Välj en sida
Katarina Hagberg

Katarina Hagberg

Frilansskribent at Fysiomedia
Frilansskribent inom medicin och hälsa. Katarina är medförfattare till boken "Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost". Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola.
Katarina Hagberg

Latest posts by Katarina Hagberg (see all)

En viktig upptäckt om hur bakterier äter speciella sockermolekyler som hittats i gröna bladgrönsaker, kan vara nyckeln till hur “goda bakterier” skyddar våra tarmar och främjar hälsa.

Forskare från Australien och Storbritannien har identifierat en tidigare okänd enzym, YihQ-enzym, som används av bakterier, svamp och andra organismer för att kunna leva på den ovanliga men rikligt förekommande sockerarten “sulfoquinovose” (SQ) som finns i gröna bladgrönsaker. Fyndet visar att gröna bladgrönsaker är livsviktiga för oss då de ger “mat” åt de “goda bakterierna” som skyddar oss från “dåliga bakterier”.

Chefsforskaren Dr Goddard Borger sade att upptäckten kan användas för att kultivera goda tarmbakterier. Tarmbakterier, t ex viktiga stammar av E. coli, använder SQ som en energikälla. E. coli skapar en skyddande barriär som förhindrar tillväxt och ansamlingar av dåliga bakterier. E. coli är en nyckelbakterie som behövs i tarmen.

“Vi tror att konsumtion av den här specifika molekylen som finns i gröna bladgrönsaker, kommer att visa sig vara en viktig del i att förbättra och bibehålla en hälsosam tarmflora och hälsosam matsmältning”.

Enzymet som upptäckts, används av de “goda bakterierna” för att absorbera och smälta sockret som innehåller svavel, för att nyttja som näring.

“Svavel är viktigt för att bygga proteiner – livsviktiga komponenter hos alla levande organismer. SQ är den enda sockermolekylen som innehåller svavel, och bakteriernas nedbrytning frigör svavel som sedan kan återanvändas av andra organismer”.

Den här studien, som publicerades 15 februari, svarar också på ett 50-årigt mysterium som omgett svavel – hur det används och återanvänds av levande organismer.

Källa:

Sweet discovery in leafy greens holds key to gut health

Läs mer

Mighty Greens 228 g

Mighty Greens 228 g

Colostrum_150kap_150302

Colostrum 150 kap

Nutrimonium 560 g

Nutrimonium 560 g

UltraClear Sustain 840 g

UltraClear Sustain 840 g

X