Välj en sida

Alpha Plus har ett funktionsmedicinskt perspektiv på nutrition. Ett av ämnena är nutrigenomik. Ett oerhört intressant forskningsområde, inte minst för näringsspecialister, som med hjälp av resultaten kan anpassa kostrådgivningen efter varje individ. Nutrigenomik är inget nytt begrepp men är kanske inte lika välbekant som t ex endokrinologi eller klinisk nutrition. Läs vår snabba översikt.

Vad är nutrigenomik?

Nutrigenomik kombinerar nutritionsforskningen med genetikforskningen för att kunna se hur olika människor reagerar på mat specialkomponerad för deras genetiska förutsättningar. Medan vi människor är väldigt lika, har vi ändå små skillnader i våra genetiska grundritningar som skiljer oss från varandra. Det är dessa små variationer som påverkar vilken effekt näringsämnena har på oss och hur vår ämnesomsättning ser ut.

Individanpassad näring hänger på detta tvåvägsförhållande mellan våra gener och näringsämnena. Å ena sidan kan näringsämnena vi äter påverka vårt genuttryck, och å andra sidan kan våra gener påverka hur våra kroppar reagerar på näringen.

Målet för forskarna inom nutrigenomik, är att reda ut den snåriga interaktionen så att skräddarsydda dieter kan utvecklas för att komplementera varje människas unika genetiska profil. Detta skulle inte bara optimera individens hälsa, utan också fungera på en bredare front för att motverka hälsoproblem som t ex fetma, typ 2 diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, cancer samt under- och felnäring.

Mat och gener

Folat

Folat är ett utmärkt exempel på hur den mat vi äter påverkar generna. Folat kommer från folsyra -en essentiell form av av vitamin B9 som vi hittar i gröna grönsaker t ex broccoli och brysselkål. Vi behöver folat för att kunna skapa DNA och brist har kopplats till en högre risk för att utveckla cancer (låga folatnivåer leder till förändringar i DNA:t som gör dem känsligare). Folat är inte bara viktigt för vårt DNA, utan spelar också en viktig roll under fosterstadiet när celldelning och tillväxt är som störst. Folat säkerställer specifikt att ryggraden utvecklas som den skall. Det är så viktigt för denna process att kvinnor starkt rekommenderas att äta tillskott av folsyra under graviditeten.

Gener och mat

Laktosintolerans

Nutrigenomik kan också visa oss hur generna styr våra reaktioner på viss mat. Ett bra exempel här är laktosintolerans. Människor med laktosintolerans kan inte tillgodogöra sig de naturliga sockerarter som finns i mjölk och andra färska mejeriprodukter. Det beror på att deras gener som skall skapa de enzymer som krävs för att bryta ned mjölk, laktas, är “avstängda”. Resultatet blir att dessa personer reagerar med att må dåligt när de äter mejeriprodukter. de får ont i magen, sväller upp, får diarré, blir illamående och drabbas av yrsel.

Fenylketonuri (PKU)

Fenylketonuri, eller PKU, är ett annat välkänt exempel på hur våra gener och vår diet interagerar med varandra. Människor med denna genetiska rubbning kan inte producera enzymer som bryter ned fenylalanin -en essentiell aminosyra som återfinns i mejeriprodukter, kött, fisk, nötter och baljväxter. Fenylalanin omvandlas normalt till en annan aminosyra -tyrosin. hos individer som saknar de viktiga enzymerna, metaboliseras det istället till fenylpyrodruvsyra. Om för mycket av denna syra samlas i kroppen, kan det leda till rubbad hjärnfunktion och i svåra fall, efterblivenhet och krampanfall.

Genetiken förklarad

Genetik är forskningen om gener -ärftliga molekyler som går från föräldrar till barn. Gener skapar protein i våra kroppar och bestämmer hur lika eller olika vi är varandra. det inbegriper synliga fysiologiska egenskaper som ögonfärg, näsans form, likväl som osynliga egenskaper t ex blodtyp och mottaglighet för sjukdom. Människan bär på 20-25000 gener. 1990 började forskarna att identifiera och inordna dessa gener genom det berömda projektet The Human Genome Project. Bara 10 år senare, 2000, hade den första kompletta kartan över vår genetiska uppbyggnad skapats.

Ja, det var lite kort om vad nutrigenomik är, längre fram kommer en mer fördjupad beskrivning som kanske svarar på lite fler frågor och funderingar.

 

 

 

X