Välj en sida
Katarina Hagberg

Katarina Hagberg

Frilansskribent at Fysiomedia
Frilansskribent inom medicin och hälsa. Katarina är medförfattare till boken "Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost". Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola.
Katarina Hagberg

Latest posts by Katarina Hagberg (see all)

[divider]

Finns det något som hör sommaren till är det väl ändå jordgubbar! Övrig mat och dryck återfinner man ofta på alla årets högtider, men jordgubben har en slags ensamt majestät under midsommaren!

Om du inte redan älskar jordgubbar, är det dags att lära sig! De är inte bara saftiga, somriga och supergoda, utan också äkta supermat! Näringsrika och fullpackade med antioxidanter (som C-vitamin) erbjuder jordgubbar en mängd hälsosamma fördelar av vilka några kommer att förvåna dig (bra mot rynkor -ja tack!). Här kommer 5 orsaker till varför du skall börja äta jordgubbar!

Jordgubbar boostar immunförsvaret

ThinkstockPhotos-122426666

Jordgubbar är en utmärkt källa till C-vitamin. De flesta däggdjur –förutom människan –har förmågan att producera C-vitamin naturligt, vilket gör det så viktigt att få i sig det rekommenderade dagliga intaget. En portion jordgubbar innehåller ca 50 mg C-vitamin –ungefär hälften av RDI. Ät dubbelt så mycket och få i dig 100 % av det du behöver! C-vitamin är ju som alla vet kanonbra för immunförsvaret och är också en kraftfullt verkande antioxidant. En studie gjord på UCLA 2010, visade att jordgubbens antioxiderande egenskaper blir biotillgängliga eller redo att jobba i blodet efter bara några veckors mumsande.

Jordgubbar främjar ögonhälsan

De antioxidanta egenskaperna kan också vara bra för att förhindra starr –den mjölkvita grumlighet som drabbar ögats lins –och som kan leda till blindhet hos äldre människor. Våra ögon måste ha C-vitamin för att skydda sig mot proteinnedbrytande fria radikaler orsakade av solens UV-strålar. C-vitamin är också viktig för ögats hornhinna och näthinna.

Jordgubbar hjälper till att skydda mot cancer

ThinkstockPhotos-466977285

C-vitamin är en av de antioxidanter som kan hjälpa mot cancer då ett friskt immunsystem är bästa försvaret! Fytokemikalien ellagsyra som också finns i jordgubben, är en annan. Ellagsyra har visat sig ha anti-cancer-egenskaper som t ex att undertrycka tillväxten av cancerceller. Jordgubbarna innehåller också antioxidanten lutein.

Jordgubbar motverkar rynkor

Vi fortsätter att understryka effekten av C-vitaminen i jordgubbarna då den är viktig för vår kollagenproduktion. Kollagen hjälper huden att behålla sin elasticitet och spänst. Eftersom vi förlorar kollagen när vi åldras är det viktigt att äta mat som innehåller mycket C-vitamin. Även här spelar ellagensyran stor roll och forskare vid Hallym-universitetet i Korea, fastställde att ellagensyra märkbart hindrade kollagen att brytas ned och inflammation att bryta ut –två viktiga faktorer i rynkornas uppkomst efetr att ha exponerats för UV-strålar.

Jordgubbar reglerar blodtrycket

ThinkstockPhotos-454279515

Kalium är ett hälsosam hjärt-näringsämne och med sina 134 mg per portion är jordgubbar en källa med medelhöga halter. Kalium kan hjälpa till med att balansera blodtrycket och t om sänka för högt blodtryck genom att fungera som en buffer mot de negativa effekterna av natrium. Med sin nedsättande inverkan på LDL-kolesterol, inflammation och högt blodtryck, har jordgubben förtjänat att kallas det mest hjärt-hälsosamma bäret man kan äta.

Så du förstår att det bara är att hugga in på jordgubbarna –ju fler desto bättre!

Läs mer

Alpha Plus produkter

X