Välj en sida

Vardaghsstress

Hur gick det med dina semesterplaner egentligen? Allt det där du skulle göra hemma. Alla människor du skulle träffa. Alla platser du skulle se. All den vila du skulle få…

När det är semestertider går vi med liv och lust in för att förverkliga alla planer vi gjort under vinterhalvåret. “På semestern, då ska jag…” gå den där kursen, måla huset, planera om trädgården, umgås med barnen, ha fest för vännerna, göra den där resan, hälsa på släkten, fixa med bilen, bygga uthus och dessutom “ta det lugnt”.

Efter alla artiklar om semesterstress genom åren, har vi nu rätt bra koll på vad vi bör och inte bör göra -och ändå gör vi det… Kanske har det att göra med hur våra liv ser ut under resten av året? Vardagsstressen? Efter den långa, tuffa arbetsdagen kommer vi hem helt slut och försöker få det mest grundläggande i livet fixat som tvätta, städa, skjutsa barn, motionera, ringa mamma/mormor/brorsan om kalaset/fotbollsmatchen/shoppingrundan i helgen. När helgen kommer är den fullspäckad med aktiviteter och det är då vi tänker -på semestern ska jag…

Hur skulle det vara om vi inte hade så fullt upp under årets arbetsveckor, utan fick det mesta att flyta på i stadig takt? Om vi kunde minska vardagsstressen? Skulle vi då ha så mycket olika saker planlagda på semestern? Kanske skulle då semester verkligen handla om dess egentliga mening  “arbetstagares årliga, av arbetsgivaren betalda ledighet för rekreation”. Jaha, lätt att säga kanske, men så otroligt mycket svårare att göra!

Verktyg

Här kommer  några verktyg du kan använda för att få arbetsåret att flyta lite smidigare så att semestern blir den vilsamma, och samtidigt stimulerande, period på året som den var menad att vara. Om du har barn, kolla med de andra föräldrarna runt omkring dig, kanske några från dina barns klass, om de kan tänka sig att starta en aktivitetsgrupp. Då kan ni stötta varandra vdg barnvakt, aktiviteter eller skolarbete. Om ni inte har barn kan du fråga dina kompisar eller kollegor.

  • Turas om att ha läxläsning hemma, på måndag hos Nisse, på torsdag hos Maja.
  • Turas om att skjutsa/hämta från skolan.
  • Turas om att skjutsa/hämta från fotbollsträningen eller ridskolan. (Då kan de lediga föräldrarna passa på att handla, motionera eller för ovanlighetens skull -umgås med varandra.:-))
  • Byt barnens urväxta/sällan använda kläder och leksaker med varandra för att spara lite pengar.
  • Tillsammans skapa lågkostnadsaktiviteter t ex picknick i parken, brännboll, bärplockning. Då har alla barnen gjort samma sak och ingen behöver tycka att det är jobbigt att inte få göra dyra grejer som köra go-cart, gå på tivoli eller bio som det gärna blir snack om i skolan.

Outdoors

  • Diskutera hur mycket pengar en 6/7/8-åring faktiskt behöver i fickpeng, eller hur stora/många presenter det skall vara på födelsedagar och till jul och försök hålla någorlunda samma nivå i gruppen.
  • Laga mat tillsammans en gång i månaden, var och en lagar en egen rätt men för så många personer som är med. Alla får 1-2 matlådor av varje rätt med sig hem att ha i frysen. Lätt att ta fram när inspirationen tryter.
  • Turas om att åka hem till varandra för en trädgårdsdag, husmålardag – fixa staketet-dag osv. Då både umgås ni och får saker gjorda samtidigt. Det är dessutom helt otroligt roligt att se hur snabbt saker blir gjorda när man hjälps åt!
  • Handla tillsammans -alla storpack och mängderbjudanden kan ni dela på -speciellt bra för singlar! Återigen ett roligt sätt att umgås på.

Ja, det var några praktiskt tillämpbara verktyg att ta till under året för att minska er vardagsstress och få tid över att ta det lugnt på semestern. Ingen säger att det är lätt -det krävs ju ändå lite planering. Men belöningen blir desto större. Inte känna så stor tidspress för allt som skall göras, kanske spara lite pengar och dessutom få tid att umgås med varandra utan att behöva göra en uppoffring eller kompromiss. Det viktiga är att man inte fyller den tid som blir över och är ämnad för vila och rekreation med annat som “måste” göras. Självklart skall man även tänka på att äta så hälsosamt som möjligt för att kroppen skall få rätt sorts energi, men det vet ni ju redan…

Om ni har fler bra idéer på hur man rent praktiskt kan bära sig åt för att minska vardagsstressen kan ni höra av er till oss på redax[at]alpha-plus.se så publicerar vi era tips på bloggen längre fram!

Ta hand om er!

X