Välj en sida

Hälsocoacherna Lotta och Victoria från podcasten Hälsosnack instiftar Surkålens dag 18:e September 2018 och Alpha Plus är med och firar. Vikten av en balanserad och hälsosam tarmflora går inte att underskatta och vi behöver ta hand om den på bästa sätt. Surkål bidrar med mängder av goda bakterier och även näringsämnen som bakterierna bildat.

Lotta och Victoria från Hälsosnack skriver om varför de har valt att uppmärksamma surkålen med en egen dag:

“Surkål är ett fantastisk gott, billigt och hälsofrämjande livsmedel. Den stärker resistens mot infektioner, jämnar ut vårt blodsocker och stödjer matsmältning och näringsupptag. De goda bakterierna (Lactobacillus Plantarum) gynnar vår jätteviktiga tarmflora​ ​som samarbetar med vårt immunförsvar och i stor utsträckning avgör hur vi mår både fysiskt och psykiskt.

Många av oss vill köpa och äta råvaror och mat som odlats, förädlats och transporterats så hållbart som möjligt. Surkål är mycket klimatsmart mat då råvaran konserveras i en process som är mycket energisnål. Det odlas en hel del kål i Sverige (1600 ton år 2014*) så under sensommaren och hösten är det perfekt att ta hand om den svenska skörden. När du köper färdigsyrad surkål, tänk på att den ska vara opastöriserad och tillsatsfri så att alla goda bakterier och enzymer är bibehållna. Att göra egen surkål är superenkelt, även om du får vänta ett tag innan den är klar. Recept finns nedan och på vår blogg.

Peter Wilhelmsson om tarmflorans betydelse för hjärnhälsa
Just nu fullkomligt väller det in forskning som visar hur tarmfloran samspelar med vår kropp och hjärna för att skapa bästa möjliga hälsa. Peter Wilhelmsson sammanfattar rapporter som nyligen kommit ut om just hjärnhälsa och tarmflora.

Recept från Lotta och Victorias blogg:
Grundrecept Surkål, ca 2 L
– 1,5 kg ansad vitkål (ekologisk för att undvika bakteriedödande besprutning)
– 20-25 g salt (utan jod, som är bakteriedödande)
– Valfri smaksättning 1-2 lökar 1/2 tsk enbär (har positiv inverkan på jäsningsprocessen)*
– 1/2 tsk kummin (har positiv inverkan på jäsningsprocessen)*
– 1 syrligt äpple (rivet)
– Konserveringsglasburk(ar)

Ansa och finstrimla vitkålen, använd gärna en mandolin. Blanda kål, salt och kryddor ordentligt i en stor bunke och knåda en liten stund. Täck med en kökshandduk. Efter ett par timmar har kålen saftat sig. Blanda i eventuell smaksättning. Packa kålen i glasburken och använd knytnäven för att pressa ut luft mellan lagren. Det ska vätska sig ordentligt. Fyll glasburken till 4/5, det måste finnas plats för jäsningen. Överst täcker du med några vitkålsblad. Stäng sen locket. Ställ burken på ett fat då det kan pysa över när jäsningen sätter igång. Därefter ställer du glasburken i rumstemperatur i 14 dagar. Sedan ställs burken i kylskåp. Den går bra att äta på en gång men blir ännu godare om den får stå längre i kylskåpet (om du har tålamod att vänta).”
Foto högst upp: Hälsocoacherna Lotta (t.h.) & Victoria Foto: Stella Cocozza. Surkålstillverkning Foto: Mattias InDeBetou.

Podcast 4Health: Sanna Törsleff Berglund – Frisk med virus, svamp och bakterier

Hur kan svampar, virus och bakterier bidra till bättre hälsa?  Anna...

Fira surkålens dag – 18 september!

Hälsocoacherna Lotta och Victoria från podcasten...
tarmflora orsakar diabetes

Störd tarmflora kopplat till typ 2-diabetes

Det börjar bli allt mer känt hur tarmens bakterier...

Du är vad du äter

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är...

Hormonkaos eller hormonbalans? Del 1

Det här inlägget är en del ett av två inlägg. Del två kan du läsa...
teorin om läckande tarm i samband med gluten

Så skapar gluten läckande tarm

Inom funktionsmedicin ses graden av och funktionen hos tarmens...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat – hälsosamma recept!

I förra inlägget berättade jag om Ellinor Ladenbergs bok “Friskare...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat!

Jag tänkte frångå mitt skrivande om träning och istället skriva om...
träning och gröna drinkar är toppen för detox

15 att detoxa dig – varje dag!

Detoxkurer i all ära men visste du att din kropp rensar ut...
michael sh funktionsmedicinsk expert på mikrobiom och immunförsvar

Funktionsmedicinsk expert förklarar: Därför tror vi att probiotika kan hjälpa barn med autism

Symtom från mag-tarmkanalen är vanliga hos barn med diagnoser i...
hälsosant linda rahbek om matintoleranser och certifieringskurs

Podcast Hälsosant: Ska du undvika viss mat fast du inte är allergisk?

Födoämnesintoleranser blir allt vanligare och de flesta känner någon...
monolaurin 600 mg från Alpha Plus

Koko på kokos? Därför är monolaurin en hjälp mot infektioner

Kokosolja är fett med många bra egenskaper, det känner du säkert...
Glad mamma och son som leker i snön en solig vinterdag.

Vår tarmflora bestämmer hur vår hjärna mår

Mår magen bra mår även hjärnan bra. Sambandet mellan tarmfloran och...

Julmaten gav allergi istället för energi – Svaret kan sitta i håret!

God fortsättning! Nu har det gått några dagar sedan julhelgen och...
Bild: thinkstockphotos.com | Cred: IPGGutenbergUKLtd

Prutta mindre i jul!

Gas i magen är en normal del av vår matsmältning. Gasen, eller...

Håll dig frisk med en balanserad tarmflora

Det bästa sättet att förebygga förkylningar och infektioner är att...

Tarmbakterier påverkar risken för fetma hos unga!

Forskarna identifierade olika sorters mikrober hos överviktiga barn...

Snälla bakterier för friskare hud!

Din hud – ja, hela din kropp – kryllar av bakterier som är...

Podcast 4Health: Mikrobiomets fantastiska värld!

Podcast 4Health med Anna Sparre och Sanna Törsleff Berglund...

Förklaring till vetekänslighet funnen av forskare!

En ny studie kan förklara varför människor som inte har Celiaki...

Mindful Eating – ett sunt förhållningssätt till mat

Mindful eating (medvetet ätande) är ett förhållningssätt till mat...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 2

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Borde...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 1

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Från...

Tarmens mikrober – nyckeln till vår hälsa?

  Fler och fler forskare, vetenskapliga magasin, medicinare och...

Tarmbakterier påverkar immunförsvaret

  Fler och fler barn utvecklar allergier och forskare har nu starka...

Lindrigare IBS med D-vitamin -aktuell forskning!

[vc_row][vc_column][vc_column_text...

Håret kan visa hur din inre mikrobiella flora mår!

I förra delen av sin tvådelade artikel, beskrev Stein grunderna till...
redax
Följ oss

redax

Redaktionen at Alpha Plus AB
Alpha Plus redaktion skriver om aktuella och intressanta ämnen inom hälsa och livsstil. redax@alpha-plus.se
redax
Följ oss
X