Välj en sida
Katarina Hagberg

Katarina Hagberg

Frilansskribent at Fysiomedia
Frilansskribent inom medicin och hälsa. Katarina är medförfattare till boken "Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost". Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola.
Katarina Hagberg

Latest posts by Katarina Hagberg (see all)

 


Säga vad man vill om sommaren 2015 men den lider nu ändå mot sitt slut. Vi går åter till jobb och skickar barn till skola och dagis igen. Tillbaka till vardag och rutiner, på gott och ont.

Många är vi nog som, så här i andra halvan av augusti, känner att det kanske blev ”lite mycket av det goda”. I år igen. Det är ju så härligt att vi får ”unna” oss när vi är lediga. Och det är klart att vi ska kunna göra det. Slappna av, njuta och ta för oss av det vi kanske inte tillåter oss till så stor del i vardagen.

Häromkvällen när jag var ute och sprang min kvällsrunda mötte jag ovanligt många joggare och powerwalkare. Det var ju en fantastiskt fin kväll, så det är inte konstigt men det var ovanligt många och något jag så väl känner igen från tidigare år i augusti, även januari.

 

 

Nu ska jag ta tag i det här…

Jag tror att många av dom jag mötte var just dom här som unnat sig, slappnat av, njutit och tänkt att ”sen… i augusti… då ska jag ta tag i det här!” Samma sak händer nämligen i januari, efter den långa julledigheten. Gym och motionsspår är proppfulla av ”kom-i-gångare” som lovat sig själva att komma i form.

Väldigt många är oerhört målmedvetna, har en plan och en enorm vilja. Man har lovat sig själv att träna 3-4 gånger i veckan, väldigt ofta med egen PT. Man ska lägga om kosten för att äta mera grönt, mindre fett och socker. Ut med dåliga vanor och in med nya, goda.

Det är en fantastiskt härlig känsla att ta den typen av beslut och göra upp en plan. Man känner sig piggare och starkare bara av att, på papperet, ha planerat det.

 

 

Men hur brukar det gå?

I mitt jobb som PT möter jag många av dessa härliga, målmedvetna människor. Men tyvärr får jag också uppleva att motivationen, orken och målmedveten tryter lite för snabbt. Många går ut stenhårt. Köper nya dyra, snygga skor och fina träningskläder. Sen bokar man upp 4 träningspass i veckan och börjar äta sallad med Keso till lunch och middag. Men ganska snart visar det sig för en del att förändringen blir lite för stor och kanske lite för ”brutal”. Det blir så stor skillnad mot hur man levde innan att man inte riktigt trivs. Det går 2-4 veckor och sen börjar man ”unna” sig igen (kanske för att man varit så duktig?). Sen kommer första höstförkylningen och det blir dråpslaget. Efter det åker vare sig de dyra skorna eller snygga träningskläderna på igen. Känns det igen? Säkert.

Workout

Hur ska vi då göra för att inte hamna där igen? Slippa känna att vi misslyckas. Hur ska vi göra för att komma igång efter sommaren och lyckas med att hålla i de goda vanorna längre än några veckor?

 

Några råd på vägen

 

Sätt inte upp alltför kortsiktiga mål.

Tänk inte att du ska komma i form till Tjejmilen eller Midnattsloppet för risken är så stor att du i samma sekund som du går över mållinjen också slutar träna. För att du nått ditt mål. Tänk i stället att du ska träna för livet. För att hålla dig frisk, vara stark, ha mera ork, leva längre och finnas till för de som tycker om dig. Låt Tjejmilen och Midnattsloppet bli dina utmaningar på vägen. Som delmål eller kanske belöningar?

Vill du börja träna på gym, kanske med PT eller på gruppass, så är det ju toppen. Men börja lite försiktigt. Boka inte fem pass första veckan. Boka ett eller två som du gillar och kombinera det promenader eller korta joggingturer. Öka på först när du känner att du fått mersmak och din kropp tydligt visar att den kan och orkar mer.

 

Gör små förändringarSmoothie

Svält dig inte bara för att det blev mycket grillat och gott på semestern. Gör små förändringar! Du kanske kan börja med att se över dina frukostvanor. Ostsmörgåsarna du åt i somras kanske kan bytas ut mot något både magrare och mera näringsrikt. Frukstsmoothies tex. Ät inte enbart sallad för då blir du hungrig och klarar aldrig av det!

Se över dagens mål. Kanske är lunchen ett mål du lättare kan förändra för det påverkar inte övriga familjen? Ät små, magra mellanmål på för- och eftermiddag för att inte komma vrålhungrig till de större måltiderna. Förändra inte allt på en gång.

 

 

Se till att ha roligt!

Ingen träning eller någon annan livsstilsförändring håller i längden om man inte tycker att det är kul. Om det är roligt kommer du snabbt att få resultat, resultat som i sin tur gör dig ännu mer motiverad. Det funkar så, jag lovar! Skynda långsamt om du, som jag, vill träna för livet.

 

Naturligt antidepressivt

Och sist men inte minst. Det är lätt att bli lite dyster i sinnet på hösten. Det blir mörkt och vi blir tröttare.  Då är det faktiskt så att fysisk aktivitet, dvs ca 30 minuters måttligt pulshöjande motion 2-3 gånger i veckan gör att halterna serotonin och noradrenalin ökar i vår hjärna. Och det påverkar oss på samma sätt som behandling med antidepressiva läkemedel gör. Så känner du dig lite ledsen eller nere är det verkligen värt att prova. Stark och pigg blir du på köpet, se det som en bonus.

 

Christina

Gästbloggare Christina Hamrin

Cristina är 40 år, gift och mamma till två flickor. Hon jobbar som personlig tränare och kostrådgivare i sitt eget företag Goliva. Hon brinner för att få andra att finna glädje i träning med mottot: ”Träna för livet”. Som gästbloggare hos Alpha Plus skriver Christina om träning, friskvård och hälsa.

Du hittar mer info om Goliva på Instagram och Facebook

Alpha Plus produkter

Läs mer

X