Välj en sida

Brain-foods, som på svenska betyder hjärn-mat, eller hjärnbränsle, är något som dyker upp i de flesta hälso- och livsstilsmagasin lite då och då. Brain Foods innebär kost och näring som ökar hjärnans förmåga att minnas, får mer energi och orkar mer. Trenden med Brain Foods har gjort att även forskarna intresserat sig för ämnet, och nu i dagarna har en ny studie gjord på det röda pigmentet Astaxantin (ASX) publicerats.

ASX är det röda pigment som finns i överflöd hos både lax och skaldjur, tex räkor och krabba. ASX har visat sig ha en kraftfull antioxidant effekt och verkar lovande som ett “nästa generationens” näringstillskott.

ThinkstockPhotos-78771607

ASX kan tränga igenom blod-hjärnbarriären och in i hjärnan där den får direkt verkan på nervcellerna. ASX har också visat sig ha en neuroskyddande effekt i neurologiska sjukdomsmodeller i tester på djur.

En forskargrupp i Malaysia har undersökt ASX effekter på funktionen hos hippocampus, som spelar roll för korttidsminnet och för bildandet av nya minnen.

ThinkstockPhotos-461850387

Resultaten visade att neurogenesen (den process med vilken neuroner nybildas och antalet hjärnceller ökar) i hippocampus främjades och ökade inlärnings- och minnesfunktionen hos möss, efter ASX-tillskott i fyra veckor.

Källor

Läs mer

D3_vitamin_3000IE_180kap

D3-vitamin 3000 IE med K2-vitamin och astaxantin

NitroNdure 550 g

Mighty Sport Nitro Ndure 550 g

Med astaxantin och adaptogener, elektrolyter och aminosyror.

Kokosolja_450_g_EVCO

Kokosolja 450 g / 489 ml EVCO

Curcumin_Plus_60_kap_WP

Curcumin Plus 60 kap

redax
Följ oss

redax

Redaktionen at Alpha Plus AB
Alpha Plus redaktion skriver om aktuella och intressanta ämnen inom hälsa och livsstil. redax@alpha-plus.se
redax
Följ oss
X