Välj en sida
Katarina Hagberg

Katarina Hagberg

Frilansskribent at Fysiomedia
Frilansskribent inom medicin och hälsa. Katarina är medförfattare till boken "Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost". Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola.
Katarina Hagberg

Latest posts by Katarina Hagberg (see all)

En nyligen publicerad artikel i the Wall Street Journal beskriver hur amerikanska proffslag i collegevärlden menar att de funnit ett övertag i en av våra mest grundläggande näringsämnen
– D-vitamin.

Eftersom vetenskaplig forskning redan bevisat att ett optimalt intag av D-vitamin är en avgörande faktor för vår hälsa, och med kunskapen om att d-vitaminbrist är otroligt vanligt, kommer sportvärldens nya intresse för “solskensvitaminen” inte som en överraskning.

Som the Wall Street Journals artikel beskriver – med miljontals dollar som insats övervakar man elitlagens hälsa mer noggrant än någonsin. I den professionella sportvärlden, hänger vinster direkt ihop med en maximerad prestation hos spelare samt en försäkran om att de håller sig skadefria.

Därför är det betydande att lag i alla amerikanska ligor/mästerskap, vissa sportfakulteter vid olika colleges (högskolor) och de amerikanska manliga och kvinnliga fotbollslagen, noggrant följer spelarnas D-vitaminnivåer och intag.

Alla har nytta av D-vitamintillskott

Men du behöver inte vara en elitidrottare för att ha nytta av extra D-vitamin. En ny förstudie, gjord i Skottland har visat att även “vanliga” människor som tar D-vitamintillskott kan öka träningsprestationen och sänka sitt blodtryck.

ThinkstockPhotos-527637259

Studien är gjord av forskare på Queen Margaret University i Edinburgh och presenterades i november 2015. Den visar att de frivilliga som intog 2 000 IE  av den mest biotillgängliga formen av D-vitamin, Vitamin D3 (cholecalciferol), kunde cykla under längre tid med mindre ansträngning än de som fick placebo.

Forskaren Dr Raquel Revuelta Iniesta sade att studien antyder “att intag av D-vitamintillskott kan öka fitness-nivåer och minska kardiovaskulära riskfaktorer som tex blodtryck”.

D-vitaminbristen är omfattande

Trots den stora betydelsen och bevisade fördelarna hos D-vitamin, har bristen blivit ett världsomspännande problem.

I USA och Canada har man erkänt att D-vitaminbristen är vanligt förekommande och här i Europa har blodtester visat att 50–70 % av befolkningen har för låga nivåer av D-vitamin. Det har också visat sig att gravida kvinnor i Förenade Arabemiraten har en “extraordinärt hög” prevalens av D-vitaminbrist och i Indien kallar man det för en “växande epidemi”.

Till och med i Australien, där människorna kan njuta av en livsstil med mycket utomhusvistelse och mycket solsken, är det oroväckande att incidensen av D-vitaminbrist ändå nått “krisnivåer”.

Med tanke på D-vitaminets bevisade hälsofördelar, och den höga förekomsten av brist vart man än bor i världen, är det viktigt att vi alla vidtar åtgärder för att försäkra oss om att vi har en tillräcklig tillgång av D-vitamin för en optimal hälsa.

Källor

Läs mer

MightySport_D3_Vitamin_120_kap

Mighty Sport D3-vitamin 3000 IE

D3-vitamin1000 IE 90 tab tugg

D3-vitamin 1 000 IE MerVital 90 tuggtabletter

Prestation-Naring-Rakowski

Föreläsning för alla

Bättre prestation med rätt näring!

Nutrition-epigenetik-Rakowski

Utbildning för kroppsterapeuter av alla slag som är intresserade av idrottsnutrition och prestation, PT’s, näringsterapeuter,
hälsocoacher m fl

Idrottsnutrition & Epigenetik

X