Välj en sida
Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring

Vi är stolta att presentera vår gästbloggare Mikaela Bjerring. Mikaela är utbildad näringsterapeut, hälsobloggare, personlig utvecklare och grundare av Passion för Hälsa. Mikaela bloggar hos Alpha Plus 1 gång i månaden och alltid om det som står hennes hjärta närmast: hälsa i alla dess former och skepnader.
Mikaela Bjerring

Latest posts by Mikaela Bjerring (see all)

Det börjar bli allt mer känt hur tarmens bakterier påverkar hälsan på en mängd olika sätt.
På senare år har man även kunnat koppla en störd tarmflora till diabetes typ 2. En upptäckt som har betydelse både för att kunna förebygga och behandla sjukdomstillståndet.

Cirka 350 000 svenskar har typ 2-diabetes, vilket utgör 3-4 procent av befolkningen. Många har dessutom sjukdomen utan att veta om det. Risken att insjukna ökar dramatiskt ju äldre man blir och man räknar med att över en miljon människor i Sverige bär på arvsanlag för att utveckla typ 2-diabetes. Faktorer som vikt, motion och kost spelar här en betydande roll. Genom forskning har man även kunnat se en stark koppling mellan en störd tarmflora och typ 2-diabetes.

Tarmbakterier kopplat till typ 2-diabetes
Vid en amerikansk studie (1) som publicerades i mars 2017, tittade man på hur människor utvecklar metaboliskt syndrom, ett samlingsnamn för ett antal faktorer som ökar risken för insjuknande i hjärt- och kärlsjukdomar som inkluderar fetma, obalanserade kolesterolnivåer och insulinresistens. Forskarna såg då en koppling mellan typ 2-diabetes och bakterier som invaderar tarmslemhinnan.

Studien leddes av professor Andrew Gewirtz, som specialiserat sig på forskning om medfödd immunitet, mikrobiom, tarminflammation och diabetes. Försökspersonerna som ingick i studien rekryterades via Veterans Administration Hospital i Atlanta och hade inga större hälsoproblem, annat än typ 2-diabetes. Prover från tjocktarmen studerades, tillsammans med individernas medicinska historia och gastrointestinala besvär.

Man såg förändringar i tarmbakterier som kan förknippas med metabola sjukdomar, inklusive fetma och typ 2-diabetes. Forskarna drog slutsatsen att tarmens bakterier tränger in i epitelcellerna som ger upphov till inflammation vilket leder till insulinresistens. Forskarteamet från Institute for Biomedical Sciences i Georgia State menar att resultaten har gett dem en inblick i hur människor utvecklar insulinresistens, vilket kan leda till typ 2-diabetes.

Indolpropionsyra i serumet skyddar mot typ 2-diabetes
En annan studie (2) som utfördes vid Östra Finlands universitet, som publicerades i april 2017, visar att en hög koncentration av indolpropionsyra i serumet skyddar mot typ 2-diabetes. Indolpropionsyra är en metabolit som produceras av tarmbakterier, och dess produktion ökar med en fiberrik kost. Enligt forskarna ger upptäckten ytterligare inblick i rollen av tarmbakterier i samspelet mellan diet, ämnesomsättning och hälsa.

Man jämförde två grupper som deltog i Finlands Diabetes Prevention Study, DPS. Forskarna undersökte serummetaboliten hos 200 deltagare med nedsatt glukostolerans. Man jämförde sedan resultaten av dom som utvecklat typ 2-diabetes inom de första 5 åren, med dom som inte utvecklade sjukdomen inom den 15-åriga uppföljningen. De största skillnaderna i de metaboliska profilerna hos de som utvecklade typ 2-diabetes och de som inte, observerades i koncentrationerna av indolpropionsyra och vissa lipidmetaboliter. Forskarna drog slutsatsen att en hög koncentration av indolpropionsyra i serum som produceras av tarmbakterierna verkar ha en skyddande effekt mot diabetes och främja insulinsekretion av pankreatiska beta-celler, som kan förklara skyddseffekten.

Specifika tarmbakterier kopplat till typ-2 diabetes

En rysk studie (3) från 2015 visade att närvaron av vissa bakterier i tarmen kan kopplas till utvecklingen av typ 2-diabetes. Forskarna analyserade sammansättningen av tarmbakterierna i 92 patienter. Här ingick 20 patienter med typ 2-diabetes, 48 friska människor utan några kroniska sjukdomar och 24 personer som visade tecken på en metabolisk störning som läkare hade diagnostiserat som prediabetes – ett tillstånd som kan leda till utvecklingen av typ 2-diabetes över tiden.

Bakterier var “fokuspunkten” i studien och man kunde länka nivån av glukosintolerans med närvaron av tre specifika typer av mikrober: Blautia, Serratia och Akkermansia bakterier. Forskarna såg att dessa dåliga bakterier fanns närvarande i en mycket större mängd hos de som var prediabetiker och diabetiker jämfört med de med normal glukosintolernas. Forskarna kunde även länka ökade nivåer av de goda tarmbakterierna bifidobakterier till normal glukosintolernas. Dessa resultat visar att det finns ett samband mellan vissa typer av tarmbakterier och metalliska störningar.

Förändrad tarmflora kan orsaka diabetes
Forskare vid Chalmers och Sahlgrenska akademin (4) kunde genom en studie se att det finns en koppling mellan tarmbakterier och diabetes typ 2. Människans kropp innehåller 10 gånger fler bakterier än mänskliga celler. Inuti våra kroppar finns det alltså en enorm mängd bakteriegener utöver generna i våra egna celler – det så kallade metagenomet. Man studerade och jämförde metagenomet hos 145 kvinnor som antingen hade diabetes, nedsatt glukosintolerans, eller normal glukosintolerans.

Studien, visade att friska kvinnor har ett annorlunda metagenom med bland annat fler tarmbakterier som producerar en fettsyra som sedan tidigare har kopplats till gynnsamma hälsoeffekter. Enligt forskarna finns det ett starkare samband mellan tarmfloran och diabetes än mellan diabetes och det vi tidigare sett som riskfaktorer. Forskarna menar att att detta kan användas för att kunna se vilka personer som riskerar att utveckla diabetes och därmed också utveckla bättre behandlingar för att bygga upp tarmfloran.

För bara ett tiotal år sedan var det knappt någon som brydde sig om tarmflorans betydelse för hälsan. Nu är det ett stort fokus inom forskning och ett hett ämne inom hälsobranschen. Tarmfloran har utan tvekan en enorm betydelse för att slippa en mängd olika sjukdomstillstånd – fysiska som psykiska. Ärftlighetsfaktorn och livsstilsfaktorer spelar givetvis även det en stor roll, men att värna om sin tarmmiljö är utan tvekan en huvudnyckel till ett friskare liv.

Källor och referenser:

(1) Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology journal. – http://www.cmghjournal.org/article/S2352-345X(17)30075-9/fulltext

(2) University of Eastern Finland. “Intestinal bacteria may protect against diabetes.” ScienceDaily. ScienceDaily, 11 April 2017. www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170411090159.htm.

(3) Certain gut bacteria linked to type 2 diabetes, reveal Russian scientists – https://www.news-medical.net/news/20151221/Certain-gut-bacteria-linked-to-type-2-diabetes-reveal-Russian-scientists.aspx

(4) Förändrad tarmflora kan orsaka diabetes – https://www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Forandrad-tarmflora-kan-orsaka-diabetes.aspx

Lider du av uppblåst mage? Det kan vara SIBO

Har du någonsin ätit något och inom några timmar insett att magen är...

Hälsocoachens guldkorn för bättre hormonbalans!

Att ha en harmonisk hormonbalans är nog varje kvinnas dröm. Från...

Hudens hemligheter

Såsom i magen så ock på huden. Huden återspeglar verkligen vad som...

Maghälsa à la Dr Mark Hyman

Visste du att 60% av ditt immunsystem sägs sitta bakom byxlinningen?...
tarmflora orsakar diabetes

Störd tarmflora kopplat till typ 2-diabetes

Det börjar bli allt mer känt hur tarmens bakterier...

Du är vad du äter

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är...

Hormonkaos eller hormonbalans? Del 1

Det här inlägget är en del ett av två inlägg. Del två kan du läsa...
teorin om läckande tarm i samband med gluten

Så skapar gluten läckande tarm

Inom funktionsmedicin ses graden av och funktionen hos tarmens...

Podcast Hälsosant: Sanna Törsleff Berglund – Vad händer när du äter gluten?

“Det är väldigt stark syn på att det som tagits fram genom studier...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat – hälsosamma recept!

I förra inlägget berättade jag om Ellinor Ladenbergs bok “Friskare...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat!

Jag tänkte frångå mitt skrivande om träning och istället skriva om...
träning och gröna drinkar är toppen för detox

15 att detoxa dig – varje dag!

Detoxkurer i all ära men visste du att din kropp rensar ut...
michael sh funktionsmedicinsk expert på mikrobiom och immunförsvar

Funktionsmedicinsk expert förklarar: Därför tror vi att probiotika kan hjälpa barn med autism

Symtom från mag-tarmkanalen är vanliga hos barn med diagnoser i...
hälsosant linda rahbek om matintoleranser och certifieringskurs

Podcast Hälsosant: Ska du undvika viss mat fast du inte är allergisk?

Födoämnesintoleranser blir allt vanligare och de flesta känner någon...
monolaurin 600 mg från Alpha Plus

Koko på kokos? Därför är monolaurin en hjälp mot infektioner

Kokosolja är fett med många bra egenskaper, det känner du säkert...
Fertilitetscoach Charlotta Lagerqvist

Fertilitetscoachen förklarar hur du kan förbereda din kropp för en graviditet

Vad gör en fertilitetscoach egentligen? Redaktionen har intervjuat...
Glad mamma och son som leker i snön en solig vinterdag.

Vår tarmflora bestämmer hur vår hjärna mår

Mår magen bra mår även hjärnan bra. Sambandet mellan tarmfloran och...

Julmaten gav allergi istället för energi – Svaret kan sitta i håret!

God fortsättning! Nu har det gått några dagar sedan julhelgen och...
Bild: thinkstockphotos.com | Cred: IPGGutenbergUKLtd

Prutta mindre i jul!

Gas i magen är en normal del av vår matsmältning. Gasen, eller...

Håll dig frisk med en balanserad tarmflora

Det bästa sättet att förebygga förkylningar och infektioner är att...

Tarmbakterier påverkar risken för fetma hos unga!

Forskarna identifierade olika sorters mikrober hos överviktiga barn...

Podcast 4Health: Mikrobiomets fantastiska värld!

Podcast 4Health med Anna Sparre och Sanna Törsleff Berglund...

Förklaring till vetekänslighet funnen av forskare!

En ny studie kan förklara varför människor som inte har Celiaki...

Mindful Eating – ett sunt förhållningssätt till mat

Mindful eating (medvetet ätande) är ett förhållningssätt till mat...

Håll igång under semestern…

Oavsett om du är på landet, i skärgården, på en grekisk ö eller...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 2

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Borde...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 1

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Från...

Största matfällan med glutenfri livsstil

  Den största matfällan man kliver i när man vill leva en...

Ny studie: Vissa matallergier syns inte på tester.

  Forskare i Southampton, England är de första som utvärderar...

Lindrigare IBS med D-vitamin -aktuell forskning!

[vc_row][vc_column][vc_column_text...

Håret kan visa hur din inre mikrobiella flora mår!

I förra delen av sin tvådelade artikel, beskrev Stein grunderna till...

Naturens under – colostrum

Ett av näringsterapeuten Sanna Törsleff Berglunds specialområden är...

Gluten till spädbarn dubblar risken för celiaki!

Att ge spädbarn på upp till 2 år gluten, fördubblar risken för...

Lindra huvudvärken naturligt!

Många med huvudvärk eller migrän söker sig till naturliga kurer då...

Vad säger magkänslan om gluten?

Är du nyfiken på vad som händer i kroppen när du tar den där...

Glutenfri livsstil -hur börjar man?

Då har du alltså bestämt dig för att inte längre äta gluten. Kanske...

Att välja en glutenfri livsstil

Att välja glutenfritt blir allt vanligare, och allt fler har...

En av världens främsta experter på Gluten och Celiaki åter i Sverige!

Unikt tillfälle! Återigen står Alpha Plus som värd för ett unikt...

Gluten eller inte?

Glutenfritt bröd, glutenfri pasta, glutenfria kakor… på vänliga...

Lathund till glutenfri shopping!

Att handla mat när man just börjat med den glutenfria livsstilen,...
X