Välj en sida

Inom funktionsmedicin ses graden av och funktionen hos tarmens genomsläpplighet som en viktig funktion för att bevara hälsa. En läckande tarmslemhinna, där oönskade partiklar från tarmen kan tränga in i blodbanan, är en grundorsak till många sjukdomar.

Gluten, tillsammans med miljömässiga faktorer, vissa läkemedel, mikrober och endotoxiner kan orsaka genomsläpplig tarmslemhinna.

  • Gliadin är ett glykoproten som finns i gluten. Gliadin utlöser den antikroppsrektion som orsakar de för celiaki karaktäristiska skadorna på tunntarmens slemhinna.
  • Zonulin är ett protein som modulerar genomsläppligheten i de täta “dalarna” mellan cellerna i tarmväggen.
  • Lipopolysackarider består av fettsyror och sammansatta kolhydrater (polysackarider). De förekommer på gramnegativa bakteriers yttre membran. När dessa bakterier dör och frigör toxiner kan immunsystemet reagera kraftigare på dessa än på själva sjukdomen.
  • tTG, vävnadstransglutaminas (tissue TransGlutaminase), är ett kalciumberoende enzym som korslänkar proteiner och som agerar som autoantigen vid celiaki.Samverkan mellan dessa ämnen skapar den patologiska immunrespons som resulterar i inflammation i tarmens slemhinna.

Att gluten och vete inte är bra för vissa människor har diskuterats länge. Redan på 1950-talet upptäckte en läkare att några av deras patienter blev sjuka av att äta vete.

Sedan dess har antalet som får celiaki ökat och det tror forskarna beror på vår moderna livsstil. Man har också kunnat se att i länder som Sverige där barn får i sig mycket gluten som små (gluten finns i välling och mycket annan industritillverkad barnmat) så ökar antalet som får celiaki.

 

En av världens främsta forskare på området, Alessio Faisano, http://theglutensummit.com/team/alessio-fasano/ och att hans forskningsteam år 2000 upptäckte att zonulin kunde påverka och reglera tarmens genomsläpplighet, och att en överproduktion av zonulin kan bidra till en rad autoimmuna sjukdomar, inklusive typ 1 diabetes, celiaki och MS. Hans forskningsteam har publicerat flera hundra rapporter om gluten. Du kan läsa mer på: https://www.glutenfreesociety.org/dr-fasano-on-leaky-gut-syndrome-and-gluten-sensitivity/ och https://celiac.org/provider/alessio-fasano-md

 

Misstänker du att du har problem med gluten?

Det finns många saker du kan göra själv men vi vill understryka att om du har någon anledning att misstänka att det handlar om celiaki ska du alltid testa dig innan du utesluter gluten. Vill du veta mer om varför och hur du kan göra för att utesluta gluten på egen hand? Besök vår kunskapssida glutenspecialisten.se.

 

Hudens hemligheter

Såsom i magen så ock på huden. Huden återspeglar verkligen vad som...

Maghälsa à la Dr Mark Hyman

Visste du att 60% av ditt immunsystem sägs sitta bakom byxlinningen?...
tarmflora orsakar diabetes

Störd tarmflora kopplat till typ 2-diabetes

Det börjar bli allt mer känt hur tarmens bakterier...

Du är vad du äter

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är...

Hormonkaos eller hormonbalans? Del 1

Det här inlägget är en del ett av två inlägg. Del två kan du läsa...
teorin om läckande tarm i samband med gluten

Så skapar gluten läckande tarm

Inom funktionsmedicin ses graden av och funktionen hos tarmens...

Podcast Hälsosant: Sanna Törsleff Berglund – Vad händer när du äter gluten?

“Det är väldigt stark syn på att det som tagits fram genom studier...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat – hälsosamma recept!

I förra inlägget berättade jag om Ellinor Ladenbergs bok “Friskare...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat!

Jag tänkte frångå mitt skrivande om träning och istället skriva om...
träning och gröna drinkar är toppen för detox

15 att detoxa dig – varje dag!

Detoxkurer i all ära men visste du att din kropp rensar ut...
michael sh funktionsmedicinsk expert på mikrobiom och immunförsvar

Funktionsmedicinsk expert förklarar: Därför tror vi att probiotika kan hjälpa barn med autism

Symtom från mag-tarmkanalen är vanliga hos barn med diagnoser i...
hälsosant linda rahbek om matintoleranser och certifieringskurs

Podcast Hälsosant: Ska du undvika viss mat fast du inte är allergisk?

Födoämnesintoleranser blir allt vanligare och de flesta känner någon...
monolaurin 600 mg från Alpha Plus

Koko på kokos? Därför är monolaurin en hjälp mot infektioner

Kokosolja är fett med många bra egenskaper, det känner du säkert...
Fertilitetscoach Charlotta Lagerqvist

Fertilitetscoachen förklarar hur du kan förbereda din kropp för en graviditet

Vad gör en fertilitetscoach egentligen? Redaktionen har intervjuat...
Glad mamma och son som leker i snön en solig vinterdag.

Vår tarmflora bestämmer hur vår hjärna mår

Mår magen bra mår även hjärnan bra. Sambandet mellan tarmfloran och...

Julmaten gav allergi istället för energi – Svaret kan sitta i håret!

God fortsättning! Nu har det gått några dagar sedan julhelgen och...
Bild: thinkstockphotos.com | Cred: IPGGutenbergUKLtd

Prutta mindre i jul!

Gas i magen är en normal del av vår matsmältning. Gasen, eller...

Håll dig frisk med en balanserad tarmflora

Det bästa sättet att förebygga förkylningar och infektioner är att...

Tarmbakterier påverkar risken för fetma hos unga!

Forskarna identifierade olika sorters mikrober hos överviktiga barn...

Podcast 4Health: Mikrobiomets fantastiska värld!

Podcast 4Health med Anna Sparre och Sanna Törsleff Berglund...

Förklaring till vetekänslighet funnen av forskare!

En ny studie kan förklara varför människor som inte har Celiaki...

Mindful Eating – ett sunt förhållningssätt till mat

Mindful eating (medvetet ätande) är ett förhållningssätt till mat...

Håll igång under semestern…

Oavsett om du är på landet, i skärgården, på en grekisk ö eller...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 2

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Borde...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 1

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Från...

Största matfällan med glutenfri livsstil

  Den största matfällan man kliver i när man vill leva en...

Ny studie: Vissa matallergier syns inte på tester.

  Forskare i Southampton, England är de första som utvärderar...

Lindrigare IBS med D-vitamin -aktuell forskning!

[vc_row][vc_column][vc_column_text...

Håret kan visa hur din inre mikrobiella flora mår!

I förra delen av sin tvådelade artikel, beskrev Stein grunderna till...

Naturens under – colostrum

Ett av näringsterapeuten Sanna Törsleff Berglunds specialområden är...

Gluten till spädbarn dubblar risken för celiaki!

Att ge spädbarn på upp till 2 år gluten, fördubblar risken för...

Lindra huvudvärken naturligt!

Många med huvudvärk eller migrän söker sig till naturliga kurer då...

Vad säger magkänslan om gluten?

Är du nyfiken på vad som händer i kroppen när du tar den där...

Glutenfri livsstil -hur börjar man?

Då har du alltså bestämt dig för att inte längre äta gluten. Kanske...

Att välja en glutenfri livsstil

Att välja glutenfritt blir allt vanligare, och allt fler har...

En av världens främsta experter på Gluten och Celiaki åter i Sverige!

Unikt tillfälle! Återigen står Alpha Plus som värd för ett unikt...

Gluten eller inte?

Glutenfritt bröd, glutenfri pasta, glutenfria kakor… på vänliga...

Lathund till glutenfri shopping!

Att handla mat när man just börjat med den glutenfria livsstilen,...
redax
Följ oss

redax

Redaktionen at Alpha Plus AB
Alpha Plus redaktion skriver om aktuella och intressanta ämnen inom hälsa och livsstil. redax@alpha-plus.se
redax
Följ oss
X