Välj en sida

Ett av näringsterapeuten Sanna Törsleff Berglunds specialområden är glutenrelaterat syndrom och maghälsa. 

Jag lyssnade till en intervju med Tom O’Bryan på nätet idag. Man diskuterade vikten av att fokusera på att bibehålla, eller återskapa, en god mag-tarmmiljö och -funktion. Det är så centralt för hälsan! Tom underströk att om det bara är en sak man kan tänka sig satsa på för att förebygga sjukdom eller läka ohälsa, så är det matsmältningskanalen. Ni som har lyssnat till Toms kurser och föredrag vet att han brukar proklamera ”Heal the gut! Heal the gut! Heal the gut!” om och om igen tills man har präntat in det i sina minnesceller. Han följer ju den senaste forskningen i området på daglig basis och intygar att man upptäcker otroligt spännande saker hela tiden. Stor del av forskningen visar tydlig koppling mellan tarm och hjärnan.

En av de färskaste nyheterna från 2015 var att man har sett att både Alzheimers och Parkinsons sjukdomar skapas av ett protein som är felveckat. Det är inte ett och samma protein, men fenomenet är lika – det är felveckat och skapas av bakterier i tarmen. Proteinerna kan migrera ut genom tarmen till det enteriska nervsystemet som omgärdar tarmkanalen, och tar sig sedan via vagusnerven, (vilken är ”huvudleden” som information färdas utmed mellan hjärna och mage-tarm), upp till hjärnan. Där söker de sig till respektive område och startar inflammatoriska processer som bryter ner vävnad vilket är karakteristiskt för sjukdomarna.

Colostrum – ett “livselixir”

ThinkstockPhotos-81266744

Colostrum – den första gula vätska som däggdjur utsöndrar ur brösten efter att ha förlöst sin avkomma, är ett “livselixir”. Det signalerar till generna som reglerar immunsystemet att sättas igång i den nyfödde. Bebisar har ju en steril inre miljö vid födseln. Tillsammans med den dusch av bakterier som mammans underliv ger vid vaginal förlossning, börjar de utvecklingen av en individs immunsystem. Intressant att notera är att under 8:e graviditetsmånaden förändras mammans bakteriesammansättning i vagina, för att bebisen ska få det bästa skräddarsydda skyddet i just den miljö den föds.

En mix av hälsofrämjande ämnen

ThinkstockPhotos-100537953

Colostrum innehåller laktoferrin som inte bara modulerar/balanserar immunsystemet utan också fungerar antimikrobialt.  Colostrum innehåller även många olika immunoglobuliner och PRP (Prolinrika polypeptider) som stärker, bygger upp och balanserar immunsystemet. PRP stödjer också vår viktiga immunkörtel Tymus. Vill du prova colostrum som kosttillskott ska du tänka på att det finns olika mängd PRP i olika colostrumtillskott, det man kan få via Alpha-Plus, är det som innehåller mest PRP på marknaden, 4%.

Vidare innehåller Colostrum näring i form av vitaminer och mineraler, fett och proteiner, men också ämnen som stimulerar celltillväxt, sk Growth Factors GF (vilket behövs för att läka tight junctions och tarmen). Viktigt att veta är att colostrum inte stimulerar skadlig celltillväxt. En annan viktig egenskap hos colostrum, är att det stärker tillverkningen av cytokiner vilka motverkar negativa bakterier.

Alpha-Plus colostrum kommer ifrån noggrant kontrollerade kor som inte får antibiotika eller kraftfoder, utan har bara blivit gräsuppfödda. Varje batch av colostrum testas noggrant. För den nyfikne kan det vara av intresse att detta colostrum har blivit utvalt att ingå i den standardbehandling man ger HIV patienter i 6 afrikanska länder. Detta pga av sin renhet och höga innehåll av immunreglerande PRP.

För de som är känsliga mot mejeriämnen

ThinkstockPhotos-177377323

Man bör tänka på att alltid balansera och stötta den goda tarmfloran, det är en förutsättning för att kunna läka tarmen.

Tom O´Bryan rekommenderar att börja med att utesluta allt mejeri ur kosten. Prova sedan inta Colostrum. Om man på en mejerifri diet inte haft någon svullen mage eller gasbildning, och dessa symtom återkommer när man tar Colostrum, vänta då med detta tillskott. Om inga, eller bara lindriga symtom uppstår, ta Colostrum i 3 månader. Fördelarna överväger, i mitt tycke, nackdelarna.

Om alltför starka symtom återkommer, kan en spray med rena PRP vara ett alternativ, den finns att beställa på internet. I sprayen, finns varken laktos eller proteiner. Men den innehåller inte heller alla olika immun- och tillväxtfaktorer, så den har mer en immunbalanserande effekt.

Man är ju som näringsterapeut oftast sin eget ”guinea pig” och så även i fallet med Colostrum för min del. Jag testade det under flera månaders tid innan jag rekommenderade det till mina klienter. Erfarenheterna är goda, både mina och andra terapeuters som jag har mött på kurser jag har hållit, eller fått respons från på Alpha-Plus supporttelefon.

Colostrum ska gärna intas ca 20 min innan måltid och just innan sängdags. Ta inte Colostrum under graviditet.

Så, detta var lite senaste nytt från Tom O’Bryan. Kom ihåg att sköta om och vårda tarmen med bra mat, bra näring och bra livsstil, dvs god sömn och vila mellan stresspåslagen med hjälp av djupa andetag och tankar på något man kan känna glädje över och tacksamhet för.

Allt gott! /Sanna

Gästbloggare Sanna Törsleff Berglund

Sanna är utbildad psykolog och certifierad näringsterapeut. Sanna arbetar idag inom tre verksamheter: Egen mottagning för privatpersoner, support och utbildning för terapeuter och allmänheten på Alpha Plus samt som del i ett nätverk Nordic Network for Peronalized Medicine (NNPLM) med syfte att främja information om, utbildning i samt implementering av, ett program som bygger på Functional Medicine i dagens svenska sjukvård. Läs mer om Sanna på www.blivital.se.


Läs mer


Colostrum 150 kap

Colostrum 70 g

Colostrum 70 g

Nutrimonium 560 g

Nutrimonium 14 sachetter kartong och 560 g

redax
Följ oss

redax

Redaktionen at Alpha Plus AB
Alpha Plus redaktion skriver om aktuella och intressanta ämnen inom hälsa och livsstil. redax@alpha-plus.se
redax
Följ oss
X