Välj en sida
todmorden-incredible-edible5

Köksträdgård i Todmorden. Bild från gaiahealthblog.com

Om man åker till den lilla staden Todmorden i norra England, kan men se ekologiskt odlade grödor överallt. På järnvägsstationen, parkeringen och det finns till och med en hel apotekarträdgård! Den här staden har samlats kring en central punkt i våra liv -maten. Man har inte bara lyckats med att lära människor odla, handla lokalt och bli halvt om halvt självförsörjande. Man har också skapat en helt ny typ av positiv utveckling för hållbarhetstänk genom gemenskap och passion.

Detta är centrum för den otroliga Incredible Edible-rörelsen, en gräsrotskampanj som handlar om att förse hela staden med färsk, ekologiskt och hållbart producerad mat, samtidigt som man utbildar människor i att köpa lokalodlat samt hur ekologisk, hållbar odling går till.

Iden föddes runt ett köksbord för 6 år sedan när man ville starta ett projekt som på ett positivt sätt kunde bidra till förbättring. Och mat är ju det som förenar oss alla -vi måste alla äta. Todmorden blev ett test som idag fungerar bättre än någon kunde drömma om. Man planterar gratis mat till hela staden, man stöttar lokala bönder och matproducenter och har en utbildningsorganisation som inbegriper både boende och inresande studenter.

Incredible Edible-rörelsen drivs av volontärer och ideella insatser, men också av alla lokala skolor och kyrkor i området. Det har till och med blivit en sådan succé att ett lokalt högstadium inrättat en fiskodling och infört agrikultur på schemat! Todmordens kommunstyrelse har donerat land för odling och lokalpolitikerna jobbar för att alla möjliga och omöjliga byråkratiska hinder skall försvinna för att kunna utveckla projektet vidare.

De fantastiska och inspirerande människor som grundade projektet, är människor som dig och mig. De hade en idé om att göra något positivt för världen och inga pengar att göra det för. De hade dock vilja, mod och en hel del driv -men framför allt -en önskan om att göra skillnad med hälsosamma, ekologiska alternativ. Detta har inspirerat en hel stad att engagera sig!

Läs hela artikeln på: http://www.trueactivist.com/incredible-edible-free-food-project-replicated-worldwide/

Den lilla staden Todmorden i norra England

Den lilla staden Todmorden i norra England

darmuid-scouts-police-station-300x199

Den brittiske trädgårdsexperten Diarmuid Gavin instruerar de lokala scouterna.

 

X