Välj en sida
Anna Baard Blixt

Anna Baard Blixt

Näringsterapeut, Core-tränare och Massör at Annas Hälsa & Massage
Vi är stolta att presentera vår gästbloggare Anna Baard-Blixt, egen företagare – Annas hälsa och massage – diplomerad massör, näringsterapeut samt kost- och näringsrådgivare. Anna är f.d. landslagsidrottaren som sadlade om till att jobba med hälsa efter karriären! Hon bloggar hos Alpha Plus om det som står hennes hjärta närmast: hälsa!
Anna Baard Blixt

Att vara gravid, genomgå en förlossning och återhämta sig med en liten bebis kräver sin näring! Det här vet näringsterapeuten Anna Baard-Blixt allt om. För ungefär ett år sedan fick hon sitt första barn, Oliver. Läs mer om hur Anna tänkte kring näringen före och efter graviditeten. Alpha Plus är mycket glada att välkomna Anna tillbaka som bloggare hos oss efter sin mammaledighet. Ta hand om er alla mammor!

Nu är jag tillbaka efter barnafödande och mammaledighet. Det blev en Oliver som tittade ut den fjärde september förra året. Denna vecka är det dags för inskolning för att börja dagis två halvdagar i veckan. Jag har börjat jobba på min mottagning två dagar i veckan och Olivers pappa är hemma med honom två dagar.

Senast jag skrev var jag i vecka 28 och mådde jättebra. Jag fortsatte att må bra hela graviditeten. Dock när sommaren kom började jag svullna upp lite runt anklarna och blev väldigt stel i musklerna i ryggen. När detta skedde satt jag stilla en hel dag på en på utbildning i Stockholm för att lära mig mer om aminosyronas fantastiska värld. Fick då tipset av läraren att ta högre dos av Glutamin och Arginin, vilket jag gjorde direkt på kvällen. Dagen efter var jag nog både piggast och slankast om benen av alla på utbildningen. Sen mådde jag verkligen kanonbra tills det var dags för leverans. Jag jobbade heltid utan problem tills det var 4 veckor kvar då jag tog ut en välbehövlig semester hela augusti. Höll Yinyogapass fram till sjätte månanden, hoppade bara över vissa ställningar.

Jag och barnmorskan var inte överrens om planerat datum trots att jag visste exakt när han blev till. Detta eftersom han var så lång när de mätte vid ultraljuden. Pappan är 192cm och jag 182cm, men det spelade tydligen inte någon roll. Jag räknade med att det var dags runt 7/9, medan de bestämt sa 26/8. Så i min värld kom han 3 dagar för tidigt.

BB-väskan laddad med näring
När datumet närmade sig laddade jag frysen med mumsig rotfrukt- och levergryta och förlossningsväskan med nötter, aprikoser och mina olika näringstillskott. Att föda barn kräver en oerhörd energi av kroppen, du tappar en del blod samt så får du ju stora ”sår” som ska läka. Men allt du erbjuds efteråt är en macka och kaffe! Det är för mig helt galet. Maten som serveras är inte speciellt rik på näringsämnen heller tyvärr. En dag fick de andra wienerkrov och potatismos medan jag åt min levergryta både till lunch och middag varje dag. Under tiden och efteråt framförallt behöver kroppen väldigt mycket näring för att olika körtlar och organ ska fungera som de ska. Jag åt regelbundet under hela förlossningsarbetet och tog mina tillskott samt hade med mig flera hemmagjorda smoothies fullproppade med blodstöttande livsmedel som t.ex. rödbetor, spenat och groddar. Glutamin tog jag ungefär var 3-4:e timme. Därför orkade jag 48 timmars förlossningsarbete utan problem. Till slut fick de verkligen sätta stopp för plutten ville inte komma ut den sista biten som behövdes och kejsarsnitt blev ett faktum.

Eftersom det inte var akut så fick jag tid att förbereda mig som tur är, för kroppen gick in i någon sorts besvikelse/chock och jag skakade mycket tänder. Men jag gjorde Mindful Tapping inför snittet och under tiden masserade min sambo mig i ansiktet. Så hela förloppet kändes bra för mig. Det mest konstiga var bara att det helt plötsligt låg en ren unge på min bröstkorg som började amma omgående. Jag hade varit så inne i mig själv och att andas rätt att jag inte märkte när han togs ut.

Glutamin för snabbare återhämtning 

Vi blev kvar i två dagar innan det var dags att åka hem. De anställda tyckte det var intressant med mina olika tillskott som stod på rummet och de ställde många frågor. Framförallt eftersom jag kunde gå på toa som vanligt redan dagen efter, vilket tydligen är ovanligt = tack glutamin som tar hand om tarmen.

Det är över 20år sedan forskaren Vinnars på Karolinska som kom på att Glutamin kan ge många positiva effekter under och framförallt efter skada eller operation. VARFÖR?

Jo, för glutamin ger energi till bl.a. våra vävnadsceller, njurceller och muskelceller. Vid skada i en vävnad t.ex. huden, så tömmer kroppen snabbt sina depåer i tunntarmen och musklerna…därför får man problem med tarmarna och muskelkramper och på sikt förlorad muskelmassa efter en större operation eller skada. Men brist försämrar också aktiviteten hos neutrofiler och monocyer vilket ger ökad risk för infektion! Och infektion är ju inte helt ovanligt efter ett kejsarsnitt tyvärr…

Det är sorgligt att detta inte används inom svensk sjukvård för att snabba på läkningen hos patienterna! Men nu vet NI detta och kan hjälpa nära och kära som ska föda barn eller genomgå operation eller blivit skadad/brännskadad etc. Även viktigt vid hård träning eller långvarig stress. Under fysisk stress förbrukar nämligen kroppen mer glutamin än skelettmuskulaturen hinner producera! Så lider du av mycket mjölksyra är risken ganska stor att du har brist på glutamin.

Dock om du har problem med ditt blodsocker-insulin kan det vara problem att inta glutamin, bör då intas med försiktighet. Och om du har problem med Herpes bör du inte ta högre dos Arginin under en längre tid utan att även ta Lysin.

Bra kost för små barn

Det blev en Oliver på 55cm som tittade ut. Vi har haft ett väldigt enkelt första år tillsammans. Han sover bra och ammade från start utan problem. Vi fasade ut ammningen för några veckor sedan. Han äter och bajsar regelbundet som en hel karl. Han fullkomligt älskar att äta. Jag har gjort all mat, gröt och smoothies själv från han var 4 månader när vi började med smakportioner. Vi testade färdig barnmat två gånger men han grinade verkligen illa och vägrade i princip att äta. När jag smakade så förstod jag varför. Det smakar ju ingenting och har väldigt få ingredienser = lite näringsämnen! Vi gör kryddrik mat.

Eftersom det blev kejsarsnitt är han automatsikt född med nedsatt immunförsvar och tarm då han ej fått mina bakterier från slidan på vägen ut. Men jag har gett honom probiotika regelbunet och hans tarm verkar vara i topptrim. Inte ens detta superviktiga informerar dem om på BB trots att en svensk forskare skrivit en bok i ämnet. Utöver detta så har han aldrig fått äta gluten, vitt socker eller mejerier.

Barns hud är känslig mot kemikalier

Han har mått bra hela tiden och följer sina kurvor. Tandsprickningen går bra eftersom han får Omega 3 dagligen när han inte får fisk till middag. Några förkylningar, 3-dagarsfeber och RS-viruset har passerat med milda symtom. Han har sovit bra och ätit som vanligt trots sjukdomar. Ett bakslag kom dock i november förra året då halva han blev röd och fick torra utslag. Jag smorde med E-vitaminsalva, kokosolja och Ringblomssalva, men det hjälpte bara lite grand. Tillslut slog det mig att vårt vanliga tvättmedel tagit slut och fanns inte i butiken när jag skulle köpa nytt, så det fick bli en annan sort. Jag testade att byta mot tvättnötter och bikarbonat istället och vips blev hans hud fin igen. Vanligtvis är hudproblem kopplade till tarmproblematik så jag blev lite orolig. Därför jag blev väldigt lättad när allt försvann snabbt = tänk på de kemiska ämnen ni använder på era barn och om de kan vara orsaken till att de har eventuella problem.

Vecka 41 var det Psykiatriveckan här i Blekinge. Jag fick då äran att bli anlitad till att hålla två olika föreläsningar varav den ena var på Öppna Förskolan om mat för barn. Jag har lagt upp mitt presentationsmaterial på min hemsida så ni som har ett djupare intresse kan ta er en titt. I slutet finns även länkar till recept på den mat vi lagat till honom.

Noga med bra mat och näringstillskott

Trots aming på nätterna och tidiga mornar i omgångar, så har även jag varit pigg och mått bra hela tiden. Med en kris då grannen höll mig vaken hela nättera med sina snarkningar, trots öronproppar! Men då var Olivers pappa snäll och lät mig sova ut efter morgonamningen. Jag har behållit min vanliga vikt även efter amningen och varit noga med att äta bra mat och näringstillskott. Använd gärna tillskott som är speciellt utformade för mammor. Dock har det slunkit ner en hel del hemmagjorda rawfood chokladbollar på alla mammafikor… Det som saknas är träningen så mina muskler är ett minne blott. Det är mitt fokus efter nyår när jag ska börja jobba på regelbundna tider igen. Som gammal landslagsidrottare så känns det väldigt konstigt att träning inte längre är en prioriterad del av mitt liv.

Ta hand om er själv och de små så ni får njuta så länge som möjligt av livet tillsammans 🙂

//Anna & Oliver

Hudens hemligheter

Såsom i magen så ock på huden. Huden återspeglar verkligen vad som...

Maghälsa à la Dr Mark Hyman

Visste du att 60% av ditt immunsystem sägs sitta bakom byxlinningen?...
tarmflora orsakar diabetes

Störd tarmflora kopplat till typ 2-diabetes

Det börjar bli allt mer känt hur tarmens bakterier...

Du är vad du äter

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är...

Hormonkaos eller hormonbalans? Del 1

Det här inlägget är en del ett av två inlägg. Del två kan du läsa...
teorin om läckande tarm i samband med gluten

Så skapar gluten läckande tarm

Inom funktionsmedicin ses graden av och funktionen hos tarmens...

Podcast Hälsosant: Sanna Törsleff Berglund – Vad händer när du äter gluten?

“Det är väldigt stark syn på att det som tagits fram genom studier...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat – hälsosamma recept!

I förra inlägget berättade jag om Ellinor Ladenbergs bok “Friskare...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat!

Jag tänkte frångå mitt skrivande om träning och istället skriva om...
träning och gröna drinkar är toppen för detox

15 att detoxa dig – varje dag!

Detoxkurer i all ära men visste du att din kropp rensar ut...
michael sh funktionsmedicinsk expert på mikrobiom och immunförsvar

Funktionsmedicinsk expert förklarar: Därför tror vi att probiotika kan hjälpa barn med autism

Symtom från mag-tarmkanalen är vanliga hos barn med diagnoser i...
hälsosant linda rahbek om matintoleranser och certifieringskurs

Podcast Hälsosant: Ska du undvika viss mat fast du inte är allergisk?

Födoämnesintoleranser blir allt vanligare och de flesta känner någon...
monolaurin 600 mg från Alpha Plus

Koko på kokos? Därför är monolaurin en hjälp mot infektioner

Kokosolja är fett med många bra egenskaper, det känner du säkert...
Fertilitetscoach Charlotta Lagerqvist

Fertilitetscoachen förklarar hur du kan förbereda din kropp för en graviditet

Vad gör en fertilitetscoach egentligen? Redaktionen har intervjuat...
Glad mamma och son som leker i snön en solig vinterdag.

Vår tarmflora bestämmer hur vår hjärna mår

Mår magen bra mår även hjärnan bra. Sambandet mellan tarmfloran och...

Julmaten gav allergi istället för energi – Svaret kan sitta i håret!

God fortsättning! Nu har det gått några dagar sedan julhelgen och...
Bild: thinkstockphotos.com | Cred: IPGGutenbergUKLtd

Prutta mindre i jul!

Gas i magen är en normal del av vår matsmältning. Gasen, eller...

Håll dig frisk med en balanserad tarmflora

Det bästa sättet att förebygga förkylningar och infektioner är att...

Tarmbakterier påverkar risken för fetma hos unga!

Forskarna identifierade olika sorters mikrober hos överviktiga barn...

Podcast 4Health: Mikrobiomets fantastiska värld!

Podcast 4Health med Anna Sparre och Sanna Törsleff Berglund...

Förklaring till vetekänslighet funnen av forskare!

En ny studie kan förklara varför människor som inte har Celiaki...

Mindful Eating – ett sunt förhållningssätt till mat

Mindful eating (medvetet ätande) är ett förhållningssätt till mat...

Håll igång under semestern…

Oavsett om du är på landet, i skärgården, på en grekisk ö eller...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 2

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Borde...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 1

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Från...

Största matfällan med glutenfri livsstil

  Den största matfällan man kliver i när man vill leva en...

Ny studie: Vissa matallergier syns inte på tester.

  Forskare i Southampton, England är de första som utvärderar...

Lindrigare IBS med D-vitamin -aktuell forskning!

[vc_row][vc_column][vc_column_text...

Håret kan visa hur din inre mikrobiella flora mår!

I förra delen av sin tvådelade artikel, beskrev Stein grunderna till...

Naturens under – colostrum

Ett av näringsterapeuten Sanna Törsleff Berglunds specialområden är...

Gluten till spädbarn dubblar risken för celiaki!

Att ge spädbarn på upp till 2 år gluten, fördubblar risken för...

Lindra huvudvärken naturligt!

Många med huvudvärk eller migrän söker sig till naturliga kurer då...

Vad säger magkänslan om gluten?

Är du nyfiken på vad som händer i kroppen när du tar den där...

Glutenfri livsstil -hur börjar man?

Då har du alltså bestämt dig för att inte längre äta gluten. Kanske...

Att välja en glutenfri livsstil

Att välja glutenfritt blir allt vanligare, och allt fler har...

En av världens främsta experter på Gluten och Celiaki åter i Sverige!

Unikt tillfälle! Återigen står Alpha Plus som värd för ett unikt...

Gluten eller inte?

Glutenfritt bröd, glutenfri pasta, glutenfria kakor… på vänliga...

Lathund till glutenfri shopping!

Att handla mat när man just börjat med den glutenfria livsstilen,...
X