Hälsocoacherna Lotta och Victoria från podcasten Hälsosnack instiftar Surkålens dag 18:e September 2018 och Alpha Plus är med och firar. Vikten av en balanserad och hälsosam tarmflora går inte att underskatta och vi behöver ta hand om den på bästa sätt. Surkål bidrar med mängder av goda bakterier och även näringsämnen som bakterierna bildat.
Lotta och Victoria från Hälsosnack skriver om varför de har valt att uppmärksamma surkålen med en egen dag:
“Surkål är ett fantastisk gott, billigt och hälsofrämjande livsmedel. Den stärker resistens mot infektioner, jämnar ut vårt blodsocker och stödjer matsmältning och näringsupptag. De goda bakterierna (Lactobacillus Plantarum) gynnar vår jätteviktiga tarmflora som samarbetar med vårt immunförsvar och i stor utsträckning avgör hur vi mår både fysiskt och psykiskt.
Många av oss vill köpa och äta råvaror och mat som odlats, förädlats och transporterats så hållbart som möjligt. Surkål är mycket klimatsmart mat då råvaran konserveras i en process som är mycket energisnål. Det odlas en hel del kål i Sverige (1600 ton år 2014*) så under sensommaren och hösten är det perfekt att ta hand om den svenska skörden. När du köper färdigsyrad surkål, tänk på att den ska vara opastöriserad och tillsatsfri så att alla goda bakterier och enzymer är bibehållna. Att göra egen surkål är superenkelt, även om du får vänta ett tag innan den är klar. Recept finns nedan och på vår blogg.”

Peter Wilhelmsson om tarmflorans betydelse för hjärnhälsa
Just nu fullkomligt väller det in forskning som visar hur tarmfloran samspelar med vår kropp och hjärna för att skapa bästa möjliga hälsa. Peter Wilhelmsson sammanfattar rapporter som nyligen kommit ut om just hjärnhälsa och tarmflora.
Recept från Lotta och Victorias blogg:
“Grundrecept Surkål, ca 2 L
– 1,5 kg ansad vitkål (ekologisk för att undvika bakteriedödande besprutning)
– 20-25 g salt (utan jod, som är bakteriedödande)
– Valfri smaksättning 1-2 lökar 1/2 tsk enbär (har positiv inverkan på jäsningsprocessen)*
– 1/2 tsk kummin (har positiv inverkan på jäsningsprocessen)*
– 1 syrligt äpple (rivet)
– Konserveringsglasburk(ar)
Ansa och finstrimla vitkålen, använd gärna en mandolin. Blanda kål, salt och kryddor ordentligt i en stor bunke och knåda en liten stund. Täck med en kökshandduk. Efter ett par timmar har kålen saftat sig. Blanda i eventuell smaksättning. Packa kålen i glasburken och använd knytnäven för att pressa ut luft mellan lagren. Det ska vätska sig ordentligt. Fyll glasburken till 4/5, det måste finnas plats för jäsningen. Överst täcker du med några vitkålsblad. Stäng sen locket. Ställ burken på ett fat då det kan pysa över när jäsningen sätter igång. Därefter ställer du glasburken i rumstemperatur i 14 dagar. Sedan ställs burken i kylskåp. Den går bra att äta på en gång men blir ännu godare om den får stå längre i kylskåpet (om du har tålamod att vänta).”
Foto högst upp: Hälsocoacherna Lotta (t.h.) & Victoria Foto: Stella Cocozza. Surkålstillverkning Foto: Mattias InDeBetou.
redax
Latest posts by redax (see all)
- Nu vill jag inspirera fler ungdomar att tänka på hälsan - 21 februari 2019
- Bästa livsstilstipsen för ett hälsosamt åldrande - 19 februari 2019
- En helande varm Pau d’Arco tedryck - 17 februari 2019
Senaste kommentarer