Välj en sida

De flesta sjukdomar och besvär är en kombination av genetiska brister, miljögifter och livsstil. En av de vanligaste och viktigaste genetiska defekterna har att göra med “metyleringsdefekter”. När metylering inte fungerar som det ska, drabbas vi lättare av kroniska sjukdomar. Lär dig lite mer om vad metylering innebär och dess plats i den epigenetiska processen.

Vad är då metylering?

Varje cell innehåller all genetisk information som behövs för att bygga en hel kropp, men när ett embryo börjar dela sig och utvecklas, blir varje enskilds cells framtid mer och mer avgränsad. På ett sätt förändras inte DNA-instruktionerna, de finns fortfarande kvar i varje cell. Men varje cell nekas den information den inte behöver. En levercell tex, har tillgång till alla gener den behöver men inte de en nervcell använder.  När en förändring, en växling sker, är det ett resultat av en epigenetisk process som är en del av vår normala utveckling.

Metylering är en kemisk reaktion, växling, där en sk metylgrupp – en kombination av en kolatom och tre väteatomer – ersätter en väteatom i en förening. DNA-metylering sker vid en särskild plats på en särskild del av DNA när en organism utvecklas, och innebär en slags kemisk påverkan på DNA som gör att de instruktioner cellen får förändras – antingen slås de på eller av – cellen byter liksom spår mot en bättre eller sämre destination – en bra kopia av oss själva – vid celldelningen.

Bilden lånad från eurogentest.org

 

Detta sker hela tiden under vår utveckling till människa. Senaste tidens forskning inom epigenetik har visat att detta också sker på en annan skala under hela livet. Vi kan påverka våra gener genom genom livsstil och nutrition, för att sedan föra detta vidare till våra barn. Det viktiga är dock att  DNA´t och dess information i sig ändras inte, det är bara uttrycket som ändras beroende på vilken information cellerna har tillgång till. Du kan visserligen inte styra processen så att en levercell får en nervcells information, men genom bla kost kan du påverka metyleringen – inspirera informationen hos levercellen så att den fungerar bättre eller sämre.

Normal hälsosam metylering

Många olika funktioner styrs eller hjälps av en hälsosam metylering, tex:

 • ”Slå på” och ”stänga av” DNA-funktioner.
 • Avgiftning av miljötoxiner – metyleringen är en viktig av-/på-knapp som reglerar hur vi påverkas av vår miljö, främst miljögifter av olika slag.
 • bildning av östrogen.
 • bildning av immunceller.
 • DNA- och RNA-syntes, inblandning av DNA-mutationer (genetikförändring), hjälper DNA-överföring till RNA.
 • bildning av ATP.
 • bildning av neurotransmittorer, t ex serotonin, dopamin, norepinefrin.
 • bildning av myelin för nervbanorna.
 • glutationproduktionen i kroppen

MTHFR

MTHFR står för Methylen Tetrahydrofolat Reductas, ett enzym som ansvarar för metyleringsprocessen i varje cell. MTHFR är en vanlig genetisk variation, ca 20 -30 % av oss har minst en sådan avvikelse och den gör att enzymet presterar under normalnivå. Detta kan leda till en massa olika medicinska problem. Även om det finns över 50 kända MTHFR-variationer, är de mest kallas de mest kända  C677T och A1298.  677T-varianten brukar oftast förknippas med tidig hjärt-kärlsjukdom och stroke, och 1298C-varianten med en mängd olika kroniska sjukdomar. Båda avvikelserna kan dock orsaka massor av andra hälsoproblem.

Under och övermetylering

Det som saboterar och försvagar de viktiga metylgrupperna är bl a:

 • MTHFR-defekter.
 • Miljötoxiner som ”suger upp” metylgrupper.
 • Titandioxid, Polyglycol, färgämnen i maten.
 • För stora doser SAMe, niacin eller cystein under långa perioder.

Det är mycket vanligare med “undermetylering” än “övermetylering” hos den med metyleringsfel. Vid undermetylering saknas oftast aktiva halter folsyra och B12 i cellerna – du kan ha näringsämnena i blodet men det når inte cellerna. Den som har metyleringsdefekter har ofta svårigheter att omvandla folsyra till dess aktiva form och därför kan det finnas förhöjda halter folsyra i blodet. Det är också mycket vanligt med folsyrabrist då många äter för lite grönsaker, inte äter kosttillskott och/eller äter läkemedel som begränsar folsyrahalten i kroppen.

Det finns tecken på att undermetylering eller övermetylering kan finnas med i bilden:

 • Höga halter folsyra i blodet = undermetylering.
 • Reaktioner mot tillskott av metylkobalamin = övermetylering.
 • Höga homocysteinhalter = undermetylering.
 • Höga folsyravärden = undermetylering

ThinkstockPhotos-178175411

Vad behövs för en hälsosam metylering?

 1. Ät råa gröna grönsaker inkl. rödbetor samt vid behov extra zink, magnesium, B2-, B6-, B12-vitamin (metylkobalamin), niacin, betain och folsyra. De flesta mår bättre av de aktiva formerna av folsyra och vitamin B12, med undantag för den med övermetylerings-gendefekter. Följande minskar övermetylering eller negativa reaktioner till metyl-kobalamin: sluta med metylkobalamin och inta 500–1 000 mg niacin, gurkmeja (curcumin) samt 200–300 mg kalium.
 2. Andra tillskott som kan hjälpa undermetylering är E-vitamin, fiskolja, krillolja, inositol, MSM, ribos, alfa-liponsyra, magnesium, ashwagandha, C- och D3-vitamin, probiotika, enzymer, kalium samt bitterörter för matsmältningen.
 3. Olika terapier som detox med bastu, heta bad, studsmatta och motion, massage, tarmrening och yoga kan hjälpa de som har metyleringsfel och därmed sämre på att detoxa gifter.

Livsstil, diet, aktiva B-vitaminer, speciellt L-metylfolat, metylkobalamin, B2 och B6 är nyckeln till god metylering och en god hälsa hos många människor. Studier visar att möss som fick bl a B-vitaminer och zink blev friskare och levde längre.

Referenser

Peter WilhelmssonPeter Wilhelmsson är Alpha Plus grundare och ägare.

Peter har 35 år av klinisk erfarenhet av näringsmedicin och livsstilsmedicin, är auktoriserad naturläkare av Naturläkarförbundet (SNLF) och näringsmedicinare av Näringsmedicinska Terapeutförbundet (NMTF). Han har flertalet utbildningar från Institute of Functional Medicine i USA, samt är certifierad som Anti-aging specialist. Peter har dessutom skrivit 12 olika hälsoböcker, bla Friskare liv med rätt kost (1997), Lev ung längre (2000), Friskare Barn (2005) på ICA Bokförlag och Näringsmedicinska uppslagsboken (2006) på Örtagårdens bokförlag.

Alpha Plus produkter

Metyl-B-Plex

 

X