Välj en sida

Hur går det med träningen egentligen? Det kan vara hur svårt som helst att hitta träningsmotivationen den här tiden på året.  Oktober-december är tydligen de trögaste gymmånaderna på året enligt vissa. Det är mörkt, blött och trist och vi känner oss urlakade och ointresserade av det mesta. Ursäkterna för att slippa träna är många och uppriktigt sagt ofta rätt – dåliga.

 • Det är för mörkt ute.
 • Jag är supertrött för att 2-åringen är så energisk.
 • Jag har ingen utrustning för kallt och blött väder.
 • Jag har för mycket att göra inför jul.
 • Hunden gillar inte regn.
 • Katten behöver sällskap.
 • Någon måste vakta skinkan i ugnen…

Det är sååå frestande att lägga träningskläderna på hyllan under hösten och sedan jul- och nyårshelgerna. Tyvärr brukar vi skjuta upp träningen så ofta och så länge att det är först när vi är helt ur form som vi tar tag i det igen. Det vill säga efter nyår – och då är det riktigt tufft att börja om!

Hoppa över januariångesten i år och se till att du underhåller träningen även under helgerna som kommer.

snowshoe

Hur man upprätthåller formen under högtiderna.

  1. Ha en plan: Ofta säger vi till oss själva – Jag tänker träna minst 3 gånger i veckan! Jajamensan! Sen visar det sig att vi hellre fikar med kompisar eller måste se Downton Abbey just ikväll och vår träningsplan är helt bortglömd. Skriv ned den! Lägg in påminnelser i din kalenderapp, gör ett schema och häng på varenda dörr i huset (eller badrumsspegeln… Se till att planen finns på ställen där du inte kan ignorera den!
  2. Ha ett mål: Anmäl dig till en tävling. Kolla tex Höga Kusten Winter Classic. En kanonrolig snöskovandring i världsarvet på Höga Kusten. Eller kanske Tough Viking i Göteborg i april! Vilken adrenalinkick! Du kanske inte riktigt kan bestämma dig för en tävling? Då är Fjällfest för dig! Ett tillfälle att testa massor av olika aktiviteter under en helg på Storulvån. Då är det bra om formen är rätt så att man orkar med! Det kanske också räcker med att man lovar sig själv att man skall klara en viss distans på en viss tid, eller kanske kunna lyfta en viss vikt när sommaren kommer. top
  3. Använd träningsappar: Idag är ju alla app-tokiga och de flesta har en smartphone för att stilla app-begäret. Det kan ibland vara förödande för träningen om man tex väljer en spelapp som kräver soffläge och paddnacke, men det finns ju massor av bra appar också. Endomondo är en sådan och Runkeeper är en annan. De har funktioner som hjälper dig med motivation och innehåller till och med träningsprogram som kan anpassas efter dig själv!
  4. Engagera familj och vänner: Utmana människor runt omkring dig och tävla antingen mot varandra eller tillsammans i något lopp. Prata med alla om din träning så blir det svårt att lägga av. Se bara till att du inte tjatar om det så att folk blir trötta på dig… Be om hjälp med motivation och pepp!Iceskating
  5. Motionera är kanske inte din grej? Organsera en aktivitet med dina vänner och familj. Snöbrännboll, hockeybockey, minivasan, snöskobingo osv. Det finns så mycket man kan göra för att aktivera sig. Man måste inte alltid köra samma ”race”. Speciellt under jul och nyår kan det ju vara roligt med saker man kan göra tillsammans!
  6. Smyg in lite träning i vardagen: Du behöver kanske inte göra knäböj med en julskinka i varje hand, men skotta snö, dammsuga, parkera så långt bort från matbutiken som möjligt och ta trappor istället för hiss är ju också en form av träning.
  7. Hitta balansen: Du skall absolut inte försaka en massa roliga jul- och nyårstraditioner med familjen bara för att du känner att du måste träna. Det skapar stress och får rakt motsatt resultat! Det är viktigt att du kan stressa av (se tips på avstressande aktiviteter i kommande inlägg) och njuta tillsammans med familj och vänner. Försök vara aktiv när du kan och överdriv inte julätandet och juldrickandet.

Ja, det var lite idéer om hur du kan göra för att inte tappa sugen under den mörkare årstiden och under helgfirandet. Har du fler förslag på vad man kan göra är det jätteroligt om du delar med dig i kommentarerna nedan!

X