Välj en sida
Ingmarie Nilsson

Ingmarie Nilsson

Ingmarie Nilsson har sprungit så länge hon kan minnas och löpningen är fortfarande en viktig del av hennes liv.

Under 90-talet var hon löpare på elitnivå med seger i bland annat Stockholm Marathon och Tjejmilen. Hon har vunnit 30 individuella SM-medaljer, haft en seger i Finnkampen och placerat sig bra i andra stora, internationella maratonlopp.

Ingmarie arbetar som specialistsjuksköterska, journalist och personlig tränare. Så länge kroppen och knoppen kan och vill kommer hon att fortsätta springa.

Hennes dröm är också att få skriva fler böcker. Det är inom skrivandet och löpningen som hennes hjärta och själ hör hemma.
Ingmarie Nilsson

Latest posts by Ingmarie Nilsson (see all)

I mitt förra inlägg berättade jag lite om hur viktig och central andningen är för vårt liv. Här kommer några korta beskrivningar om två olika andningstekniker.

Djupandning

Andas hela tiden genom näsan. Slappna av i magmusklerna och låt diafragman så att säga “falla nedåt”. På så vis strömmar luften både lättare och enklare ner i dina lungor. När du andas in ska hela bröstkorgen vidgas och nyckelben höjas. Magen och naveln går utåt. Vid utandningen sjunker bröstkorgen ihop, nyckelbenen sänks och magen sjunker ner. För att tömma lungorna helt pressar du naveln in mot ryggraden med hjälp av magmusklerna. Tömda lungor gör att vi kan andas in mer nytt friskt syre vid nästa inandning.

Här är en enkel övning:

 • Sitt bekvämt med rak rygg. Stäng av mobil och liknande.
 • Låt hakan vara mjukt böjd in mot bröstbenet så att även nacken är rak. Blunda gärna.
 • Prova att när du andas in långsamt räkna ett, två, tre, fyra.
 • Håll andan några sekunder.
 • Andas sen ut och räkna långsamt ett, två, tre, fyra. Håll andan ute.
 • Börja om.

Det sägs att det tar minst 3 minuter för hjärnan att stilla sig så börja där. Därefter fem minuter. Sen kan du sitta i princip hur länge du vill. (Ställ en klocka så du slipper tänka på tiden.)

Genom dessa långa, djupa, medvetna andetag ökar vi vår lungkapacitet och stärker både vår uthållighet och vårt tålamod.

Inhale love. Exhale gratitude.

djupandning

Eldandning

(“Breath of fire.”)

Det här är en teknik som ingår i kundaliniyogan. Den är mycket kraftfull och energigivande och den sägs även ha en utrensande effekt.

Tre minuter av eldandning och du har renat ditt blod. Den sägs även stärka ditt nervsystem, öka din lungkapacitet, öka cirkulationen och energiflödet, göra dig klartänkt och fokuserad.  Eldandning ska göras genom näsan med sluten mun om inget annat anges. Det är en snabb andning (2-3 gånger/sekund) utan betoning på varken in- eller ut-andningen.

Sträva efter att få en jämn andningsrytm där du andas in lika mycket som du andas ut. Fokus ligger på naveln. Magen ska utvidgas när du andas in och sjunka ihop när du andas ut precis som vid djupandning. Eldandning ska vara lätt och avspänt, inte ansträngd.

Du ska inte göra den om du är gravid eller menstruerar. Det är en ganska svår teknik, och bäst är om du går en kurs i kundaliniyoga men så här går den till;

 • Andas in genom näsan.
 • Slappna av i magen så att diafragman utvidgar sig nedåt.
 • Luften strömmar då naturligt in i dina lungor.
 • Andas ut genom att trycka naveln in mot ryggraden. Bröstkorgen förblir avslappnad.
 • Du ska “pumpa” ut luften i snabb, jämn takt med hjälp av trycket från naveln men pumpa inte för hårt.
 • Kom ihåg att det ska vara lätt och ytligt.
 • Slappna av i resten av kroppen och var extra uppmärksam så du inte spänner ansikte och axlar.
 • För att undvika att bli snurrig i huvudet så behåll nacke och rygg raka.
 • Blunda gärna och fokusera på en punkt mellan dina ögonbryn. Den som även kallas “tredje ögat”.

Om du ändå blir snurrig så lägg dig ner på rygg en stund alt. andas några lugna, djupa andetag. Det kan också hända att du blir illamående men inget av detta är farligt utan troligtvis en reaktion av den utrensning som sker samt att du får in mer syre än vad du är van vid. Genom övning så vänjer kroppen sig. Eldandning ska dock inte förväxlas med hyperventilation då du kippar efter luft, andningen är oregelbunden, kroppen spänd och andningen sker högt upp i bröstkorgen. Börja försiktigt, kanske 30 sek., för att sedan utöka.

Ett tips för att “komma på” hur du ska göra är att börja andas med öppen mun. “Flåsa som en varm hund” och stäng sedan munnen och “flåsa” genom näsan.  När jag började öva dessa andningstekniker tyckte jag det var jättejobbigt och mitt tålamod var minimalt. Men något inom mig sa att jag skulle utmana mig så jag fortsatte. Numera kan jag inte vara utan en daglig dos av olika andningstekniker och jag använder dem som en del av min vardag.

Jag vet att de fungerar men som med allting behöver man träna, träna och träna tills det liksom sitter.

Och det är värt det!

Det är inte så komplicerat som det kanske verkar och det bra är du kan göra det i princip när som helst och var som helst.

Lycka till!

Kram från Ingmarie

Ingmarie_NilssonGästbloggare Ingmarie Nilsson

Ingmarie Nilsson har sprungit så länge hon kan minnas och löpningen är fortfarande en viktig del av hennes liv. Under 90-talet var hon löpare på elitnivå med seger i bland annat Stockholm Marathon och Tjejmilen. Hon har vunnit 30 individuella SM-medaljer, haft en seger i Finnkampen och placerat sig bra i andra stora, internationella maratonlopp.

Ingmarie arbetar som specialistsjuksköterska, journalist och personlig tränare. Så länge kroppen och knoppen kan och vill kommer hon att fortsätta springa. Hennes dröm är också att få skriva fler böcker. Det är inom skrivandet och löpningen som hennes hjärta och själ hör hemma.
ingmarie.nemonisimors.comLäs mer


D3-vitamin 3000 IE med K2-vitamin och astaxantin

Mighty DTX 190 g

detoxkur

Detox Plus 14 dagars kur


X