Välj en sida

LADDA NER PDF MED DETOXPROGRAM

3 VECKORS DETOX

Undvik helt de vanligaste födoämnena som skapar reaktion: citrusfrukt, choklad, vissa nötter, jäst, kaffe, mejeriprodukter från ko, potatis, skaldjur, soja, spannmål av vete, råg och korn, tomater och ägg. Utöver dessa finns födoämnen som just du är känslig emot och naturligtvis ska även de uteslutas. Under detoxens första två veckor undviker du proteinrik mat som kött, fisk, ägg, baljväxter och mejeri (från ko, get och får).

Många kanske tror att det är svårt eller komplicerat att stödja den naturliga utsöndringen av de toxiner som kommer både inifrån via vår egen ämnesomsättning och utifrån från ovan nämnda källor.

När vi föds har vi redan fått i oss en mängd farliga ämnen via navelsträngen och förgiftningen fortsätter hela livet. Så ta för vana att regelbundet rena din kropp genom detox.

Människan exponeras dagligen för fler och giftigare ämnen än förr. Men vår kropp har en fantastisk förmåga att sekund för sekund, minut för minut och dag för dag fånga upp farliga ämnen i kroppen för att sedan göra sig av med dem i en egen detoxprocess.

På grund av genetiska skillnader har vi olika kapacitet att bearbeta och utsöndra toxinerna. Vissa har bättre förmåga, andra har sämre. Gemen-samt för oss alla är dock behovet av tillräckliga mängder antioxidanter, fytonäringsämnen, vitaminer, mineraler och aminosyror. De hjälper leverns avgiftningssystem att bryta ned och oskadliggöra kemikalier och tungmetaller så att de sedan kan utsöndras via urin och avföring. Vår näringsstatus är en viktig nyckel för att vi ska kunna bli av med farliga miljögifter. Våra mest betydelsefulla detoxorgan, som arbetar dygnet runt för att avlägsna miljögifter, är lungorna, huden, levern, lymfan, njurarna och tarmen. När du stödjer dessa med rätt typ av kost, näringstillskott, övningar och behandlingar så effektiviseras kroppens avgiftning.

VARFÖR DETOXA?

Varje år släpps mer än 2,7 miljarder kilo kemikalier ut i vår luft, våra vattendrag och på vår jord. Det finns dessutom redan hundratusentals ton tungmetaller lagrade i naturen, i vår närmiljö, på våra kontor och i våra kroppar. Varje familjemedlem bär på en cocktail av upp mot flera hundra olika ämnen som inte finns naturligt i miljön.

Alla människor bär på stora mängder sjukdomsalstrande kemikalier i sitt blod och i sina vävnader. I en studie på tio nyfödda barn i USA fann man i genomsnitt 200 kemikalier och föroreningar i navelsträngsblodet. 18 olika dioxiner hittades! Vid testerna av olika produkter fanns 261 olika kemikalier i kosmetika, hygienprodukter, som mjukgörare i plastfolie (ftalater), PVC-plast och i bekämpningsmedel. OBS! Dessa anges sällan på etiketten.

80 % av deodoranter, parfym och hårstylingsprodukter innehöll enligt tester år 2002 ftalater, en grupp ämnen som kan vara mycket giftiga och som bl.a. är förbjudna i leksaker. Dessutom finns en hel del ftalater i t.ex. plastfolie och plastburkar som används inom livsmedelsindustrin och i våra hushåll. Flera undersökningar har visat att de flesta av de livsmedel vi äter i dag innehåller toxiska tillsatser, färgämnen eller bekämpningsmedel.

Av 65 000 livsmedelsprover som analyserades av EU ́s Food and Vete-rinary Office 2014, innehöll 46 % av proverna rester av bekämpnings-medel. Värstingen var en paprika med 29 olika bekämpningsmedel. Av de prover där gifthalten har en omedelbart negativ effekt på hälsan kom 60 % från vindruvor.

KRONISKA BESVÄR

Dessa kemikalier är starkt kopplade till den allt mer ökande förekom-sten av hormonstörningar, infertilitet, cancer, diabetes och många andra sjukdomar. Minst 35 % av alla kemikalier vi får i oss har visat sig kunna skada hjärnan, speciellt när den är under utveckling. Man tror i dag att 25 % av alla vuxna har kroniska sjukdomar som är kopplade till tungmetallförgiftning. Tungmetaller samlas i kroppen och ger till att börja med symtom som huvudvärk, anemi, yrsel, förvirring, matsmältningsbesvär, håravfall, muskelsmärta, hudutslag, minnesförlust samt kognitiva besvär innan det utvecklas till mer kroniska tillstånd. Vi har läkemedelsrester i våra dricksvatten som negativt påverkar både fiskbeståndet och vår hälsa, speciellt när det gäller en normal hormonutveckling och funktion. Fisken som de flesta av oss äter innehåller ofta kvicksilver och toxiska kemikalier. Kemikalier från datorer, textiler, smink och elektronik är van-liga hos den yngsta generationen. Många experter påstår att de som föddes på 2000-talet kommer drabbas av fler kroniska sjukdomar tidigare i livet och att de dessutom kommer leva kortare tid än sina föräldrar.

En detox gör du i första hand för att må bättre och bli av med gifter som kan orsaka sjukdomar, nu eller i framtiden. Erfarenheter från gamla tiders beprövade avgiftningskurer och modern forskning visar att det är värdefullt att regelbundet rensa kroppen från gifter och slaggprodukter. Miljoner analyser på urin, hår, saliv, blod och avföring visar att våra avgiftningsorgan påverkas positivt när vi detoxar på rätt sätt och intar rätt typ av näring. Effekten blir att kroppen lättare kan sköta sin naturliga avgiftning. När vi frigör mer kemikalier och tungmetaller än vi samlar på oss, förebygger vi många symtom och besvär. Vi har alla behov av att detoxa. Kortsiktigt för att avlasta kroppssystem som är överbelastade och för att förnya våra detoxfunktioner. Långsiktigt för att se till att vi utsöndrar fler gifter än vi samlar på oss.

Genom att arbeta för en renare miljö och vardag stöttar vi kroppen i dess kamp för att utsöndra lagrade kemikalier. Det leder till bättre hälsa och minskad risk för kroniska sjukdomar.

MEN HUR GÖR JAG DÅ, ÄR DET SVÅRT?

Det är det inte! Det krävs dock ett fast beslut att genomföra det och tålmodighet att hålla ut under några dagar då du kanske inte mår toppen. Det är nämligen inte ovanligt att man får s.k. första försämringssymtom. De kan yttra sig som huvudvärk, muskelvärk eller en allmän sjukdoms-känsla, men de brukar gå över efter det första 3–4 dagarna.

Du kan göra en detox på många olika sätt. Det kan vara 1 dag i veckan under lång tid då du bara dricker näringsdrycken UltraClear Plus pH 4-6 ggr utspritt under dagen, Mighty Greens/grönsaksjuice tillsammans med vatten och Pau D’arco som är ett speciellt barkte från Sydamerika.

Du kan helfasta med näringsdryck, halvfasta eller göra en kombination av båda. Detta kan göras en vecka, 10-, 14-, 21 dagar eller längre. Allt beror på motivation och livssituation.

Principen du följer är att avlasta matsmältningssystemet under en period genom att minska kaloriintaget, minska proteinintaget, minska mängden olika födoämnen under samma måltid och äta lätta vegetariska rätter. I början med en mer strikt kosthållning som du sedan successivt utökar med födoämnen som uteslutits. Se till att välja ekologisk frukt och ekologiska grönsaker. Matintaget bör minskas med 25–35 %.

En effekt av den här typen av detox är att du får energi, mental klarhet, fokus och en känsla av ”att så här vill jag alltid må!” Många får även en större förståelse för den inverkan kost och näring har på vår hälsa.

En extra bonus med detta tillvägagångssätt är att du lättare upptäcker mat som du kanske inte tål och inte mår bra av. Det märks när du återinför födoämnena. Symtom som tyder på detta kan vara; trötthet, viktuppgång, att besvär kommer tillbaka t.ex. att magen bullrar och svullnar upp, att du blir förstoppad eller lös i magen igen.

FÖRBEREDELSETID INFÖR EN DETOX

Har du för vana att ofta dricka mycket kaffe eller alkohol, röka, äta stora mängder socker eller produkter med gluten i, kan du vid ett plötsligt upppehåll drabbas av abstinens. Inför ett detoxprogram är det därför klokt att stegvis dra ned på sitt intag en vecka före start, så att kroppen får tid att vänja sig.

Så, nu är det dags att sätta igång! Tre veckors detox är bästa alternativet ifall du har möjlighet. Det är inga problem att fortsätta att detoxa totalt 6–8 veckor om du vill. Dryckerna och kosten under vecka 2 och 3 ger den näring du behöver.

DESSA FÖDOÄMNEN ORSAKAR SÄLLAN REAKTIONER

Alla är vi olika, vi reagerar på olika saker. Rekommendationerna här är generella, så var uppmärksam. Det kan ändå hända att du reagerar på något av dessa livsmedel: avokado, blomkål, bovete, broccoli, dadlar, gurka, haricots verts, hirs, jams, jordärts-kocka, kalkon, pressad olja, lamm, majs, palsternacka, papaya, persika, päron, ris, sallad, tranbär och vattenmelon.

Kom ihåg! Programmet är bara tips och råd – inget är hugget i sten. Du kan komponera ihop din egen detoxkost bara du följer övergripande riktlinjer. Då får du bäst effekt.

Psylliumfröskal är en viktig ingrediens eftersom de hjälper till att binda och föra ut skräp. Men de kan skapa lite förstoppning till en början. Se till att dricka ordentligt med vatten och öka dosen från 1 tsk till ca 1 msk efter några dagar. Du kan gärna ta fröskalen separat från näringsdrycken när det är möjligt. Ta då psylliumfröskal och näringsdryck med ca 30–60 minuters mellanrum.

Viss frukt, vissa bär och många grönsaker är basbildande. Ett bra sätt att få i sig mycket av dem är att göra juice på dem.

DRYCK SOM FÖRSTÄRKER EFFEKTEN

Citronvatten, äppelcidervinäger (1 msk i 1 glas vatten), tranbärsjuice, granatäpple-juice, någon smoothie, grönsaksjuice med selleri, morot/rödbeta, gurka/spenat/grönkål eller en greensdryck (Mighty Greens).

KAN JAG TRÄNA?

Att röra på kroppen och utsätta muskler och skelett för påfrestning är hälsosamt. Vi är skapta för det och behöver en daglig dos träning. Det är nödvändig för att mängder av processer i vår kropp ska fungera optimalt. Allt handlar dock om balans, att anpassa din livsstil med livssituationen och hälsotillståndet. Så, kom ihåg att inte stressa kroppen med intensivträning i början om du inte är väldigt vältränad. Starta mjukt och lugnt och bygg upp träningen successivt under veckorna. Du har inte så mycket energireserver i början.
Några avslutande tips.
– Ett ”långbastubad” i 60–70 grader, eller ett hett bad i badkar med epsomsalt och i båda fallen borstning av huden, hjälper kroppen att utsöndra slagg via svetten och ger ökad blodcirkulation till huden.
– Vill du löpa hela linan ut så kan du också ta en kur med parasitrensande örter under 6–8 veckor.

Lycka till med ditt detoxprogram och hoppas du känner dig välmående.

Peter Wilhelmsson Sanna Törsleff-Berglund

Spring Detox – välkomna våren med en rening

Den efterlängtade våren är här. Vi öppnar fönstren på vid gavel,...
detoxa dig varje dag med våra enkla tips

Tecken på att du behöver en detox

Hälsa innebär att må bra både fysisk och psykiskt, att du upplever...

Happy New You!

När vi har dansat ut julen och skålat in det nya året är...
Detox med grön drink vid vattnet

Sommardetox för att rensa ut gifter

LADDA NER PDF MED DETOXPROGRAM 3 VECKORS DETOX Undvik...
detox med fräsch dryck citron och lime

14 dagars detoxprogram: Nystart för ett friskare 2018

Här får du ett programförslag på en 14 dagars detox. Vi tipsar dig...

Happy New You!

När vi har dansat ut julen och skålat in det nya året är...
träning och gröna drinkar är toppen för detox

15 att detoxa dig – varje dag!

Detoxkurer i all ära men visste du att din kropp rensar ut...
sprulina superalgen som kan dra ut tungmetaller

Att stödja kroppens utrensning av tungmetaller

Vi lever i en förgiftad värld där vi regelbundet utsätts för en...
Bild: thinkstockphotos.com | cred: Daniela Andreea Spyropoulos

Sötningsmedel inte bara söta – påverkar kroppen aktivt!

Ett amerikanskt forskarteam har mätt nivåerna av artificiella...

Tid att fräscha upp din lever!

Den här tiden på året känner många att vinterns och vårens...

Ingefära som huskur

Ingefära har en lång historia av att användas som medicin i asien,...

Betydelsen av att stödja kroppens reningssystem

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Att vi har ett välfungerande...

Så stärker du immunförsvaret i förkylningstider

Att vi har ett bra immunförsvar är av stor betydelse för vår hälsa,...

Ta ett djupt andetag!

I mitt förra inlägg berättade jag lite om hur viktig och central...

Vackert hår med kokosolja!

Visste du att kokosolja är alldeles ypperlig att använda som...

Naturlig body scrub av kokosolja och socker!

Så här innan nyårsafton kan det kännas härligt och extravagant att...

Andas!

Få av oss tänker nog på att vi andas. Man bara gör det ju. Men att...

Är hälsoriskerna med att äta fisk större än hälsofördelarna?

Att äta fisk flera gånger i veckan är ett bra sätt att få i sig en...

Supermat. Sommarmat. Jordgubbar. Mums!

[divider] Finns det något som hör sommaren till är det väl ändå...

Medveten hälsa inifrån och ut

Vi blir allt mer medvetna om matens innehåll och hur viktigt det är...

Därför ska du använda kokosolja varje dag

Kokos är en magisk frukt och från den får vi massor av fantastiska...

Rena kroppen på bästa sätt – en detox kanske?

Vi lever i en toxisk värld. Vi exponeras dagligen för tusentals...

Vad är det som är så bra med en detox?

Människan utsätts för gifter varje dag. Dessutom exponeras vi för...

Sötningsmedel farligare än socker

Vad är aspartam? Aspartam är sammansatt av två s.k. aminosyror...
redax
Följ oss

redax

Redaktionen at Alpha Plus AB
Alpha Plus redaktion skriver om aktuella och intressanta ämnen inom hälsa och livsstil. redax@alpha-plus.se
redax
Följ oss
X