Välj en sida
Katarina Hagberg

Katarina Hagberg

Frilansskribent at Fysiomedia
Frilansskribent inom medicin och hälsa. Katarina är medförfattare till boken "Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost". Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola.
Katarina Hagberg

Latest posts by Katarina Hagberg (see all)

Har du hört ordet ”Antioxidanter” förut? Ja, säkert. Vad är då detta? Och visst var det så att det skulle vara himla bra att få i sig mycket av det? Eller lagom mycket? Hur var det nu?

Att på djupet förklara antioxidanter och varför de är bra, kan göras nästan precis hur komplicerat som helst. Så det låter vi bli, tycker jag.

Jag ska i stället ge er min enkla förklaring och självklart lite tips på hur du kan ladda upp med dessa nyttiga rackare på ett enkelt sätt.

Vår kropp är fantastisk!

Den sköter så mycket åt oss som vi inte har en aning om. Utan att vi behöver tänka på det snurrar hundratals processer inuti oss hela tiden. Kroppen är verkligen bra på att klara sig själv ofta. Men det skadar inte att ibland hjälpa den lite på traven. Ibland utsätter vi oss för sådant som gör att kroppen får kämpa onödigt hårt med att hålla igång allt perfekt där inne.

Stress, dålig sömn, sjukdom, näringsfattig mat, alkohol, tobak, luftföroreningar och många kemikalier är exempel på sådant som gör att vår kropp får onödigt mycket att kämpa med. I varje ögonblick vi lever, pågår ett litet krig inuti oss. De goda mot de onda. Bland de onda finns de jag just nämnde. Men även i kroppens egna processer bildas en viss del onyttigt som vi inte vill ha. Lite som ett avgasutsläpp från motorn fast inuti oss. Vi kallar det fria radikaler. Utan att förklara vilka de är, hur dom ser ut och varför dom inte är snälla konstaterar vi bara att vi inte vill ha för mycket sådana i vårt system. För mycket fria radikaler kan göra oss allvarligt sjuka på sikt.

Som tur är kan vi bekämpa dessa med antioxidanter! Som en slags personalförstärkning till vår försvarstrupp. Det fina är att vi ganska enkelt kan tillföra starka antioxidanter genom det vi äter. Dessutom blir det ofta blir väldigt vackert när vi väljer att äta mycket av dom.

Sätt färg på din tallrik!

Vackert? Hur då? Jo, antioxidanterna är (enkelt förklarat) ett slags goda kemikalier som ger färg till frukt, grönsaker och bär. Och en enkel tumregel är att ju mer färg ett bär, en frukt eller en grönsak har desto mer antioxidanter innehåller den.  Så sätt färg på din tallrik!

Falafelsallad med matvete, mango och Fetayoghurt. Recept längre ned på sidan.

"Falafelsallad

För att verkligen ladda dig själv med dessa goda kamrater och på så sätt bygga ett starkt försvar som hjälper din kropp ska du så klart frossa i färgglad mat.

Utmaning – häng på!

Häng på min utmaning! Jag har som ambition att lyckas lägga så mycket som 5 färger på min tallrik till lunch och middag. Lyckas så klart inte alltid men det känns bra de dagar jag gör det.

Fem färger tänker du och börjar räkna; ”Tomat, gurka, sallad….” och där kanske det tar stopp? Låt mig fortsätta åt dig. Gör dina sallader på: Tomat, gurka, grönsallad, riven morot, riven rödbeta, rödkål, kål av alla de slag, broccoli, blomkål, mango, apelsin, avokado, lök, bönor och bär.

Gå till frukt- och grönsaksdisken. Plocka ner allt du hittar som du gillar. Tycker du om dom var för sig är sannolikheten stor att de även är goda att kombinera. Blanda frukt och grönsaker precis hur som helst.

Drick dina antioxidanter

Tycker du nu inte om att äta dom så drick dom! Gör smoothies och juicer. Prova dig fram! Allt blir inte gott men du lär dig snabbt vad du gillar att kombinera och inte. Visste du t.ex. att färsk spenat inte ens ger smak i smoothies och juicer? Det tillför bara en massa nyttigheter.

ThinkstockPhotos-86542473

Som jag nämnde lyckas jag absolut inte alltid med att lägga fem starka färger på min tallrik två gånger om dagen. Det är svårt ibland. Beroende på vad som finns hemma eller var man själv befinner sig.

Jag tar därför ibland lite hjälp. På burk! Jo, faktiskt. Väljer väldigt sällan tillskott men när jag gör det är jag väldigt noggrann med vad jag provar.

Har i år velat behålla smaken av sommar in i det längsta och därför provat ett frukt- och bärpulver. Det tar jag till de dagar jag inte hinner eller orkar få i mig tillräckligt mycket frukt och grönt.

Jag skulle kunna lista alla nyttiga ”super-” bär och frukter jag nånsin lärt mig nåt om för att sedan faktiskt hitta dom på innehållsförteckningen på ”Mighty Berries”-burken. För i den hittar vi allt som i alla fall jag vill ha. Dessutom förstärkt med bipollen och nypon som är så bra att de förtjänar ett helt eget blogginlägg.

Allt i en matsked

Jag har nu använt i bärpulvret i juicer, smoothies, på min mellanmålskvarg och nu senaste använde jag det i fantastiska Raw Food-bollar med nötter, kardemumma, lime och blåbär.

Allt smakar väldigt gott. Som att sätta skogsbärssmak på allt. Det gillar jag. Ännu mer gillar jag att jag på ett så enkelt sätt kan få i mig så mycket av allt det där värdefulla i bara en matsked pulver. Kan varmt rekommendera det som ett komplement i vinter.

Rawfoodbollar med blåbär,  Mighty Berries och lime. Recept längre ned på sidan.
Blåbärsbollar

Bollarna jag gjorde blev så goda att jag självklart delar med mig av mitt recept. Ett perfekt, energi- och näringsrikt mellanmål som dessutom är fullproppat med dom där som vi vill ha…..antioxidanterna!

Hoppas att du hittar din egen väg i frukt- och grönsaksdjungeln nu. Ha kul! Experimentera och lek med färg och smak. Det är kul, det är vackert och du blir starkare och friskare. Var schysst mot din kropp och hjälp den när du kan, så hjälper den dig när du behöver det.

Christinas fargglada recept

Christina

Gästbloggare Christina Hamrin

Cristina är 40 år, gift och mamma till två flickor. Hon jobbar som personlig tränare och kostrådgivare i sitt eget företag Goliva. Hon brinner för att få andra att finna glädje i träning med mottot: ”Träna för livet”. Som gästbloggare hos Alpha Plus skriver Christina om träning, friskvård och hälsa.

Du hittar mer info om Goliva på Instagram och Facebook

Alpha Plus produkter

Läs mer

X