Välj en sida
Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring

Vi är stolta att presentera vår gästbloggare Mikaela Bjerring. Mikaela är utbildad näringsterapeut, hälsobloggare, personlig utvecklare och grundare av Passion för Hälsa. Mikaela bloggar hos Alpha Plus 1 gång i månaden och alltid om det som står hennes hjärta närmast: hälsa i alla dess former och skepnader.
Mikaela Bjerring

Latest posts by Mikaela Bjerring (see all)

Alla vet att det är bra att röra på sig för den fysiska hälsan. Forskning visar även att motion stödjer den psykologiska hälsan – kanske på en högre nivå än vad man egentligen tror.

Att vara fysiskt aktiv stödjer inte bara kroppens organ, skelett och muskulatur, det kan även hjälpa mot sömnbesvär, ångest, oro, nedstämdhet, depression och stress. Dessutom förbättrar det självkänslan och ökar det allmänna välbefinnandet. Det är nog ingen tvekan om alla som har regelbunden träning i sin vardagsrutin kan säga att de mår så mycket bättre.

Motion

Vad händer i kroppen när vi tränar?

Det är inte helt klarlagt varför motion hjälper mot dessa ovannämnda psykologiska tillstånd. Troligtvis är det en mängd olika faktorer som påverkar och en rad olika psykologiska som biologiska funktioner som samverkar. Tidigare fokuserade man på att kroppens utsöndring av endorfiner ökar vid fysisk aktivitet. Idag tror man att signalsubstanser som serotonin och dopamin har en större betydelse. Man vet också att motion stödjer ett väl fungerande immunsystem, vilket även det påverkar vårt psykologiska tillstånd.

Genom magnetröntgen har forskare kunnat se att hjärnan faktiskt växer vid fysisk träning. Både den vita och grå substansen ökar, framförallt de delar som har att göra med vissa kognitiva egenskaper som exempelvis minne och inlärning. Speciellt märkbart är förbättringar av egenskaper som har att göra med att planera och fatta beslut.

Det finns även forskning som stödjer att Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar kan bromsas upp med hjälp av fysisk träning. Att träning kan förbättra den kognitiva funktionen hos de personer som ligger i riskzonen för att drabbas av Alzheimer visar bland annat forskning från University of Maryland School of Public Health.


Happy_running

Träning renar kroppen från skadliga ämnen

En studie som gjordes vid Karolinska institutet visar att när muskler belastas genom träning så renas blodet från ett ämne, som bildas vid stress och som är skadligt för hjärnan. Studien publiceras i den ansedda tidskriften Cell.

I studien fick forskarna en förklaring om vad som sker biokemiskt och om hur motion skyddar hjärnan från att skadas vid stress. De fann att vältränade muskler tillverkar ett enzym som renar kroppen från skadliga ämnen. Musklernas funktion i det här sammanhanget påminner om njurens eller leverns förmåga att rena kroppen från skadliga ämnen.

Det är sedan tidigare känt att proteinet PGC-1a1 ökar i musklerna och stärker dem vid fysisk aktivitet. Forskarna upptäckte att högre nivåer av PGC-1a1 i musklerna också ger högre nivåer av ett enzymet KAT, i musklerna. Vid stress bildas ämnet kynurenin och KAT bryter ner detta till till kynureninsyra, en substans som inte kan gå över från blodet till hjärnan. Den exakta funktionen av kynurenin är inte känd, men det har beskrivits hur höga nivåer av kynurenin har kunnat uppmätas hos patienter med psykisk sjukdom. Muskelaktivitet verkar därför ha en filtrerande effekt som kan skydda hjärnan från sådant som skadar den och gör den sjuk.

Att motion i alla dess former får oss att må bra är det ju ingen tvekan om. Hitta en fysisk aktivitet som du tycker om och låta det bli en del av din livsstil – Något som du kan se fram emot varje dag.

 

Gästbloggare Mikaela Bjerring

Vi är stolta att presentera vår gästbloggare Mikaela Bjerring. Mikaela är utbildad näringsterapeut, hälsobloggare, personlig utvecklare och grundare av Passion för Hälsa, passionforhalsa.se. Mikaela kommer att blogga hos Alpha Plus 1 gång i månaden och alltid om det som står hennes hjärta närmast: hälsa i alla dess former och skepnader.

 

 

Läs mer om motion

Motion kan förändra våra gener
1 mil en timme, att lära sig springa vid 40
4 nycklar till ett friskare liv
Träningsmotivation  – vart är du?

Alpha Plus produkter

Mighty Sport Daily
Mighty Sport Beet Boost
Mighty Sport NRG Sustain
Mighty Sport Nzyme
Mighty Sport Whey Protein
Mighty Sport Nitro Ndure
Mighty Sport Omega-3

Mighty Bar Sport Power
Mighty Bar Goji Cashew
Mighty Bar Choco Cashew
Mighty Bar Peanut Power

 

www.mightysport.se

 

X