Välj en sida

Sköldkörteln -en fjärilsformad körtel i halsen som påverkar våra kroppsfunktioner i mycket hög grad, ställer också till med problem i mycket hög grad. De senaste åren hör man alltmer talas om människor med sköldkörtelproblem och man undrar om detta är ett tidstypiskt problem som drabbar oss moderna människor i samma anda som hjärt-kärlsjukdomar och utmattning? Svaret på det är både ja och nej.

Så länge människan haft en sköldkörtel -så länge har vi också haft sköldkörtelsjukdomar, men de har varit näst intill omöjliga att upptäcka eftersom den infernaliska körteln alltså är inblandad i så mycket, och skapat så många olika problem. Symptomen på en trilskande sköldkörtel är nästintill oändliga… Självklart kan vi vara värre drabbade idag än man var förr i världen med tanke på den extra stress vi utsätts för i det moderna hinna-med-allt-samhället, men läkare och forskare börjar också bli mer medvetna och kunniga inom området. Det är dock långt kvar till dess sjukvården kan sägas vara “duktiga” på att diagnostisera och behandla sköldkörtelbesvär.

Thyroid

Sköldkörteln som sitter på halsens framsida, består av sk sfäriska folliklar. På folliklarnas cellytor finns tyreotropinreceptorer som binder hormonet TSH (skapat i hypofysen) vid sköldkörteln. TSH (tyreotropin) stimulerar produktion av hormonet T4 som styr bland annat kroppstemperaturen, ämnesomsättningen och hjärtslagen. När sköldkörteln är över- eller underaktiv börjar det hända märkliga saker med kroppens system. Om den är trög, produceras för lite T4 och om den är “uppspelt” produceras för mycket.

Vem drabbas?

Tired_woman

Är du kvinna och över 35 år, är oddsen att få sköldkörtelrelaterade problem mycket höga -uppåt 30 % enligt en del rapporter. Men även män drabbas. Idag är ca 4 % av Sveriges befolkning diagnostiserade med någon form av sköldkörtelproblem, men bland annat Sköldkörtelföreningen  tror att detta bara är toppen på ett isberg. Varför är det så? Jo, främst för att symptomen, när det inte fungerar som det ska, är mycket olika och vaga. Därför är det ofta svårt att säga vad som kan vara felet.

Vad får sköldkörteln att löpa amok?

Det kan bero på gener, en autoimmun reaktion, graviditet, stress, näringsbrister eller miljögifter men experterna är varken eniga eller säkra. På grund av sköldkörtelhormonernas stora påverkan långt in på cellnivå -från hjärna till tarm -är det svårt att ställa en diagnos. Längre ned beskriver vi några vanliga tecken på att sköldkörteln gör uppror, men dessa är långt ifrån alla.

Vilka tester finns det?

Vanligaste testet som görs när man misstänker att sköldkörteln har något fuffens för sig är blodprov där man tittar på TSH-nivåerna. Ett för högt eller för lågt TSH indikerar att något inte fungerar som det ska. Här kommer dock den första utmaningen. Det kan ändå finnas problem vid ett normalt TSH, eftersom referensvärdena bland annat är så vida att man inte fångar upp alla med problem .1

Det finns två huvudsakliga typer av hypotyreos (trög sköldkörtel). Primär hypotyreos, hittar läkarna om TSH är ca 2,5 eller högre, vilket pekar på att man troligtvis har primär hypotyroidism och då brukar man behandla med läkemedlet Levaxin. Men som vi nämner ovan, läkarvården missar tyvärr oftast sekundär hypotyreos pga den inte visar sig vid höjda TSH värden. Den visar sig med exempelvis låga T3-värden (Trijodtyronin) i förhållanden till T4-värden (Tyroxin), eller lågt T3 tillsammans med olika typiska symptom. Därför är det alltid bra att be läkaren att testa även T3 och T4.

Den stora tröttheten

Hur man än beskriver det -utmattning, svaghet, tröghet, knäckt, utschasad, slutkörd, övertrött eller bara helt slut -så är trötthet ett av de vanligaste symtomen när sköldkörteln strular till det. Vare sig den är underaktiv  sk. hypotyreos – eller överaktiv -hypertyreos. Man kanske behöver ta en tupplur på eftermiddagen bara för att orka fram till middagen. Man sover 10 -12 timmar men känner sig ändå aldrig utvilad. Eller också kan man inte sova alls för att man har svårt att varva ned. Man har sämre förmåga när man motionerar och uthålligheten är usel och man är svag och orkeslös. Man är helt enkelt alltid trött!

När man har Hypertyreos  och sköldkörteln går på högvarv…

…producerar den för mycket sköldkörtelhormoner och ämnesomsättningen lägger i högsta växeln. De olika sjukdomar man förknippar med överaktiv sköldkörtel är  tyreotoxikos, giftstruma eller Basedows sjukdom (Graves sjukdom). När man har Basedows sjukdom överproduceras sköldkörtelhormoner på grund av att antikropparna i blodet överstimulerar sköldkörtelns funktion. det är en s. k. autoimmun sjukdom. En av de mest kända personerna med Basedows sjukdom är Marty Feldman. Hans ögon är ett typiskt  tecken på sjukdomen. Har man Hypertyreos går man också på högvarv men känner sig ändå alltid matt och trött.  Man kan vara rastlös, nervös, svettas mycket även om det är kallt, ha hjärtklappning och drabbas av darrningar. Att alltid vara hungrig och aldrig gå upp i vikt, även om man äter massor är inte heller ovanligt. Man kan ha högt blodtryck och ögonen kan vara trötta, grusiga och känsliga för ljus och blåst.

När man har Hypotyreos och sköldkörteln är trög…

…producerar den för lite sköldkörtelhormoner. Är man drabbad av hypotyreos är återigen trötthet det vanligaste symtomet men man kan också känna sig frusen, förstoppad, ha problem att komma ihåg saker, behöva sova mer, svårt att sova, ha sämre ämnesomsättning, tappa mycket hår, håret är torrare, naglarna går lätt sönder, kramper i musklerna, gå upp i vikt, gå ned i vikt, svettas för lite och svag puls. Det är inte ovanligt att man är också är deprimerad. Ödem (pluffighet) speciellt kring hals och övre armpartiet är också symtom vanliga vid hypotyreos.  Även sämre/mindre behåring, speciellt vid ögonbryn och/eller nedre delen av benet är vanligt. Något som också kan göra att man kan misstänka trög sköldkörtel är lägre kroppstemperatur på morgonen. Om man vaknar flera dagar i rad med en kroppstemperatur lägre än 36,4-36,8 beroende på vilken normaltemperatur man brukar ha (innan man stiger upp) finns risk för att man har låg sköldkörtel.

Naturlig behandling

supplement

Läkarna brukar skriva ut läkemedlet Levaxin, en syntetisering av T4 (Tyroxin) i de allra flesta fall -vilket har visat sig någorlunda framgångsrikt. Man har dock sett att det finns ett stort antal människor där detta inte fungerar och då behöver man få annan hjälp. Läs mer om det här.

Det finns också naturliga sätt att stärka en trög sköldkörtel som t ex örten rysk rot eller kelp -i form av tångmjöl och alger som nori och dulse. Selen, zink samt aminosyran L-tyrosin kan hjälpa till bättre omvandlin från T4 till T3. Riboflavin (B2), niacinamid (B3) och mineralerna krom & koppar kan också fungera bra. Motion ökar också sköldkörtelaktiviteten, därför är det viktigt när sköldkörteln är nedsatt att sätta igång med ett konsekvent träningsprogram som successivt ökar i intensitet. Vitkål, blomkål, brysselkål, grönkål, kålrot, valnötter och sojaprodukter innehåller ett ämne som kallas progoitrin (ett ämne som gör att de kan smaka beskt) vilket kan hämma sköldkörtelproduktionen. Ät inte för mycket av dem alltså.2

Örter och näring som används för att lugna ned en överaktiv sköldkörtel är t ex hjärtstilla och magnesium.3

Skaffa en riktig diagnos

Symtomen är som sagt många, vaga och diffusa och det är därför hypo- och hypertyreos är så svårt att få diagnosticerat. Det finns många fler sköldkörtelrelaterade sjukdomar. Men de vi nämnt är några av de vanligaste och en gemensam nämnare är den stora tröttheten. Om du känner igen dig i några eller flera av symtomen ovan kan du be din doktor att ta de prover som behövs för att ställa en diagnos. Läs gärna mer på skölkörtelföreningen.se om vilka prover som behövs. Om du fått diagnosen överaktiv, eller underaktiv sköldkörtel, kan du också kontakta en näringsspecialist för att få hjälp att stödja läkeprocessen med hjälp av livsstilsförändringar, kost och tillskott.

OBS! -att ställa en egen diagnos kan vara oerhört farligt. Om du misstänker att du har sköldkörtelproblem, diskutera alltid med din läkare och se till att du får ta alla relevanta tester innan du går vidare med någon behandling. Vad det gäller behandling bör du alltid följa råden från din läkare eller näringsspecialist.

1        dinamediciner.se 2,3    Peter Wilhelmsson, Lev ung längre (2000, Ica Bokförlag), s. 253-6 kurera.se skoldkorteln.se

 

X