Välj en sida
Anna Baard Blixt

Anna Baard Blixt

Näringsterapeut, Core-tränare och Massör at Annas Hälsa & Massage
Vi är stolta att presentera vår gästbloggare Anna Baard-Blixt, egen företagare – Annas hälsa och massage – diplomerad massör, näringsterapeut samt kost- och näringsrådgivare. Anna är f.d. landslagsidrottaren som sadlade om till att jobba med hälsa efter karriären! Hon bloggar hos Alpha Plus om det som står hennes hjärta närmast: hälsa!
Anna Baard Blixt

Jag fick börja tidigt med p-piller, hade hemska smärtor och kunde inte alltid fungera som människa. Med p-piller försvann all smärta och jag åt dem gladeligen i flera år och flyttade min mens efter när olika viktiga tävlingar inträffade. När jag var 19 år försökte jag ta en paus för att se hur kroppen fungerade egentligen, men så dåligt som jag mådde den månaden hade jag glömt bort att man kunde må. Fick gå hem från skolan likblek av hur ont det gjorde inuti mig. I 7 år till fortsatte jag tills det var dags att bli sambo och önskan om barn började växa. Löste smärtan med värktabletter, för som tur är hade jag bara extremt ont första dagen.

Det kom dock inget barn så för fyra år sedan bestämdes det att IVF skulle få bli lösningen. Tyvärr mådde jag så dåligt och började få ryggskott varannan vecka så IVF ställdes in. Min kiropraktor skickade mig då till en naturläkare för att få hjälp. Och hjälp fick jag, vilket dock ledde till att alla barnplaner lades på hyllan och jag började utbilda mig till näringsterapeut.

I oktober 2015 var jag klar efter 3,5 års utbildningar och skulle ta tjänstledigt från mitt ”vanliga” arbete för att försöka driva mitt egna företag på heltid. Jag kände mig dock lite sliten efter att ha jobbat 60timmar/vecka i över 2 år och samtidigt studerat i Stockholm. Så jag startade min Reboot.

Under 1,5 månad besökte jag andra kollegor inom hälsa för att testa deras behandlingar, samt gjorde en detox. Det blev bl.a. zonterapi, akupunktur, lymfmassage, klassisk massage och andullation. Samt så bad jag min näringsterapeut-kollega testa mig kinesiologiskt och ta fram en stärkande behandling för systemet för att vara redo för min stora utmaning. Med mig fick jag en örtblandning som jag tog under en månad. Och pigg det blev jag. 🙂

Dock kan man tillägga att jag tagit väldigt väl hand om mig under de åren jag studerat genom att äta bra mat, sova ordentligt och vila när det behövdes. Jag prioriterade bort vissa roligheter för att ta det lugnt och jag drack i princip aldrig alkohol.

Den 1 februari i år (2016) var det dags att slå upp portarna på heltid på min mottagning.

Men den 8 januari insåg jag att mensen var 9 dagar sen. Min väninna tyckte jag skulle göra ett graviditetstest, men jag tyckte det var onödigt. Jag har inte skyddat mig på 9 år och aldrig blivit gravid och skyllde istället på den stress som var sista månaderna innan jag skulle lämna över mitt gamla arbete.

Men stickan visade omgående att jag var gravid. Det fanns början till ett barn i mig. Nu plötsligt ville systemet fungera – med lite hjälp av min reboot.

Så nu kan jag väl äta vad jag vill, för jag är ju gravid och ska ändå bli tjock. Den kommentaren har jag hört alldeles för många gånger. En arbetsskada jag har är att titta i människors vagnar i mataffären och det är ingen vacker syn de gravida eller småbarnsföräldrarna allt för ofta visar upp. Halv- och helfabrikat och knappt några grönsaker, samt en massa godsaker.

Är det någon gång i livet du INTE kan äta vad du vill så är det under graviditeten. Du ska bygga en ny människa inom dig och från vecka 12 passerar allt du äter barnet också. Kroppens byggstenar är protein, fett, mineraler, vitaminer och bra kolhydrater för energin att orka göra detta.

Du bygger inte ditt nya hus av papp, utan du väljer ett bra material som är hållbart. Kroppen prioriterar all näring till barnet vilket gör att du blir trött, mår illa osv. om näringen du tillför och har lagrad inte räcker till. Är du dessutom stressad under tiden är näringsbehovet ännu större.

Jag har ju även innan min graviditet ätit bra mat och några tillskott. Men sedan jag blev gravid (fick veta redan i vecka 7) så har jag ätit väsentligt mycket mer. Dessutom har jag ju möjligheten att själv testa vilka ämnen jag har för låga nivåer av.

BVC testar enbart järn, trots att man idag vet att t.ex. folsyra, B12, omega 3 och D-vitamin är extremt viktiga för barnet. Forskarna larmar högljutt om D-vitaminbristen i Sverige. Jag äter alltid det som tillskott eftersom jag ä ljushyad och rödhårig, men när jag testade mig visade det sig att jag hade brist ändå.

Det finns även forskning som visar hur oerhört viktigt Omega 3 och fetter = Lecitin är för barnets hjärna. Med tanke på alla diagnoser som finns bland våra barn idag så bör man kanske göra en koppling till hur mamma levt och ätit redan under graviditeten, förutom den katastrofmat barnen får ihop med allt större intag av läsk och godis.

Gå till en matbutik runt lunchtid så förstår ni vad jag menar. Väldigt mycket forskning finns också kopplat till nedsatt tarmflora bland dagens barn och den ärvs från mamman genom de bakterier som funnits i slidan samt i bröstmjölken.

Om du dessutom har fött med kejsarsnitt så har barnet en nedsatt tarmflora från start, något som svensk sjukvård fortfarande inte anammat trots att det är en svensk forskare som skrivit en bok i ämnet.

En stor del av immunförsvaret byggs upp just i våra tarmar under uppväxten. Sverige är idag världsmästare i mag-/tarmproblem – men ingen verkar koppla det till kosthållningen och tarmfloran inom sjukvården.

Viktig mat under din graviditet

1. Fisk, viltkött, bra nötkött, fågel, lamm, bönor, linser, ägg

  • Framförallt fisk bör ätas i varierad form dagligen annars måste Omega-3 tillskott tillföras

2. Fetter = kroppens isolering i hud, runt nerver och runt cellerna

  • Kokosolja, smör, oliver, avokado, fisk, nötter, fröer

3. Vitaminer och mineraler = är både byggstenar och ser till att andra ämnen kan bildas

  • Välj minst 9–13 olika färger=grönsaker, frukter, bär, gröna blad, kålsorter mixat under dina olika portioner. Försök ha 4–5 olika färger till dina stora måltider t.ex. broccoli, sötpotatis, rödlök, aubergin, spenat och blomkål, samt färsk ananas, hackade valnötter och hallon med vispad kokosgrädde till efterrätt.

4. Vatten = minst 1,5–2,5 l/dag beroende på din kroppsvikt.

Saker som godis, läsk, kakor, energidrycker och gluten bör minskas drastiskt. Njut av nyttiga godsaker, det finns hur mycket som helst att välja mellan om du tittar på andra hyllor än de vanliga.

Följande tillskott har jag ätit dagligen

Jag förbereder nu även kroppen inför förlossningen med mycket L-Glutamin då det hjälper kroppens vävnad att läka vid skador, samt är ett av de viktigaste ämnen som kroppen förbrukar vid stress och andra påfrestningar för att bilda energi i våra celler och då främst musklerna (som används mycket vid en förlossning). En forskare på Karolinska (Vinnars) skrev rapport om detta för flera år sedan, men ändå används det inte inom vården vid operationer och förlossningar, vilka är extrema påfrestningar för våra kroppar.

Om du får för jobbiga symtom som ihållande illamående så finns det ytterligare bra råd att få för att slippa det.

Jag själv är i skrivande stund i vecka 28 och mår ungefär som vanligt, förutom det ständiga nattkissandet som gör att jag inte får sova hela nätter. Men jag är pigg på dagarna/kvällarna ändå, förutom något ”död” på morgonen innan jag stigit upp.

Den planerade förlossningsväskan kommer att innehålla mat, dryck och tilltugg som stöttar kroppens förmåga att

bilda energi och blod bilda energi och blod som t.ex. levergryta med flera olika rotfrukter, smoothie med främst rödbetor, alfalfa, grönkål och spenat i, groddat bröd med leverpastej samt nötter/bär som tilltugg.

Sjukhusets mat kommer inte att prioriteras för min kropp då den tyvärr inte är något att hurra över. Det är ju idag allmänt känt att man åker från sjukhuset med näringsbrist om man varit inlagd under längre tid, vilket är ett stort problem som verkar sopas under mattan.

Lycka till med din graviditet och ta hand om er båda! 🍏

/Anna Baard Blixt

Fler Intressanta artiklar

Må bättre genom att se till helheten

Vi förstår mer och mer att vi inte kan ta ett symtom, t.ex....
stress - vän eller fiende?

Stress – din bästa vän och din värsta fiende

Stress drabbar mer eller mindre oss alla och det är ingen fara att...

Näringsterapeuten: Så fick jag rätt näring som gravid och nybliven mamma

Att vara gravid, genomgå en förlossning och återhämta sig med en...

Låt din mat vara din medicin!

Jag märker att många inte vet vad en Näringsterapeut arbetar med när...

Nu kan jag äta vad jag vill – eller?

Jag fick börja tidigt med p-piller, hade hemska smärtor och kunde...

Har du kunskap om elementen?

Jag är mycket fascinerad av traditionell kinesisk medicin = TCM och...

Har du en kronisk livsstil?

Internet och facebook är fulla med råd och information om hur man på...

Känner du dig uppåt eller nedåt? Hjärnans eget signalsystem del 4

I 3 veckor har Alpha Plus gästbloggare Anna Baard-Blixt berättat om...

Lugn i stormen! – Hjärnans eget signalsystem del 3

Går man med en stress/sjukdom eller annat som påverkar kroppen...

Minne och kreativitet – hjärnans eget signalsystem del 2

  Går man med en stress/sjukdom eller annat som påverkar...

”Försening pga signalfel” – hjärnans eget signalsystem

Är man som jag uppvuxen i Malmö eller generellt är en tågåkare så...

Hur har du det med dina packåsnor?

Fler och fler svenskar är duktiga på att springa olika...

Tränar och äter du rätt för en långsiktig hälsa?

Fler och fler hittar till gymmen eller andra sorters...

För vems skull är du egentligen stressad?

När jag fick förfrågan om jag ville börja blogga om hälsa behövde...
X