Välj en sida
Ingmarie Nilsson

Ingmarie Nilsson

Ingmarie Nilsson har sprungit så länge hon kan minnas och löpningen är fortfarande en viktig del av hennes liv.

Under 90-talet var hon löpare på elitnivå med seger i bland annat Stockholm Marathon och Tjejmilen. Hon har vunnit 30 individuella SM-medaljer, haft en seger i Finnkampen och placerat sig bra i andra stora, internationella maratonlopp.

Ingmarie arbetar som specialistsjuksköterska, journalist och personlig tränare. Så länge kroppen och knoppen kan och vill kommer hon att fortsätta springa.

Hennes dröm är också att få skriva fler böcker. Det är inom skrivandet och löpningen som hennes hjärta och själ hör hemma.
Ingmarie Nilsson

Latest posts by Ingmarie Nilsson (see all)

Förra veckan berättade jag om skillnaden mellan bakterier och virus och några orsaker till att man blir förkyld, det kan du läsa om här. Den här veckan får du några konkreta råd om hur du kan “snuva snuvan”.

Några tips

Så förutom god handhygien, bra sömn, näringsrik kost och tillräckligt med vätska är här några tips till:

ThinkstockPhotos-502574438

 • D-vitamin. Det finns oräknelig forskning som visar att brist på D-vitamin försvagar immunförsvaret. Främsta källan är solen så i vår del av världen blir det lättare att få brist. Om du ska få i dig tillräckligt via maten, det vill säga 2000 IE per dag behöver du äta minst 400 gram fet fisk eller äta 35 ägg. Varje dag! Kosttillskott är alltså att rekommendera. Man kan ta upp till 5000 IE per dag utan risk. Mörkhyade personer har större behov än ljushyade. Ett blodprov kan visa om du har brist eller ej.
 • Zink. Man behöver cirka 20 till 50 milligram per dag. Brist är inte vanligt men zink förbrukas extra mycket vid stress. Finns i till exempel ostron, vetegroddar, sojabönor, solrosfrön och cashewnötter.

ThinkstockPhotos-104307675

 • Minska stressen. Som vi skrivit om tidigare försämrar stress immunförsvaret. Satsa på till exempel några enkla yoga- och meditationsövningar för att tagga ner.
 • Träna. Kanske kan verka tokigt i en löpartidning men om du av någon anledning inte kan springa så se till att träna annat, för all träning ökar kroppens motståndskraft. Direkt efter ett hårt pass är immunförsvaret dock tillfälligt nedsatt och man blir extra känslig för skadliga ämnen. Se till att få i dig framförallt kolhydrater snabbt efter för att boosta upp immunsystemet igen.

ThinkstockPhotos-481545427

 • Bakterier. Det vill säga “goda bakterier”. För att tarmen ska må bra behöver den massor av denna varan. Satsa på tillskott med många olika sorters bakterier. Finns flera att välja på i hälsokostbutikerna.
 • Var glad! Ja det kan låta klyschigt men faktum är att ett positivt sinne ger en positivare kropp. Prova att le mot dig själv ska du se!
 • C-vitamin. Ett tillskott med minst ett gram om dagen kan verka förebyggande och förkorta sjukdomstiden med åtta procent, enligt en genomgång av forskningen i den medicinska databasen Cochrane. Däremot sågs ingen lindrande effekt om man tog vitaminet när man väl blivit förkyld.

ThinkstockPhotos-484102149

 • Vitlök. Det finns egentligen inte många vetenskapliga undersökningar om att den verkligen är bra mot just förkylning, men åtskilliga är de som lovordar vitlöken. Oavsett är det en nyttig växt för bland annat hjärtfunktionen och man vet att den bekämpar både bakterier och virus.
 • Ingefära. Innehåller en massa antioxidanter, “kroppens egen rostskyddsbehandling”. Den är även anti-inflammatorisk, bra för magen och för hjärtat, kan lindra migrän och illamående. Ät den rå, blanda dess pulver i en smoothie eller i gröten, tillsätt i en gryta som krydda eller drick som te.
 • Glutamin. Detta är en aminosyra som är inblandad i många olika metaboliska (ämnesomsättnings) processer och en av de viktigaste ämnena för ett bra immunförsvar. Om man till exempel äter en kolhydratfattig kost, stressar och/eller tränar mycket omvandlas glutamin till energi istället för immunförsvarsceller. Den är även mycket viktig för tarmslemhinnan. Man har sett att atleter minskar infektionsbenägenhet med upp till 80 procent vid intag av glutamin till skillnad från placebogruppens 49 procent.

Om du ändå blir förkyld är här några råd för att lindra och påskynda tillfrisknandet

ThinkstockPhotos-200362553-001

 • Echinacea, röd solhatt, är ett av de mest studerade naturmedlen vid förkylning. Det har visat sig ha både antiinflammatorisk och antibakteriell effekt. I studier har man sett att det hjälper bäst om immunförsvaret redan är ansträngt – som när vi är förkylda.
 • Honung. Särskilt om du har hosta. Den innehåller bakteriedödande ämnen men man har även hittat mjölksyrabakterier, “goda” bakterier. Bäst är honungen från det Nya Zeeländska trädet manuka. Exempelvis streptokocken, en vanlig bakterie vid halsfluss, är svår att behandla med antibiotika, eftersom den försvarar sig genom att bilda en hinna, biofilm, som medicinen har svårt att ta sig igenom. Det klarar däremot honungen, som slog ut 85 procent av bakterierna på två timmar. Dock ska honung inte upphettas och tas i till exempel te. Mycket av dess hälsobringande ämnen, bland annat de bakteriedödande, förstörs vid upphettning över 40–45 grader.

ThinkstockPhotos-80613164

 • Sov. Låt kroppen få ta hand om förkylningen i lugn och ro. Om du stressar, är uppe och springer eller anstränger dig (träning, jobb, mycket att göra) påfrestar du kroppen ytterligare och kroppen får liksom inte kraft att bli frisk. Med andra ord, tillåt dig själv vara sjuk så blir du oftast frisk snabbare.
 • Drick mycket vätska. Feber, hosta och snor gör att kroppen förlorar mycket vätska. Då måste du vara noga med att fylla på och dricka mycket vatten för att inte drabbas av vätskebrist. Det kan även kännas skönt för halsen att dricka något varmt. Undvik dock vätskedrivande teer/kaffe.

ThinkstockPhotos-489223639

 • Nässköljning. Många läkare rekommenderar det framför nässpray eftersom det inte skadar slemhinnorna på samma vis. Det spolar rent, löser upp tjockt snor och kan göra det lättare att snyta sig. Använd saltvatten och sköljkanna. Finns även smidiga nässköljsprodukter på apotek.
 • Var schysst mot andra. Säg att du är förkyld så folk har möjlighet att välja om de vill ha “närkontakt”. Släpa dig inte till jobbet bara för att vara “duktig”. Det gör ingen varken glad eller bättre.

ThinkstockPhotos-504036189

 • Läkemedel. Det finns olika läkemedel att ta till om du exempelvis har muskel/ledvärk, hosta, nästäppa eller halsont. Kom dock ihåg att läkemedel inte ska användas i onödan och bara under kort tid. Om du tar läkemedel finns även risken att du känner dig “frisk” och gör mer än du borde.
 • Sjukvården. Självklart ska du ta kontakt med vården om du känner att förkylningen påverkar kroppen mer än du tror den borde och att du känner symptom som är allvarliga. Om du blir riktigt sjuk, kontakta sjukvården om du upplever det som att det inte är en “vanlig” förkylning. Gäller det ett barn eller en äldre person ska du vara extra uppmärksam!
 • Var snäll mot dig själv! Använd mjuka sköna kläder, filtar och kuddar. Snyt dig i mjukt papper och drick goda drycker med näring i. Rör på dig det du orkar, duscha varmt och smörj in dig med favoritkrämen. När du är frisk igen så tänk på att tvätta säng- och sovkläder rent.
 • När du ska börja träna igen så börja försiktigt! Räkna med att det tar minst lika många dagar med upptrappning som du varit borta från träningen. Ökar du för fort är det risk för att du får bakslag och blir sjuk igen.

Fakta immunförsvar

ThinkstockPhotos-465874692

Vi har enkelt förklarat två olika slags immunförsvar. Det ospecifika och det specifika.

Ospecifika immunförsvaret

Hud, slemhinnor och saltsyra i magsäcken tillhör den “första försvarslinjen” och är det mest basala försvaret och är medfött. Här finns en ogästvänlig miljö som gör det svårare för smittämnen att ta sig in.

Specifika immunförsvaret

Kallas även adaptiva immunförsvaret. Det består av de vita blodkropparna som alla är specialiserade inom olika områden. T-lymfocyterna, “mördarcellerna”, som kan jaga, upptäcka och döda virusinfekterade celler eller cancerceller. En del mördarceller kan även utvecklas till minnesceller. B-lymfocyterna omvandlas till plasmakroppar och producerar antikroppar när de träffas av ett smittämne de känner igen. Det specifika immunförsvaret är inte medfött utan utvecklas efter hand som vi blir utsatta för olika smittämnen.

Antikropparna i sin tur är som målsökande robotar som oskadliggör ett smittämne. En aktiverad plasmacell kan bilda upp till 2 000 antikroppar per sekund.

Kram från Ingmarie! 🌿

Fördjupning

Fler Intressanta artiklar
Foto: Ingmarie Nilsson

Det här med intervallträning

Det här med intervaller är ganska märkligt. Jag tycker på riktigt...
Foto: Ingmarie Nilsson

Sju enkla knep för att hålla livsandarna vid liv i mörkret

November. Den gråaste av de gråa månaderna. En del...
Huksittande foto: Ingmarie Nilsson

Tips på återhämtande yogaövningar

I förra inlägget så berättade jag lite om yogans fördelar för en bra...
yoga foto: ingmarie nilsson

Yoga som återhämtning

Det finns fler och fler forskningsresultat som visar...
foto: ingmarie nilsson

Meditation för att neutralisera sinnet

I förra inlägget så lovade jag bjuda på en meditation som kan hjälpa...
foto: ingmarie nillson

Så tacklar du ditt tvivel

Oavsett vad man ger sig in på i livet så kommer det stunder då man...

7 tips för hur du presterar bäst (även när du blir äldre)

Visst spelar åldern roll när det gäller (fysisk) prestation men att...
foto: Ulf Värdeskapande sektioner foto: Ulf Tobiassen

Värdeskapande sektioner

Förutom att träna, skriva, äta, sova och allt annat man nu gör under...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat – hälsosamma recept!

I förra inlägget berättade jag om Ellinor Ladenbergs bok “Friskare...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat!

Jag tänkte frångå mitt skrivande om träning och istället skriva om...
Ingmarie yogar Foto: Ingmarie Nilsson

Mental styrka för att nå dina träningsmål

Ambitionerna fanns där. Liksom motivationen och energin till att...
yoga på stranden Foto: Ingmarie Nilsson

Så hänger du fast vid nyårslöftet om träning

Träning, kost och avslappning - det är efter nyår allt ska falla på...
Bild: istockphoto.com | Cred: kieferpix

Ett skyddande mantra

 I förra inlägget lovade jag att berätta om ett mantra som kan vara...
Ingmarie Nilsson

Kontrasternas nödvändighet – ett liv i balans

Jag gillar kontraster. För mig är det på något vis det som gör allt...

Mat är superviktigt!

Mat är superviktigt. I alla fall för mig. Och jag väljer att äta mat...

Yoga | inte så krångligt!

I mitt förra inlägg berättade jag lite om varför jag yogar och att...

Jag älskar verkligen yoga!

Om nu någon missat det... Det är ytterst sällan jag tycker det...

Efter träning kommer återhämtning!

  Återhämtning är ett väldigt brett begrepp och när folk frågar...

Snuva Snuvan – konkreta råd för att hjälpa immunförsvaret!

Förra veckan berättade jag om skillnaden mellan bakterier och virus...

Våga vattenlöpning!

I takt med att dagens samhälle mer och mer automatiseras, när nästan...

Konsten att hålla ett nyårslöfte!

Visst är det något speciellt med just nyår? Lite som att få en ny...

Ta ett djupt andetag!

I mitt förra inlägg berättade jag lite om hur viktig och central...

Andas!

Få av oss tänker nog på att vi andas. Man bara gör det ju. Men att...

Vara här

Det mesta i vårt samhälle går i en rasande fart och det krävs nästan...
X