Sköldkörteln -en fjärilsformad körtel i halsen som påverkar våra kroppsfunktioner i mycket hög grad, ställer också till med problem i mycket hög grad. De senaste åren hör man alltmer talas om människor med sköldkörtelproblem och man undrar om detta är ett tidstypiskt problem som drabbar oss moderna människor i samma anda som hjärt-kärlsjukdomar och utmattning? Svaret på det är både ja och nej.
Så länge människan haft en sköldkörtel -så länge har vi också haft sköldkörtelsjukdomar, men de har varit näst intill omöjliga att upptäcka eftersom den infernaliska körteln alltså är inblandad i så mycket, och skapat så många olika problem. Symptomen på en trilskande sköldkörtel är nästintill oändliga… Självklart kan vi vara värre drabbade idag än man var förr i världen med tanke på den extra stress vi utsätts för i det moderna hinna-med-allt-samhället, men läkare och forskare börjar också bli mer medvetna och kunniga inom området. Det är dock långt kvar till dess sjukvården kan sägas vara “duktiga” på att diagnostisera och behandla sköldkörtelbesvär.
Sköldkörteln som sitter på halsens framsida, består av sk sfäriska folliklar. På folliklarnas cellytor finns tyreotropinreceptorer som binder hormonet TSH (skapat i hypofysen) vid sköldkörteln. TSH (tyreotropin) stimulerar produktion av hormonet T4 som styr bland annat kroppstemperaturen, ämnesomsättningen och hjärtslagen. När sköldkörteln är över- eller underaktiv börjar det hända märkliga saker med kroppens system. Om den är trög, produceras för lite T4 och om den är “uppspelt” produceras för mycket.
Vem drabbas?
Är du kvinna och över 35 år, är oddsen att få sköldkörtelrelaterade problem mycket höga -uppåt 30 % enligt en del rapporter. Men även män drabbas. Idag är ca 4 % av Sveriges befolkning diagnostiserade med någon form av sköldkörtelproblem, men bland annat Sköldkörtelföreningen tror att detta bara är toppen på ett isberg. Varför är det så? Jo, främst för att symptomen, när det inte fungerar som det ska, är mycket olika och vaga. Därför är det ofta svårt att säga vad som kan vara felet.
Vad får sköldkörteln att löpa amok?
Det kan bero på gener, en autoimmun reaktion, graviditet, stress, näringsbrister eller miljögifter men experterna är varken eniga eller säkra. På grund av sköldkörtelhormonernas stora påverkan långt in på cellnivå -från hjärna till tarm -är det svårt att ställa en diagnos. Längre ned beskriver vi några vanliga tecken på att sköldkörteln gör uppror, men dessa är långt ifrån alla.
Vilka tester finns det?
Vanligaste testet som görs när man misstänker att sköldkörteln har något fuffens för sig är blodprov där man tittar på TSH-nivåerna. Ett för högt eller för lågt TSH indikerar att något inte fungerar som det ska. Här kommer dock den första utmaningen. Det kan ändå finnas problem vid ett normalt TSH, eftersom referensvärdena bland annat är så vida att man inte fångar upp alla med problem .1
Det finns två huvudsakliga typer av hypotyreos (trög sköldkörtel). Primär hypotyreos, hittar läkarna om TSH är ca 2,5 eller högre, vilket pekar på att man troligtvis har primär hypotyroidism och då brukar man behandla med läkemedlet Levaxin. Men som vi nämner ovan, läkarvården missar tyvärr oftast sekundär hypotyreos pga den inte visar sig vid höjda TSH värden. Den visar sig med exempelvis låga T3-värden (Trijodtyronin) i förhållanden till T4-värden (Tyroxin), eller lågt T3 tillsammans med olika typiska symptom. Därför är det alltid bra att be läkaren att testa även T3 och T4.
Den stora tröttheten
Hur man än beskriver det -utmattning, svaghet, tröghet, knäckt, utschasad, slutkörd, övertrött eller bara helt slut -så är trötthet ett av de vanligaste symtomen när sköldkörteln strular till det. Vare sig den är underaktiv sk. hypotyreos – eller överaktiv -hypertyreos. Man kanske behöver ta en tupplur på eftermiddagen bara för att orka fram till middagen. Man sover 10 -12 timmar men känner sig ändå aldrig utvilad. Eller också kan man inte sova alls för att man har svårt att varva ned. Man har sämre förmåga när man motionerar och uthålligheten är usel och man är svag och orkeslös. Man är helt enkelt alltid trött!
När man har Hypertyreos och sköldkörteln går på högvarv…
…producerar den för mycket sköldkörtelhormoner och ämnesomsättningen lägger i högsta växeln. De olika sjukdomar man förknippar med överaktiv sköldkörtel är tyreotoxikos, giftstruma eller Basedows sjukdom (Graves sjukdom). När man har Basedows sjukdom överproduceras sköldkörtelhormoner på grund av att antikropparna i blodet överstimulerar sköldkörtelns funktion. det är en s. k. autoimmun sjukdom. En av de mest kända personerna med Basedows sjukdom är Marty Feldman. Hans ögon är ett typiskt tecken på sjukdomen. Har man Hypertyreos går man också på högvarv men känner sig ändå alltid matt och trött. Man kan vara rastlös, nervös, svettas mycket även om det är kallt, ha hjärtklappning och drabbas av darrningar. Att alltid vara hungrig och aldrig gå upp i vikt, även om man äter massor är inte heller ovanligt. Man kan ha högt blodtryck och ögonen kan vara trötta, grusiga och känsliga för ljus och blåst.
När man har Hypotyreos och sköldkörteln är trög…
…producerar den för lite sköldkörtelhormoner. Är man drabbad av hypotyreos är återigen trötthet det vanligaste symtomet men man kan också känna sig frusen, förstoppad, ha problem att komma ihåg saker, behöva sova mer, svårt att sova, ha sämre ämnesomsättning, tappa mycket hår, håret är torrare, naglarna går lätt sönder, kramper i musklerna, gå upp i vikt, gå ned i vikt, svettas för lite och svag puls. Det är inte ovanligt att man är också är deprimerad. Ödem (pluffighet) speciellt kring hals och övre armpartiet är också symtom vanliga vid hypotyreos. Även sämre/mindre behåring, speciellt vid ögonbryn och/eller nedre delen av benet är vanligt. Något som också kan göra att man kan misstänka trög sköldkörtel är lägre kroppstemperatur på morgonen. Om man vaknar flera dagar i rad med en kroppstemperatur lägre än 36,4-36,8 beroende på vilken normaltemperatur man brukar ha (innan man stiger upp) finns risk för att man har låg sköldkörtel.
Naturlig behandling
Läkarna brukar skriva ut läkemedlet Levaxin, en syntetisering av T4 (Tyroxin) i de allra flesta fall -vilket har visat sig någorlunda framgångsrikt. Man har dock sett att det finns ett stort antal människor där detta inte fungerar och då behöver man få annan hjälp. Läs mer om det här.
Det finns också naturliga sätt att stärka en trög sköldkörtel som t ex örten rysk rot eller kelp -i form av tångmjöl och alger som nori och dulse. Selen, zink samt aminosyran L-tyrosin kan hjälpa till bättre omvandlin från T4 till T3. Riboflavin (B2), niacinamid (B3) och mineralerna krom & koppar kan också fungera bra. Motion ökar också sköldkörtelaktiviteten, därför är det viktigt när sköldkörteln är nedsatt att sätta igång med ett konsekvent träningsprogram som successivt ökar i intensitet. Vitkål, blomkål, brysselkål, grönkål, kålrot, valnötter och sojaprodukter innehåller ett ämne som kallas progoitrin (ett ämne som gör att de kan smaka beskt) vilket kan hämma sköldkörtelproduktionen. Ät inte för mycket av dem alltså.2
Örter och näring som används för att lugna ned en överaktiv sköldkörtel är t ex hjärtstilla och magnesium.3
Skaffa en riktig diagnos
Symtomen är som sagt många, vaga och diffusa och det är därför hypo- och hypertyreos är så svårt att få diagnosticerat. Det finns många fler sköldkörtelrelaterade sjukdomar. Men de vi nämnt är några av de vanligaste och en gemensam nämnare är den stora tröttheten. Om du känner igen dig i några eller flera av symtomen ovan kan du be din doktor att ta de prover som behövs för att ställa en diagnos. Läs gärna mer på skölkörtelföreningen.se om vilka prover som behövs. Om du fått diagnosen överaktiv, eller underaktiv sköldkörtel, kan du också kontakta en näringsspecialist för att få hjälp att stödja läkeprocessen med hjälp av livsstilsförändringar, kost och tillskott.
OBS! -att ställa en egen diagnos kan vara oerhört farligt. Om du misstänker att du har sköldkörtelproblem, diskutera alltid med din läkare och se till att du får ta alla relevanta tester innan du går vidare med någon behandling. Vad det gäller behandling bör du alltid följa råden från din läkare eller näringsspecialist.
1 dinamediciner.se 2,3 Peter Wilhelmsson, Lev ung längre (2000, Ica Bokförlag), s. 253-6 kurera.se skoldkorteln.se
Alpha Plus produkter
Latest posts by Lollo (see all)
- D-vitamindroppar – veganska från växtlav - 13 september 2018
- Julbaka hälsosamt, glutenfritt och mjölkfritt - 11 december 2015
- Naturligt solskydd med rätt näring - 15 juni 2015
Hej
Min gynekolog konstaterade att det kunde bli aktuellt om nåt år el.så med levaxin.Sökte för min hormon relaterade migrän men har lidit av trötthet i flera år o har trott att det är nåt jag får leva med efter ett utmattningssyndrom 2010.Orkar inte jobba heltid o måste sova på eftermiddagen efter jobbet.Orkar sällar göra något mer än jobba på vardagar.
Svettas mkt o har gått upp i vikt de senaste åren.
Tycker ni jag ska be husläkarne/l.gyn.att ta fler prover ?
Vänliga hälsningar
My Froster!
Hej My! Det bästa är att i samråd med en terapeut be om / göra de prover som kan vara aktuella. Även andra tester kan bli aktuella. Olika tillstånd och kroppssystem påverkar sköldkörteln och hormonsystemet, och det är sällan till direkt hjälp att ta några allmänna prover. Ofta krävs mer riktade och specifika funktionsmedicinska analyser för att kunna utvärdera och hjälpa ditt tillstånd. /Lollo Vestlund
Hej
Har fått diagnos lågt T4 och TSH
Nu går mina provrör runt i Sverige och ska analyseras
Hypofysen röntgad.inget fel i den
Har du några förslag.
Ingen behandling kan insättas förrän alla svaren kommit om det nu finns några
Sköldkörtel förstorad och trycker på matstrupen
Tacksam för svar
Hej Susanne,
Det finns generalla råd att ge, men utan att veta mer om hela bilden är det svårt att hitta rätt. Sköldkörteln är inte en isolerad körtel i din kropp, den är en del av ett större sammanhang. Hela hormonsystemet, funktionen hos andra organsystem, bakomliggande obalanser, eventuell förekomst av fluor, klor och brom och/eller tungmetaller, näringsstatus (inklusive eventuell jodbrist), din kost och övriga livsstil med mera spelar in. En funktionsmedicinskt utbildad läkare eller terapeut kan hjälpa dig vidare. /Lollo Vestlund
Hej
Jag är 40 år har 2 jobb och ett barn , stressar mkt .har fibromyalgi sen flera år tillbaka. Jag är 172 cm och vägde 75 kg jag gick ner 10 kg på 4 veckor har ingen matlust alls är trött och vill sova hela tiden . Jag tappar jättemycket hår. Min husläkare sa alltid att det är stress och fibromyalgin .tog prover och det visade sig P-Tyreotropin(TSH) är på 0.29 .läkaren sa att vi avvaktar en månad och tar prover igen .jag vill förstå provsvaret och varför ska vi avvakta när jag mår så dåligt?
Mvh Lina
Hej Lina,
Självklart är du frustrerad över att behöva vänta om du inte mår bra. Din situation innehåller flera delar där en funktionsmedicinsk terapeut eller läkare skulle kunna komma med nya infallsvinklar. Som ett komplement till den vanliga vården, inte som en ersättning. Lycka till!
Hej! Vet ej om det är någon som svarar på denna sida, men jag undrar om problem med sköldkörteln kan gå i perioder? Jag har utmattningssyndrom men haft perioder under sommarmånaderna då jag mår mycket bättre. När jag mår sämre är mina symptom precis som er beskrivning.
Med vänlig hälsning Charlotte
Hej Charlotte, Tack för din fråga! Tyvärr är problemen som beskrivs i inlägget väldigt generella och det går inte att säga något om att det är sköldkörteln som ligger bakom dina symtom. Fortsätt att söka vård hos vårdcentralen och under tiden kan du också komplettera med att träffa en kunnig näringsterapeut som kan ha andra infallsvinklar på det som du beskriver. Lycka till!
Hej!
Kan hypotyreos ge låga kortisolnivåer och vise versa, dvs kan låga kortisol nivåer orsaka underaktiv sköldkörtel?
Hej Sanna! Binjurar och sköldkörtel är tätt sammanlänkande och de svarar för att anpassa oss till stress. När vi har högt kortisol bidrar det till att minska sköldkörtelhormoner och tvärt om. Det finns en studie på friska män och kvinnor som visar att ökade nivåer av Tyroidea Stimulerande Hormon (TSH) leder till minskat kortisol: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3520819/.
Hej! Jag har i många år varit jätte trött och frusen, så jag får sova med kläder på. Jag har precis fått diagnosen ledgångsreumatism och är 40 år. Nu ser de att mitt T3 är väldigt lågt, men säger att det ska reparera sig självt. Varför gör man inget åt det? De säger att det låga värdet beror på sjukdomen och kortinson, men jag äter inte kotisonet, då jag mår så dåligt av det och går upp i vikt. Kan jag stå på mig, om att få insatt medicin av endokriniologen, eller vad ska jag göra? Orkar inte gå helt orkeslös och bara vänta, år efter år!
Enligt endokriniologen, så ska inte sköldkörteln påverkas av ledgångsreumatismen, men jag har läst på nätet att det är vanligt att man får problem med sköldkörteln när man har ledgångsreumatism.
Finns det ingen möjlighet att få prova Levaxin, och hjälper inte det, så kan man ta bort det sen? Eller skadar det kroppen på något vis? Stort tack för svar!
Hej Madde,
Självklart ska du inte behöva ha det så här! Stå på dig hos din endokrinolog om hur du mår och försök få gehör för det, byt läkare om du känner att du inte får bra kontakt med den du har. Samtidigt finns det fler möjligheter. Funktionsmedicinska läkare och kliniker ser till din kropp och hälsa som en helhet, och delar inte upp kroppen i separata sjukdomar eller organ. På funktionsmedicin.se finns en samling med kliniker som jobbar funktionsmedicinskt. Lycka till!
Hej,
Jag har nyligen upptäckt något konstigt med min hälsa, nämligen en plötsligt lägre basal kroppstemperatur och som dessutom sjunker ytterligare efter att jag stigit upp ur sängen. Hur är detta möjligt? Har du någon tanke kring detta?
Bakgrund: 45 år, tar temp varje morgon sedan 2 år som preventivmetod. Brukar ligga på 36,4-36,6 första halvan av cykeln och sedan 36,70-36,85 andra halvan. Nu är jag nere på 36,25 första halvan och 36,4-36,5 andra halvan. Jag köpte en ny termometer för jag trodde den gamla gått sönder men fortfarande samma. Dessutom har jag sett att min temp ofta sjunker ytterligare efter uppstigande ur sängen, tex från 36,35 till 36,27. Jag har testat sköldkörteln felrtal ggr under mitt vuxna liv då jag mer eller mindre alltid fryser men det har alltid varit “utan avvikelse”. Är 167 cm o väger ca 56 kg och har Inga problem med övervikt. Tappar även väldigt mkt hår. Inget lågt järn för det kollade jag nyligen. Har tendens till lågt blodtryck. Äter balanserad kost med mycket grönsaker, lite åt lågkolhydrathållet, äter bra med fett.
Snälla hjälp!
Hälsningar Anna
Hej Anna, Det här är svårt att svara på utan att veta mer om dig. Det bästa är om du kontaktar en kunnig näringsterapeut eller funktionsmedicinare för att få hjälp med att se din hälsa som en helhet. Funktionsmedicinare som Sara Gottfried rekommenderar också att kvinnor äter en del kolhydrater för att det kan öka sköldkörtelns aktivitet. Det är individuellt vilken fördelning av makronäringsämnen vi mår bäst av, det finns inte en kost som passar alla. Lycka till!
Hej!
Jag har ett beslut att besluta mig inom 1månad om jag vill operera bort min sköldkörtel eller ge en chans till, med Tyrazol.
Är 35år gammal och har barn under skolålder, fick Hypertyreos samt Basedow syndrom efter 2:a förlossning år 2016. Efter omgång med medicin Tyrazol blev jag friskförklarad fast jag mådde inte bra under 1,5 år tills ihöstens syns det i blodprov TSH osv.
Jag känner att jag vill välja operation men är rädd om jag har några symptom kvar ändå efter operationen.
Om Basedow syndrom skulle försvinna? Aldrig känna hjärtklappningar mer? Ingen yrsel, extrem trötthet, kvävnings känsel i halsen mer?
Hur är det att leva utan sköldskörtel?
Tusen tack för hjälpen,
Hälsningar bekrymad Maja Andersson :’(
Hej Maja, Jag skulle råda dig att kontakta din endokrinolog med dessa frågor. Det finns även möjlighet för dig att träffa en kliniker som ser dig ett mer helhetsperspektiv som en funktionsmedicinare, sådana kan du hitta på funktionsmedicin.se. Via Facebook finns även diskussionsgrupper för patienter med hypertyreos, bland annat har Sköldkörtelförbundet en. Du är verkligen inte ensam med den här typen av funderingar. Lycka till!
Vad är en funktionsmedicinskt utbildad läkare eller terapeut, och hur får man kontakt med en sådan? På vårdcentralen kunde de inte hjälpa mig, inte heller remittera mig till en endokrinolog “eftersom de alltid skickar tillbaka remisserna för att det tillhör primärvården”.
Jag frågade också om en läkare som utför PNIT(E)-metoden (är det samma sak som funktionsmedicin?), men det ville de inte heller hjälpa till med.
Hur får man kontakt med en läkare som kan skaffa en helhetssyn på patienten?
Mvh
Hej Camilla, Tack för din fråga! Via funktionsmedicin.se kan du hitta funktionsmedicinska kliniker.