Välj en sida

Är du nyfiken på vad som händer i kroppen när du tar den där frukostfrallan eller flingorna till filen på morgonen? Har du problem med magen, men vet inte riktigt varför? Har du konstaterad celiaki, eller är överkänslig mot gluten? Vi reder ut begreppen kring gluten och celiaki. 

Vad är gluten?

Gluten är ett protein som består av peptiderna gliadin och glutenin som finns i många vanliga sädesslag. Gluten (från latinska ”glue”) gör bakverk luftiga och fluffiga och degen seg och kladdig. Gluten används också som en stabilisator i processad mat, t ex salladsdressing och majonäs. Gluten finns i allt från skönhetsprodukter till färdigmat, medicin och kosttillskott.

Varför har gluten plötsligt fått ett så dåligt rykte?

Förekomsten av glutenintolerans och glutenöverkänslighet hör ökat dramatiskt de senaste 50 åren. En studie visar att glutenöverkänslighet är åtta gånger vanligare nu än för 50 år sedan.

Det vete vi äter idag är inte samma sort som våra föräldrar åt. I sin strävan att få härdigare och mer snabbväxande grödor har vetet fått en ny hybrid med en förändrad sammansättning Uppskattningsvis är 5 % av den nya hybridens proteiner helt nya! De nya proteinerna fanns inte i originalvetet och de är troligen orsaken till ökade inflammationer, ökad förekomst av glutenöverkänslighet och celiaki.

Dagens vete har också behandlats för att vara vattenlösligt så det kan blandas i vilken typ av färdigmat som helst. Denna behandling har visat sig skapa större reaktion i människors immunförsvar. Dessutom äter vi mer färdigmat än någonsin och mycket mer vete än våra förfäder någonsin gjort.

Vad händer i magen när jag äter gluten?

Oavsett om du äter onyttigt fikabröd eller ekologiskt grovt bröd är effekten av gluten detsamma på din mage. När det du stoppar i dig kommer ner i mag- och tarmkanalen bryter ett enzym som bildas i tarmväggarna (transglutaminas – tTG) ner enzymet till proteinerna gliadin och glutein.

När dessa proteiner fortsätter att färdas genom matsmältningssystemet kommer magens immunsystem att känna igen dem som potentiellt farliga ämnen. Hos dem som inte har problem med gluten tas ämnena om hand och skapar inga reaktioner. Hos dem som är känsliga för gluten känns gliadinet igen som ett farligt ämne och antikroppar skapas för att skydda kroppen. Antikropparna attackerar gliadenet OCH det kroppsegna enzymet transglutaminas som från början var det enzym som fördelade upp gluten i dess två beståndsdelar.

Tansglutaminaset har en mängd olika uppdrag i kroppen. Ett av dessa uppdrag är att underhålla tarmluddet, villi intestinales. Din kropp tar upp näringsämnen genom att suga upp dem genom tarmväggarna som är täckta med tarmludd. Tarmluddet ser ut som små håriga fingrar och gör att tarmväggens yta blir flera gånger större än om tarmen varit helt slät. Ju mer yta det finns i tarmen, desto mer näring kan sugas upp. En enkel liknelse är att jämföra mängden vatten som kan sugas upp av ett papper (släta tarmväggar) eller en frottéhandduk (tarmväggar täckta med tarmludd).

När antikropparna som bildas för att göra motstånd mot gliadinet även attackerar det nyttiga enzymet transglutaminas skadas tarmluddet som förminskas och försvinner. Detta gör att tarmens möjlighet att ta upp näring försämras och tarmen börjar läcka. Detta märks i kroppen som olika matsmältningsproblem, uppsvälldhet, förstoppning, diarré, viktnedgång, samt problem att ta upp fett och näring som leder till järnbrist, D-vitaminbrist och benskörhet. Nedsatt tarmfunktion till följd av förstört tarmludd är glutenintoleransens och celiakins kärnproblem. Eftersom kroppens egna skydd mot potentiell fara är det som orsakar att tarmen blir förstörd räknas glutenintolerans och celiaki som en autoimmun sjukdom.

lackandetarm

Hur kan gluten orsaka läckande tarm?

Tarmens förmåga att ta upp näring och samtidigt hindra farliga ämnen från att ta sig in i kroppen är huvuduppgiften för de celler som tarmen är uppbyggd av. Hos känsliga personer kan gluten orsaka att cellerna frigör zonulin, ett protein som förstör ligamenten mellan tarmarnas celler.

När ett av dessa ligament går sönder säger man att tarmen läcker. En läckande tarm ger fritt spelrum för toxiner, mikrober, osmälta matpartiklar och antikroppar att ta sig genom den läckande tarmväggen och in i blodet.

Vad är kopplingen mellan gluten, systemisk inflammation och autoimmuna sjukdomar?

Tyvärr ger sig inte bara antikropparna på gliadinet och transglutaminaset, utan de ger sig även på andra organ och system – från huden till sköldkörteln och hjärnan. Detta är anledningen till att glutenkänslighet är sammankopplat med autoimmun sjukdom och att glutenintoleranta är i riskzonen för att utveckla ytterligare en autoimmun sjukdom. Den som har en autoimmun sjukdom bör testas för glutenöverkänslighet och en konstaterat glutenintolerant bör bli kontrollerad för autoimmuna sjukdomar.

ThinkstockPhotos-481420589

Hur kan man veta om man är känslig för gluten?

Det bästa sättet att veta är att ta bort all gluten från kosten under 30 dagar och sedan återinföra det. Kroppen vet bättre än alla test i världen! Om du mår bättre utan gluten eller mår sämre när du återinför det har du troligtvis problem med gluten, även om labtest visar att du inte har celiaki.

Hur ska glutenöverkänslighet eller celiaki behandlas?

Se till att den kost du äter är till 100 % glutenfri! Spår av gluten kan räcka för att kicka igång en reaktion i kroppen. Om du är osäker på huruvida du tål gluten eller inte är det bättre att ta det säkra före det osäkra och undvika gluten.

Källa

Detta inlägg är baserat på dr Amy Myers artikel ”This is your gut on gluten”. Hon är såväl författare som debattör med sikte på att förändra människors syn på sjuk- och friskvård. Det resultat hon får med sina patienter visar på hur bra hennes funktionsmedicinska arbetssätt fungerar. Läs artikeln i sin helhet här

X