Välj en sida

Det är dags att spräcka myten att det inte går att påverka demens och andra kognitiva nedsättningar själv! Peter Wilhelmsson intervjuas i podden 4Health med Anna Sparre om hur påverkar din hjärnhälsa med din livsstil, bland annat om matens och näringens viktiga roll. Under våren kommer Peter med en bok och en kurs med samma namn – Rädda Din Hjärna nu. 

Framstegen när det gäller att behandla hjärnsjukdomar med hjälp av livsstilen sker just nu med stormsteg. I Sverige har bland andra Anders Hansen uppmärksammat motionens och skärmanvändandets påverkar på vår psykiska hälsa. Peter Wilhelmsson är en av Sveriges främsta experter på näring och grundare till Alpha Plus. Som funktionsmedicinare och naturläkare har Peter intresserat sig under senare år för just hjärnhälsa och gör nu sin kunskap tillgänglig för oss alla. Bland annat har han inspirerats av Dale Bredesen, en amerikansk läkare och forskare som arbetar på att hitta mekanismerna bakom neurodegenerativa sjukdomar liksom Alzheimer’s. Han har hittills hittat 36 olika potentiella orsaker till dessa sjukdomar, vilket förklarar varför det inte går att använda en bot för alla som har sjukdomen. Väldigt hoppfullt är att många av dem går att påverka med livsstilen! Helt plötsligt ligger demens och hjärnhälsa i dina egna händer. Tack vare hjärnans fantastiska förmåga att återhämta sig, kan du genom att påverka dessa 36 orsaker till och med förbättra kognitionen för patienter med Alzheimer’s och detta har Dr. Bredesen visat i forskningsstudier.

Plack i hjärnan är symtom – inte orsak till sjukdomarna!

I poddavsnittet får du veta mer orsakerna till sjukdomarna och om nycklarna till att minska demens och Alzheimer’s. Visste du till exempel att de amyloida placken som ses i hjärnan vid Alzheimer’s inte är en orsak till sjukdomen utan ett symtom? Placken klibbar sig fast vid nervceller så att de dör och hindrar även överföring av information mellan nervceller. En annan slaggprodukt är Tau-fibrer som klibbar sig fast vid axonerna och hindrar att nervcellen fungerar som den ska. Normalt sett renas dessa bort nattetid av hjärnans reningssystem – glymfatiska systemet – som är en del av lymfsystemet. Även mikroglia och autofagi är viktiga för att rena hjärnan från slaggprodukter. Bra sömn är alltså viktigt för att rena hjärnan men även insulinresistens, toxiner och övriga stressorer har visat sig kunna öka ansamlingen av amyloida plack och tau. När tillräckligt många nervceller tagit skada minskar hippocampus (område i hjärnan som är kopplat till minne) och prefrontala cortex (del av hjärnan som är kopplat till vår personlighet, koncentration samt förmåga att fatta kloka beslut) och vi ser symtom på demens. Lyssna på avsnittet för att höra mer om vad som kan påverka vår förmåga att transportera bort slaggprodukter.  

Ta din hjärnhälsa i egna händer varje gång du äter

När du intar en måltid har du en fantastisk chans att påverka din hjärnhälsa positivt. Magen och tarmen kallas vår second brain tack vare att där finns så många nervceller i det enteriska nervsystemet och den skickar mängder med information upp till hjärnan. Om man ser till hur informationen skickas är det 90 procent som går till hjärnan och endast 10 procent går från hjärnan. Inte konstigt att vi pratar om att vi har “en magkänsla” eller “fjärilar i magen”! Förstås är våra tarmbakterier viktiga och bidrar till att påverka hjärnan.

Exempel på näringsämnen som är viktiga:

  • Rätt förhållande mellan EPA/DHA (typer av omega-3-fettsyror)
  • B12 
  • fosfatidylserin.

Tungmetaller som kvicksilver och aluminium är starkt kopplade till sämre hjärnhälsa. För att skydda hjärnan mot tungmetaller kan vi inta:

Förutom näring har vi många andra saker vi kan göra sömn, träning, positiva relationer tas upp i podden där du får höra Peter berätta om vad han tagit reda på under de år han djupdykt i ämnet. Lyssna på avsnittet för att höra mer om vad som kan påverka hjärnhälsan positivt.

Peter berättar också att han i slutet av april kommer släppa en ny bok om hjärnhälsa som han skrivit tillsammans med neuroforskaren Hayde Bolouri: Rädda Din Hjärna Nu. 

GÅ VÅRENS VIKTIGASTE UTBILDNING I HJÄRNHÄLSA!

Funktions- och näringsmedicinare Peter Wilhelmsson, psykolog och näringsterapeuten Sanna Törsleff Berglund, neuroforskarna Hayde Bolouri och leg. läkare/författare Birgitta Brunes ingår i ett team experter som bjuder in dig till utbildningen “Rädda Din Hjärna Nu”.

Målsättningen med utbildningen är att rusta dig med kunskap om hjärnans funktion, orsaker till dysfunktion, utvärdering av kognitiv hälsa, samt hur du lägger upp en personanpassad integrativ och funktionsmedicinsk behandling.

I takt med att fler personer blir medvetna om att den egna hjärnhälsan går att påverka,   kommer efterfrågan på kunniga terapeuter inom området att öka. Ta steget nu! Utveckla din kompetens för att förbättra hjärnhälsan hos dig själv samt dina kunder.

I samband med utbildningen kommer Peter och Hayde presentera sin nya bok: “Rädda Din Hjärna Nu”.

Läs mer om kursen och anmäl dig HÄR.

FÖR VEM ÄR KURSEN?

Näringsterapeuter, funktionsmedicinare, läkare och andra med medicinsk bakgrund. Är du osäker vänligen kontakta oss på utbildning@alpha-plus.se.

Så optimerar du din hjärna

Vad är egentligen viktigast för att optimera din hjärna? Det vet...

Rädda Din Hjärna Nu: Gå vårens bästa utbildning om hjärnhälsa

Kurera skriver i en artikel på sin hemsida om Peter Wilhelmssons nya...
broccoli hjärna mat

Rädda din hjärna – varje gång du äter

Det är dags att spräcka myten att det inte går att påverka demens...
Vem bryr sig om hjärnan

Vem bryr sig om hjärnan?

Inte tillräckligt många – varför? Kanske är en förklaring att man...
kisel ger starka ben

Fosfatidylserin: Byggstenen som förbättrar hjärnans funktion

Fosfolipider är mycket viktiga i cellmembran, inklusive...

Så optimerar du din hjärna – del 2

I förra veckans inlägg om hjärnhälsa tittade vi på vilken kost som...

Hjärnkoll

Lär dig mer om den senaste forskningen inom hjärnhälsa Hjärnkoll....
Peter Wilhelmsson

Peter Wilhelmsson

Grundare & Ägare at Alpha Plus AB
Peter är Alpha Plus grundare och ägare.Peter har 35 år av klinisk erfarenhet av näringsmedicin och livsstilsmedicin, är auktoriserad naturläkare av Naturläkarförbundet (SNLF) och näringsmedicinare av Näringsmedicinska Terapeutförbundet (NMTF). Han har flertalet utbildningar från Institute of Functional Medicine i USA, samt är certifierad som Anti-aging specialist. Peter har dessutom skrivit 12 olika hälsoböcker, bla Friskare liv med rätt kost (1997), Lev ung längre (2000), Friskare Barn (2005) på ICA Bokförlag och Näringsmedicinska uppslagsboken (2006) på Örtagårdens bokförlag och nu senast: Snabbare, Starkare, Friskare med integrativ idrottsnutrition (2016).
Peter Wilhelmsson

Latest posts by Peter Wilhelmsson (see all)

X