Välj en sida
Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring

Vi är stolta att presentera vår gästbloggare Mikaela Bjerring. Mikaela är utbildad näringsterapeut, hälsobloggare, personlig utvecklare och grundare av Passion för Hälsa. Mikaela bloggar hos Alpha Plus 1 gång i månaden och alltid om det som står hennes hjärta närmast: hälsa i alla dess former och skepnader.
Mikaela Bjerring

Latest posts by Mikaela Bjerring (see all)

Våren och sommaren är en härlig tid, men för den med pollenallergi kan den grönskande delen av året förvandlas till en riktig mardröm. Rinnsnuva, nästäppa, nysningar och kliande ögon är ett plågande faktum för var 5:e svensk. Den positiva nyheten är att många symtom kan lindras genom att vi stärker vår fantastiska kropp inifrån.

Vad som händer i kroppen vid pollenallergi

Kroppens immunförsvar bildar normalt antikroppar för att bekämpa virus, bakterier och andra främmande ämnen som kan orsaka infektion. Vid allergi missuppfattar kroppen att något är skadligt, fastän det egentligen är ofarligt. När ett allergiframkallande ämne kommer in i vår kropp upptäcks det av antikroppar som sedan binder till immunceller. Dessa celler utsöndrar ämnet histamin, som sätter igång en inflammatorisk reaktion som i sin tur ger oss allergiska symtom.

Allergiska reaktioner har i huvudsak antagits bero på ett överaktivt immunsystem. Men senare studier (1) har visat att även histaminkänsliga nervceller i periferin kan orsaka ett anafylaktiskt tillstånd med klåda, utslag, andningssvårigheter och cirkulationsstörningar om de inte regleras korrekt. Det är alltså antagligen inte bara immunceller som ligger bakom reaktionerna från allergiframkallande ämnen. Utan att även histaminkänsliga nervceller som kommunicerar med hjärnan som är ansvariga.

Exempel på åtgärder vid pollenallergi

  • Ät en ren och varierad kost och se efter din bakterieflora i mage och tarm genom att få i dig mjölksyrabakterier.
  • Stöd ditt immunsystem genom att fylla på med solskensvitaminet D-vitamin.
  • Se till att få i dig näringsämnen som fungerar som naturliga antihistaminer, antioxidanter, enzymer som tex: druvkärnextrakt, quercetin, bromelain, papain och C-vitamin som kan hjälpa till att motverka eller lindra allergiska reaktioner.
  • Skölj näsan med koksaltlösning för att få bort pollen från näsgångarna och för att få ner svullnaden i nässlemhinnan.
  • Om du har en luftburen allergi så är du med stor sannolikhet även allergisk mot något/några födoämnen. Det kan därför vara en bra idé att göra en IgG-analys för att kolla upp eventuella dolda allergier.
Naturlig hjälp vid pollenallergi
Probiotika
Genom att se till att bakteriefloran i mage och tarm är i balans, så stödjer du även ditt immunförsvar. När forskare analyserade resultaten från mer än 20 tidigare studier (2) fann dom att personer som led av hösnuva förbättrade sina symtom och livskvalité när dom intog probiotika. Man kunde se att dessa personer hade lägre nivåer av en antikroppar som utlöser allergiska symptom. Andra studier (3) har visat att intag av probiotika hos gravida och nyfödda kan förhindra barnallergier.

D-vitamin
D-vitamin som både är en antioxidant och en steroidhormon är inblandat i många viktiga kroppsfunktioner. Genom studier (4) har man kunnat se att D-vitamin kan förhindra säsongsbunden allergi och lindra symtom som nysningar, nästäppa och rinnsnuva.

Quercetin
Quercetin är en flavonoid som förekommer naturligt som ett gult färgämne i grönsaker och frukt. Quercetin har tillskrivits en rad positiva fysiologiska effekter, framförallt som en stark antioxidant. Det är även ett näringsämne med antihistamin effekt. Forskning (5) har visat att quercetin har förmågan att påverkar intracellulära enzymer och kan bidra till att hämma frisättningen av histamin. Detta kan ge lindring vid rinnande ögon och näsa, samt svullnad i ansiktet.

Andra studier (6) har visat att quercetin hämmar ett enzym som bryter ner signalproteiner vilka bidrar till svullnad och luftvägsförträngning. Quercetin bidrar även till en uppmjukning av luftvägarnas glatta muskulatur, vilket visar på att tillskott av quercetin kan hjälpa personer som lider av övre luftvägsbesvär (7).

Bromelain
Bromelain är ett proteasenzym som utvinns från annans med flera fantastiska egenskaper. Det är ett proteinnedbrytande enzym som är antiinflammatorisk och som lindrar allergiska reaktioner mot till exempel gräs- och björkpollen. Bromelain är speciellt effektiv för att minska svullnad i slemhinnorna i näsan och bihålorna (8).

Papain
Papain är ett annat proteasenzym som underlättar matsmältningen genom att det bryter ner tuffa proteinfibrer. När matsmältningen underlättas bidrar det i sin tur till bättre näringsupptag. Detta innebär också att enzymet kan spela en betydande roll för en välfungerande mage och tarm.

C-vitamin
C-vitamin är en antioxidant och fungerar som en mild antihistamin. C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion samt minskar den trötthet och utmattning som ofta följer med allergiska besvär.

Nässköljning
Att skölja näsan med koksaltlösning kan vara ett effektivt hjälpmedel vid pollenallergi. Det hjälper till att få ner svullnaden i slemhinnorna samtidigt som det sköljer bort pollen ur näsgångarna. När man sköljer näsan så använder man sig av en nässköljare som man fyller med vatten och salt som har samma koncentration som blodet d.v.s. 0,9 %. Det är något som är lätt att få in som en vardagsrutin för att förebygga alla typer av problem i luftvägarna.

Källor

(1) Allergisk chock styrs även av nervcellerna – http://www.forskning.se/2016/01/04/allergisk-chock-regleras-av-nervcellerna/?doing_wp_cron=1452783232.0382070541381835937500

(2) Probiotics May Help Relieve Seasonal Allergies. http://www.livescience.com/50723-probiotics-help-relieve-seasonal-allergies.html

(3) Beneficial Bacteria (Probiotics) May Halt Allergies In Babies – http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/04/14/probiotics-part-one.aspx

(4) Vitamin D i atopisk dermatit, astma och allergisjukdomar: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2914320/

(5) Chirumbolo S. Rollen av quercetin, flavonoler och flavoner i modulera inflammatoriska cellernas funktion. Inflamm Allergi läkemedelsmål. 2010 september, 9 (4) :263-85.

(6) Townsend EA, Emala CW Sr Quercetin slappnar akut luftvägarnas glatta muskulatur och potentierar-agonist inducerad relaxation via dubbla fosfodiesteras hämning av PLC-och PDE4. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2013 Jul 19.

(7) Weng Z, Zhang B, Asadi S, Sismanopoulos N, Butcher A, Fu X, Katsarou-Katsari A, Antoniou C, Theoharides TC. är Quercetin effektivare än cromolyn blockera human mastcell cytokinfrisättning och hämmar kontakteksem och ljuskänslighet hos människor . PLoS One. 2012, 7 (3): e33805. doi: 10.1371/journal.pone.0033805. Epub 2012 28 mars.

(8) Properties and Therapeutic Application of Bromelain: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/

Lider du av uppblåst mage? Det kan vara SIBO

Har du någonsin ätit något och inom några timmar insett att magen är...

Hälsocoachens guldkorn för bättre hormonbalans!

Att ha en harmonisk hormonbalans är nog varje kvinnas dröm. Från...

Hudens hemligheter

Såsom i magen så ock på huden. Huden återspeglar verkligen vad som...

Maghälsa à la Dr Mark Hyman

Visste du att 60% av ditt immunsystem sägs sitta bakom byxlinningen?...
tarmflora orsakar diabetes

Störd tarmflora kopplat till typ 2-diabetes

Det börjar bli allt mer känt hur tarmens bakterier...

Du är vad du äter

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är...

Hormonkaos eller hormonbalans? Del 1

Det här inlägget är en del ett av två inlägg. Del två kan du läsa...
teorin om läckande tarm i samband med gluten

Så skapar gluten läckande tarm

Inom funktionsmedicin ses graden av och funktionen hos tarmens...

Podcast Hälsosant: Sanna Törsleff Berglund – Vad händer när du äter gluten?

“Det är väldigt stark syn på att det som tagits fram genom studier...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat – hälsosamma recept!

I förra inlägget berättade jag om Ellinor Ladenbergs bok “Friskare...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat!

Jag tänkte frångå mitt skrivande om träning och istället skriva om...
träning och gröna drinkar är toppen för detox

15 att detoxa dig – varje dag!

Detoxkurer i all ära men visste du att din kropp rensar ut...
michael sh funktionsmedicinsk expert på mikrobiom och immunförsvar

Funktionsmedicinsk expert förklarar: Därför tror vi att probiotika kan hjälpa barn med autism

Symtom från mag-tarmkanalen är vanliga hos barn med diagnoser i...
hälsosant linda rahbek om matintoleranser och certifieringskurs

Podcast Hälsosant: Ska du undvika viss mat fast du inte är allergisk?

Födoämnesintoleranser blir allt vanligare och de flesta känner någon...
monolaurin 600 mg från Alpha Plus

Koko på kokos? Därför är monolaurin en hjälp mot infektioner

Kokosolja är fett med många bra egenskaper, det känner du säkert...
Fertilitetscoach Charlotta Lagerqvist

Fertilitetscoachen förklarar hur du kan förbereda din kropp för en graviditet

Vad gör en fertilitetscoach egentligen? Redaktionen har intervjuat...
Glad mamma och son som leker i snön en solig vinterdag.

Vår tarmflora bestämmer hur vår hjärna mår

Mår magen bra mår även hjärnan bra. Sambandet mellan tarmfloran och...

Julmaten gav allergi istället för energi – Svaret kan sitta i håret!

God fortsättning! Nu har det gått några dagar sedan julhelgen och...
Bild: thinkstockphotos.com | Cred: IPGGutenbergUKLtd

Prutta mindre i jul!

Gas i magen är en normal del av vår matsmältning. Gasen, eller...

Håll dig frisk med en balanserad tarmflora

Det bästa sättet att förebygga förkylningar och infektioner är att...

Tarmbakterier påverkar risken för fetma hos unga!

Forskarna identifierade olika sorters mikrober hos överviktiga barn...

Podcast 4Health: Mikrobiomets fantastiska värld!

Podcast 4Health med Anna Sparre och Sanna Törsleff Berglund...

Förklaring till vetekänslighet funnen av forskare!

En ny studie kan förklara varför människor som inte har Celiaki...

Mindful Eating – ett sunt förhållningssätt till mat

Mindful eating (medvetet ätande) är ett förhållningssätt till mat...

Håll igång under semestern…

Oavsett om du är på landet, i skärgården, på en grekisk ö eller...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 2

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Borde...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 1

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Från...

Största matfällan med glutenfri livsstil

  Den största matfällan man kliver i när man vill leva en...

Ny studie: Vissa matallergier syns inte på tester.

  Forskare i Southampton, England är de första som utvärderar...

Lindrigare IBS med D-vitamin -aktuell forskning!

[vc_row][vc_column][vc_column_text...

Håret kan visa hur din inre mikrobiella flora mår!

I förra delen av sin tvådelade artikel, beskrev Stein grunderna till...

Naturens under – colostrum

Ett av näringsterapeuten Sanna Törsleff Berglunds specialområden är...

Gluten till spädbarn dubblar risken för celiaki!

Att ge spädbarn på upp till 2 år gluten, fördubblar risken för...

Lindra huvudvärken naturligt!

Många med huvudvärk eller migrän söker sig till naturliga kurer då...

Vad säger magkänslan om gluten?

Är du nyfiken på vad som händer i kroppen när du tar den där...

Glutenfri livsstil -hur börjar man?

Då har du alltså bestämt dig för att inte längre äta gluten. Kanske...

Att välja en glutenfri livsstil

Att välja glutenfritt blir allt vanligare, och allt fler har...

En av världens främsta experter på Gluten och Celiaki åter i Sverige!

Unikt tillfälle! Återigen står Alpha Plus som värd för ett unikt...

Gluten eller inte?

Glutenfritt bröd, glutenfri pasta, glutenfria kakor… på vänliga...

Lathund till glutenfri shopping!

Att handla mat när man just börjat med den glutenfria livsstilen,...
X