Välj en sida

 

Den största matfällan man kliver i när man vill leva en glutenfri livsstil är en överdriven tilltro till färdig och processad mat. Bara för att det står “glutenfritt” eller “innehåller ej gluten”, innebär det inte att det är riskfritt att äta.

Kraftigt processade glutenfria produkter skapar hälsoproblem på flera olika sätt. För det första kan produkterna vara kontaminerade med oönskat gluten. Även om vissa sädesslag och mjöl är naturligt glutenfria, är de preparerade i samma  anläggningar – och med samma maskiner som vete, råg, och korn – där de oavsiktligt kan plocka upp oönskad gluten.

Till exempel, i en studie publicerad i Journal of the American Dietetic Association, konstaterade man att 9 av 22 glutenfria produkter som majs och hirs, innehöll medelnivåer av gluten fån 8,5 till 2 925 ppm (parts per million = 1 mg gluten per kilo = 0,0001 %) och 7 av dem hade glutennivåer på över 20 ppm. I Sverige får produkter som inte har mer än 20 ppm  märkas med “glutenfri” och de livsmedel som har 21-100 ppm får märkas med “mycket låg glutenhalt.”

Med tanke på detta, är oron över glutenkontaminering av glutenfria produkter berättigad. Det är alltså viktigt att vara försiktig när man köper en sådan produkt.

Sämre näringsinnehåll i glutenfria produkter

ThinkstockPhotos-516173800För det andra, liksom all processad mat, kan glutenfria produkter bidra till att öka både blodsocker och det fettlagrande hormonet insulin. Glutenfria produkter gjorda med rismjöl, majsstärkelse, potatisstärkelse och tapiokastärkelse är vanligtvis fulla med raffinerade kolhydrater och ligger högt på det glykemiska indexet, vilket betyder att de omvandlas till socker snabbt och kan få blodsockret att skjuta i höjden.

Höga blodsockernivåer kör igång en mängd metaboliska händelser som leder till ojämna energinivåer, ökad hunger, vaneätning, viktuppgång, och ännu värre – ökad risk för hjärtsjukdom.

Genmodifierade ingredienser

ThinkstockPhotos-516104012Till slut, glutenfria produkter kan också vara tillverkade med genmodifierade (GM) ingredienser vilket har förknippats med allvarliga hälsorisker i studier på djur, inklusive fortplantningsproblem, mage-tarmproblem och besvär med immunsystemet. I en rapport 2013, menar the Institute for Responsible Technology att GM-produkter också kan trigga eller förvärra glutenrelaterade rubbningar, inklusive celiaki.

Många processade glutenfria produkter innehåller vanliga genetiskt modifierade ingredienser, inklusive majs (speciellt majsstärkelse, majsmjöl, majssirap, majsolja, fruktos och xantangummi); socker från sockerbetor (finns i de flesta sockerarter som listas som “socker” i innehållsförteckningen, men inte i “rörsocker”); rapsolja och soja (inklusive sojamjöl, sojamjölk, tofu, sojaolja och sojalecitin).

Var matsmart!

ThinkstockPhotos-510075338Var smart när du handlar mat och hjälp din hälsa med att vara noggrann med att läsa innehållsförteckningen. Det lättaste är att köpa “rena”, oprocessade råvaror och ingredienser som frukt, grönsaker, protein, nötter, och så långt som möjligt –ekologiskt.

Om du köper processade ingredienser tänk på:

 • Hitta glutenfri mat som produceras av ansvarsfulla företag med en icke-GMO-policy och som aktivt skyddar sina råvaror från kontaminering. Köp glutenfria sädesslag och mjöl från företag som regelbundet testar glutenhalterna och som producerar i specifika glutenfria anläggningar (som tex Saltå Kvarn, Provena eller Friends of Adam).
 • Baka själv med mandelmjöl eller kokosmjöl. Nötmjöl och kokosmjöl är naturligt glutenfria, rika på näring, har lågt kolhydratinnehåll och ligger lågt på det glykemiska indexet jämfört med rismjöl, potatisstärkelse eller majsmjöl.

Lycka till!

Recept

Här bjuder vi på ett recept från Melissa Diane Smith – som skrivit originalartikeln (se källor längre ned) – på enkla glutenfria matbröd med lågt kolhydratinnehåll. De är ett bra alternativ till vanligt bröd och kan toppas/fyllas med tex hummus, hackade soltorkade tomater och falafel. Eller mosad avokado, salladsblad och kalkonkött. Receptet ger instruktioner för ganska små bröd, om du vill ha dem större bör du prova dig fram till rätt tid för bakning.

 

Ca 10 kakor (använd ekologiska ingredienser så långt det är möjligt)

 

 • 0,8 dl kokosmjöl
 • 5 msk. Alpha Plus kokosolja eller smält smör
 • 4 stora ägg

 

 • ¼ tsk. oraffinerat havssalt
 • ¼ tsk. bakpulver
 • ½ tsk. äppelcidervinäger

 1. Sätt ugnen på 200°. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
 2. Blanda kokosmjöl, kokosolja, ägg och salt i en skål.
 3. Tillsätt bakpulver, sedan äppelcidervinäger och blanda snabbt ihop allt.
 4. Använd en stor sked till att klicka smeten på bakplåtspapperet och använd baksidan av skeden eller händerna till att jämna ut klicken till en “plätt” ca 5-6 cm i diameter och 1/2 cm tjock.
 5. Baka i ugnen ca 11-13 minuter eller till kakan är genombakad, men inte torr.
 6. Låt svalna i 10 minuter innan servering.

Mums!

Källa

Make No Mistake av  Melissa Diane Smith

Läs mer

Kokosolja 450 g / 489 ml EVCO

Colostrum_150kap_150302

Colostrum 150 kap

naringsmedicinska

Näringsmedicinska Uppslagsboken, Peter Wilhelmsson

Glutenrelaterat Syndrom

Glutenspecialisten

redax
Följ oss

redax

Redaktionen at Alpha Plus AB
Alpha Plus redaktion skriver om aktuella och intressanta ämnen inom hälsa och livsstil. redax@alpha-plus.se
redax
Följ oss
X