den var utsatt för eftersom den reagerar så att andra kroppsfunktioner mattas av, eller t.o.m. stängs ned under svår stress. Eftersom kroppen är i full färd med att förbereda för flykt från det ”rovdjur” som skapar stressen, kan den inte samtidigt jobba med de smittor som finns i din nära omgivning. Influensor, förkylningar etc.

ThinkstockPhotos-187577302

Jag blev därefter sjuk under en längre tid, något jag aldrig varit i mitt liv tidigare. I efterhand är jag övertygad om att min återhämtning till bättre hälsa igen hade tagit mycket längre tid ,om den alls varit möjlig, om jag inte redan hade de kroppsliga förutsättningar med mitt hälsosamma leverne innan insjuknandet. Men det är inget jag vet med säkerhet.

Återhämtning och vila är viktigare än många kanske tror. Hur gör man då? Hur får man den där spända kroppen att koppla av? Personligen upptäckte jag Nidra-yogan. Det är ett slags tillstånd där du sover fast är vaken, det är en bra avslappningsövning som inte kräver vare sig tidigare erfarenhet eller några särskild utrustning.

ThinkstockPhotos-505568453

Djupandning återkommer i många, ja nästan alla, metoder om man så vill kalla det som kan användas för att få kroppen i harmoni. Djupandning innebär att du andas med magen snarare än med bröstkorgen. Titta på dig själv när du andas, lyfts bröstkogen i takt med dina andetag då har du en mer ytlig andning och inte djupandning. Många som sjunger i kör upplever efteråt harmoni och en avslappnad känsla i kroppen. När du sjunger så krävs det att du kan tekniken med magandning alltså djupandning, det får alla som sjunger öva mycket på.

Hitta det som gör att Du kopplar bort allt, där du känner att din andning per automatik går från ytlig till djup. Kanske när du lagar mat, vistas i naturen eller bara samtalar med någon närastående utan en tid att passa. Eller efter ett långt springpass.

ThinkstockPhotos-496164458

En annan sak som kanske är självklart för vissa men långt ifrån alla, är att stänga av dator, mobil och alla andra digitala kommunikationsmedel, det interaktiva bruset, under några timmar eller en hel dag eller två. Detta för att kunna ge hjärnan återhämtning. Belöningssystemet aktiveras av faktorer så som plingande från sms i mobilen, likes på Facebook och Instagram, och när inkorgen i din mail fylls på. Försök att hitta det som triggar må-bra-delen av hjärnan inifrån dig själv istället. Då får du hjärnvila och djupare förankrad må-bra-känsla.

Jag delar med mig av ett mycket enkelt recept på en fruktdrink jag brukar ta var och varannan dag med rödbetspulver. Något annat jag numer tar varje dag är gurkmeja, ett mycket enkelt sätt att få i sig en effektiv antiinflammatorisk substans. Nedan kommer också ett recept på scones som bör ätas nygräddade och varma, kanske med en god bok och ett gott och välgörande ört te.

Må väl

/Elin

Recept rödbetssmoothie:

Rodbetssmoothie

Du behöver

 • 1 dl valfri naturell Yoghurt
 • 1/2 dl frysta Blåbär
 • 1/2 dl frysta Hallon
 • 2dl Äppeljuice färskpressad ej från koncentrat
 • 2 msk Rödbetspulver (Alpha Plus)

Mixa med en stavmixer.

Recept 4 st glutenfria scones:

scones

Du behöver

 • 1 dl mandelmjöl
 • 1 dl bovetemjöl
 • 1/2 dl hela linfrön
 • 2 tsk fiberhusk
 • 2 tsk bakpulver

 • 1 krm örtsalt
 • 2 1/2 dl valfri mjölk
 • 2 msk smält kokosolja
  (gärna från Alpha Plus)
 • Solroskärnor till topping

Att göra:

Sätt ugnen på 175g. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda ner mjöl och den smälta kokosoljan. Låt smeten vila några minuter. Forma smeten till 4 bullar, det går lättare med fuktiga händer. Toppa med kärnorna och grädda på bakplåtsklädd plåt i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Ha det så gott

//Elin Drake

Läs mer

 

X