Välj en sida
Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring

Vi är stolta att presentera vår gästbloggare Mikaela Bjerring. Mikaela är utbildad näringsterapeut, hälsobloggare, personlig utvecklare och grundare av Passion för Hälsa. Mikaela bloggar hos Alpha Plus 1 gång i månaden och alltid om det som står hennes hjärta närmast: hälsa i alla dess former och skepnader.
Mikaela Bjerring

Latest posts by Mikaela Bjerring (see all)

Ekologiskt och närodlat i all ära, men det finns även mycket vilt som vår natur så generös har skänkt oss. Vilda växter, svampar, bark, frukter och bär som många av dem kan klassas som riktiga superfoods. Vi är många som söker en hållbarare livsstil och genom att förse oss av naturens gåvor så får vi gratis mat med minsta möjliga miljöpåverkan samtidig som vi får en lugn och fridfull stund i naturen. Det finns mycket som man kan ta tillvara på i skog och mark året om och här följer några favoriter.

Nypon

Strandnypon -naturens underbara skafferi. Det finns många olika sorters nypon som växer vilt i de flesta delar av landet. Även nyponrosen går utmärkt att äta och gör sig bra i t.ex sallader. Alla nypon går att äta, men när det kommer till hälsa så är strandnypon den sort som blivit mest uppmärksammad. Strandnypon är rikt på bland annat C-vitamin och GOPO (galactolipid) som genom en mängd studier bevisats stödja ledhälsan.

Enligt danska forskare så verkar GOPO antiinflammatoriskt och skyddar våra celler, stödjer produktionen av kollagen och brosk som bidrar till att skydda lederna. Man tror även att GOPO bidrar till att hämma de gener som är inblandade i nedbrytningen av broskcellerna och uppkomsten av inflammationen i lederna.

Strandnypons goda effekter har presenterats vid många läkarkongresser och har i flera studier visat sig vara effektivt mot ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit. Strandnypons rika innehåll på C-vitamin bidrar även till kroppens underhåll och produktion av kollagen vilket bidrar till bindvävens och hudens välmående och elasticitet.

Blåbär

Blåbär -naturens underbara skafferi.Blåbär är ett mycket älskat bär som det växer generöst av i Sverige. Närmare bestämt så är hela 17 % av Sveriges mark täckt av blåbärsbuskar med bär som finns mogna att plocka på sensommar och höst.

Blåbär är ett av de bär som konsumeras i störst mängd i Sverige. Bäret är fullspäckat med näring och räknas som ett superbär. Blåbär innehåller bland annat antocyaniner som är en grupp av flavonoider och en viss typ av antioxidanter. Det är även detta ämne som ger bäret sin blåa färg.

Förutom antocyaniner innehåller blåbär en mängd vitaminer och mineraler, så som kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn, B-vitamin, karotenoiderna betakaroten och lutein.

Användning av blåbär går långt tillbaka inom traditionell läkekonst. Detta näringsrika bär har historiskt sett använts flitigt vid en lång rad åkommor genom tiderna. Idag ingår blåbärsextrakt i många hälsokostprodukter som är utvecklade för att bibehålla normal synförmåga, i energitillskott, och för att stödja mag- och tarmhälsa.

Nässlor

Nässla -naturens underbara skafferi.Nässlor finns det rikligt av utanför våra dörrar. Du kan plocka dem och använda i en mängd olika recept. Du kan även förvälla, torka och frysa in dom så har du nässlor året om. Nässlor är en fantastisk mineralkälla och innehåller de flesta viktiga mineraler som kroppen behöver samt en mängd andra näringsämnen.

Inom folkmedicin beskrivs nässlan som blodrenande och blodbildande med en traditionell användning för att läka läckande tarm, tarmsjukdomar, eksem och vid allergier av olika slag.

Nässlan verkar inflammationshämmande och kan används som omslag och dryck vid infektion, inflammation m.m. Lite nässla i ditt fotbad kan hjälpa vid trötta och svullna fötter. Om du har problem med mage och tarm så kan du med fördel blanda torkad nässla med vatten eller annan dryck som kan intas dagligen eller vid behov.

Sprängticka (Chaga)

Chaga/sprängticka -naturens underbara skafferi.

Användningen av denna fantastiska svamp går långt tillbaka i tiden och har fått bekräftelse från världens alla hörn. De nordamerikanska indianerna betraktade den som en helig medicinalväxt. I Sibirien kallas den gudarnas gåva och odödlighetens svamp. I Japan har den fått namnet skogens diamant och i Kina växternas konung.

Sprängticka växer på björkarnas stam och kännetecknas av dess närmast kolsvart skrovlig yta med en ljusare brun/orange och lite svampaktig men hård konsistens inuti. Man kan få leta ett tag då endast ca 1 av 5000 björkar har sprängticka som växer på dem.

Sprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral och som med sitt höga innehåll av antioxidanter stödjer immunsystemet. Enligt studier har sprängticka visats ge stark förbättrad resistans mot sjukdomar. År 1958 kom forskare i Finland och Ryssland fram till att svampen har en läkande effekt vid olika cancerformer samt vid diabetes och egenskapen att bidra till normalt blodtryck.

Som med alla vilda växter ska du skörda så långt bort från vägar som möjligt och undvika områden med biltrafik. När du skördar sprängticka så ska du helst lämna kvar en bit så svampen kan fortsätta växa. Sprängtickan skördas helst under höst- och vinterhalvåret när temperaturen gått ner till under 5 grader ända fram till saven börjar rinna på våren. Under denna tid innehåller den mest näring.

Naturens skafferi kan förse oss med så mycket gott och nyttigt – en ofantlig hälsokostkälla som vi har precis utanför vår dörr.

Källor:

  • Studie publicerad på EULAR Kongress i Barcelona om standnypon, juni 2007 – http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf
  • Dagens medicin – Strandnypon kan lindra reumatisk smärta: http://www.dagensmedicin.se/nyheter/strandnypon-kan-lindra-reumatisk-smarta/
  • Blåbär med goda bakterier, dundermedicin för magen: http://www.vetenskaphalsa.se/blabar-med-goda-bakterier-dundermedicin-for-magen/
  • Blåbär motverkar tarmsjukdomar: http://www.vetenskaphalsa.se/blabar-motverkar-tarmsjukdomar/
  • Blåbär som läkeväxt: Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2
  • Traditionell användning av sprängticka: Marit Stigsdotter, Bertil Hertzberg (2013). Björk – Trädet, människan och naturen. Balkong Förlag. ISBN 978-91-85581-68-9
  • Cristina Lull, Harry J. Wichers, and Huub F. J. Savelkoul “Antiinflammatory and Immunomodulating Properties of Fungal Metabolites”, Wageningen University and Research Center, The Netherlands 2005.
  • Piaskowski S. – Preliminary studies on the preparation and application of preparations from black birch touchwood in human cases of malignant tumors. Sylwan 105: 5-11, 1957.

Gästbloggare Mikaela Bjerring

Vi är stolta att presentera vår gästbloggare Mikaela Bjerring. Mikaela är utbildad näringsterapeut, hälsobloggare, personlig utvecklare och grundare av Passion för Hälsa, passionforhalsa.se. Mikaela bloggar hos Alpha Plus 1 gång i månaden och alltid om det som står hennes hjärta närmast: hälsa i alla dess former och skepnader.

X