Välj en sida

Vill du må bättre och optimera din hälsa? Gabriela Lexmyr på Turkos Klinik och Butik i Östersund, årets salong 2018, är en erfaren och kunnig terepeut med spännande perspektiv på hur du kan förändra ditt välmående på bara ett halvår. I dagens inlägg berättar Gabiela om mineralen koppars och varför du vill ha rätt i nivåer av den i kroppen. 

Koppar är ett av de mineral vi fokuserar lite extra på när vi gör en hårmineralanalys för att utreda bristande välmående som till exempel jobbiga hudproblem, värk i kroppen, svajigt humör, psykisk instabilitet och svagt immunförsvar.

Mineralstatus handlar om att kroppen fungerar bäst när mineralerna har en balans i förhållande till varandra, snarare än att varje mineral ska ha en viss mängd. När vi tittar på halten av koppar jämför vi den därför med förekomsten av andra mineral, framförallt med zink och järn men också mot bland annat kalcium, molybden och kobolt.

Koppar är en mineral som behövs för flera funktioner i våra kroppar, men när den blir allt för dominerande skapar den problem. Majoriteten av de klienter som kommer till oss har ett överskott av koppar, men det är inte heller ovanligt med kopparbrist som ger problem. Vi behöver alltså ha en bra balans av detta livsviktiga mineral för att må optimalt.

Yttre tecken på obalanserat koppar

Obalanserat koppar är något vi ofta kan ana redan den första gången vi möter en klient. De yttre indikatorer vi kan se vid överskott av koppar är bland annat synliga kapillärer, och huden kan ha en dålig självläkning som vi ofta ser vid rosacea och psoriasis. Om högt koppar kombineras med ett högt kalcium har huden en tendens att vara torr och stel med ett tidigt åldrande.

Om det å andra sidan är ett underskott av koppar så kan också det synas på huden. Denna hud kan vi närmast beskriva som ”förstoppad” då den är blank men ändå torr. Koppar är viktigt för bildandet av elastin i huden som tappar spänst när det fattas. Kopparbrist kan också bidra till ett tidigt grånande av håret.

Överskott av koppar

Sköldkörteln är ett av de inre organ som är särskilt känsliga för obalanserat koppar. Vanliga åkommor som associeras med överskott av koppar är underaktiv sköldkörtel (hypothyroidism), Hashimotos sjukdom, gallproblem och så kallad ”binjureutmattning” som kan uppkomma vid långvarigt hög stressbelastning.

Hög andel koppar kan ge värk i muskler och leder, bland annat genom att koppar bidrar till ansamling av kalcium. Förhöjda kopparnivåer är även kopplade till osteoartrit.

Hos kvinnor ger högt koppar ofta en hormonell obalans med bland annat ökat östrogen som kan kännas som att ha ständig PMS och känna sig labil. Ett ökat östrogen kopplat till överskott av koppar ger även ett sänkt immunförsvar, framför allt efter ägglossning.

Hos män visar sig höga kopparhalter som problem att hitta sitt ”driv” kopplat till testosteronbalansen.

Underskott av koppar

Att ha för låg nivå av koppar är inte heller bra. Koppar är viktigt för kroppen, och vi brukar säga att koppar är hjärtats bästa vän då det behövs för att kunna bilda elastin som behövs för att de stora artärerna ska ha en fin och elastisk vägg. Brist på koppar ger alltså brist på elastin som i sin tur ger en ökning av blodtrycket.

Koppar är också viktig för vårt emotionella mående och behövs för att kunna bilda dopamin. Vidare är reumatoid artit kopplat till kopparbrist.

Den eldröda kopparn är intimt förbunden med förbränningsprocessens syretransport vilket påverkar orken. Koppar är inblandat i hur väl kroppen kan utnyttja järnet, och en svårare kopparbrist kan leda till anemi. Att notera är att anemi också kan uppstå vid för mycket koppar i förhållande till järn.

Balansering av koppar med kosttillskott

Vi ser alltså problem och besvär orsakade av både för högt och för lågt koppar. Det är relationen mellan koppar och ett antal andra mineraler som är det viktiga för normal funktion i kroppen. Så att ta tillskott med zink eller koppar under en längre period utan att veta hur mineralstatusen ser ut kan skapa och förvärra en obalans som ger problem.

När mineralstatusen är i obalans i uppstår en dominoeffekt i kroppen, och om det har hunnit gå långt kan det växa till ett omfattande tillstånd som påverkar flera av kroppens funktioner. Därför rekommenderar vi regelbundna kontroller av mineralstatus som ett effektivt sätt att optimera hälsa och välmående. Ett intervall på sex till arton månader är att rekommendera, beroende på måendet och eventuella förändringar i kost eller livsstil.

Hårmineralanalys 

Hårmineralanalysen ger dig exakt information om hur ditt näringsupptag fungerar och hur balansen i kroppens olika system ser ut. Det gör att du slipper köpa och äta kosttillskott i blindo. I stället kan du ta terapeutiska doser av riktade synergistiska tillskott som leder till snabbast möjliga resultat, utan risk.

En hårmineralanalys innehåller information om förekomsten av mineraler (15 st) och spårämnen (15 st) samt eventuell förekomst av giftiga tungmetaller (8 st). Genom att mäta halten mineral i kroppens vävnad får vi fram uppgift om hur mycket av varje mineral som tagits upp av kroppens celler. Tack vare att håret växer i en viss takt ser vi det samlade intaget och upptaget över tid. När vi analyserar den inlagrade mineralstatusen får vi tillförlitlig information om näringsupptag, och därav kan vi dra säkra slutsatser om hormonell balans och aktiviteten i ämnesomsättningen.

Hårmineralanalyskonsultation hos Turkos

När du gör en hårmineralanalys hos Turkos ingår även en omfattande hälsoprofil där du skattar olika aspekter av din hälsa och ditt välmående. Du får all information sammanställd och presenterad under en konsultation med en erfaren terapeut. Konsultationen kan ges vid kliniken i Östersund, eller på distans via mejl och telefon.

Här börjar din resa mot en optimal hälsa. Du har stöd av en omfattande handlingsplan som innehåller konkreta insatser som steg för steg under sex månader leder dig mot en optimal hälsa och ett förbättrat välmående. Du har även tillgång till vårt stöd under din resa, om du stöter på utmaningar eller behöver inspiration. Det ger dig tid och trygghet att få de nya rutinerna på plats, så att du får ett hållbart och tydligt positivt resultat. Programmet avslutas efter sex månader med en summering av uppnådda hälsovinster och framåtblickande råd för fortsatt ökat välmående. Läs mer om att göra hårmineralanalys hos Turkos HÄR

Gabriela Lexmyr Lindström är grundare av Turkos klinik & butik i Östersund, utsedd till Årets klink i Sverige 2018. Där hjälper hon klienter från hela landet till friskare hud och bättre hälsa bland annat med hjälp av hårmineralanalyser.

Gabriela har ett passionerat intresse för hälsa och välmående. Med en basmedicinsk utbildning som grund bygger hon ständigt vidare med gammal visdom och ny kunskap inom bl.a. ekologisk hudvård, aromaterapi, fytoterapi, funktionsmedicin.

Hennes bakgrund som prisbelönt språklärare vittnar om hennes iver att undervisa och att förmedla den kunskap hon samlat på sig.

redax
Följ oss

redax

Redaktionen at Alpha Plus AB
Alpha Plus redaktion skriver om aktuella och intressanta ämnen inom hälsa och livsstil. redax@alpha-plus.se
redax
Följ oss
X