Välj en sida
Ingmarie Nilsson

Ingmarie Nilsson

Ingmarie Nilsson har sprungit så länge hon kan minnas och löpningen är fortfarande en viktig del av hennes liv.

Under 90-talet var hon löpare på elitnivå med seger i bland annat Stockholm Marathon och Tjejmilen. Hon har vunnit 30 individuella SM-medaljer, haft en seger i Finnkampen och placerat sig bra i andra stora, internationella maratonlopp.

Ingmarie arbetar som specialistsjuksköterska, journalist och personlig tränare. Så länge kroppen och knoppen kan och vill kommer hon att fortsätta springa.

Hennes dröm är också att få skriva fler böcker. Det är inom skrivandet och löpningen som hennes hjärta och själ hör hemma.
Ingmarie Nilsson

Latest posts by Ingmarie Nilsson (see all)

Visst är det något speciellt med just nyår? Lite som att få en ny chans till förändring, förnyelse, bot och bättring. Det är då många av oss ger löften om att starta ett “nytt” liv, planerar in nya mål och skapar visioner om en bättre “jag-2.0-version”.

Men egentligen är det ju bara ännu en ny dag bland alla andra. Traditionen kommer från USA och i Sverige beskrivs den första gången vad jag vet 1944 i Aftonbladet men det var först 1947 som ordet nyårslöfte nämndes i Svenska Akademins ordbok. Och helt ärligt, hur många håller sina nyårs och måndagslöften?

Enligt siffror jag sett från Sifo så avger 13 procent av svenskarna nyårslöfte. Vanligast är det i Stockholm och mest av kvinnor. Man lovar ett sundare liv, mer träning, bättre kost och att dricka mindre. Redan i februari är de flesta löftena brutna. Totalt bryter 8090 procent sina löften. Oftast helt enkelt på grund av svag karaktär. Eller kanske helt enkelt för att det inte varit helt förankrat i hjärtat utan mer ett försök till att den där förändringen ska bli “sen” och då låter dag ett på ett nytt år som en bra start till en början. Jag har insett att det inte funkar för mig med något nyårslöfte.

thinkstock.com

När jag kommer på något att göra, oavsett datum, så bestämmer jag mig och sen gör jag det. Vi människor verkar ha en fantastisk förmåga att tro att det mesta ska bli enklare, lättare, mer lustfyllt och liksom mer motiverande “sen”. Men vet du, “sen är faktiskt nu”. Det blir inte bättre än så här som det är just nu. För att ett löfte ska fungera, oavsett när det sker och vad det än gäller, så tror jag att det måste vara förankrat i ditt eget hjärta och något du verkligen vill innerst inne. Inte något din man/fru, granne, chef, kompis, barn tycker du ska göra.

Enligt SAOL betyder löfte bland annat “försäkran att vilja göra något”. Så vill du inte kommer det ganska säkert inte funka i längden. Därmed inte sagt att det är dåligt att avge nyårslöfte!

496639204

Undersökningar visar nämligen också att de som gör det, och lyckas, får en ökad självkänsla, är hoppfullare och mår bättre. (Har dock ännu inte hittat någon undersökning som visar hur man mår efter att ha brutit sitt nyårslöfte…) Så här kommer några enkla tips för ett lyckat (nyårs)löfte:

  • Fundera på vad du får ut av ditt ”problembeteende”, det vill säga en dålig vana du inte vill ha, och vad som gör att det är svårt att släppa taget om det. Om du till exempel efter jobbet alltid går och köper en chokladkaka men du vill sluta med detta. Varför gör du det? Är det för att du är hungrig? Trött? Stressad? Tänk sen ut ett annat sätt att stilla orsaken. Är det exempelvis för att du är hungrig så se till att ha med dig frukt, nötter eller en macka som du kan äta i stället.
  • Avge ett positivt löfte. Säg till exempel hellre att du ska unna dig träning tre gånger per vecka i stället för att du måste börja träna tre gånger i veckan.
  • Om du bryter ditt löfte så ge inte bara upp och tänk att jaha ja, det gick inte denna gången heller. Se det som en lärdom och börja om direkt. Åt du en chokladbit fastän du tänkt sluta så påminn dig om hur det var när du lärde dig cykla. Du ramlade säkert omkull flera gånger innan du kunde men inte gav du upp för det? Därför bör du nu också resa dig upp och påminna dig om att det du vill uppnå fortfarande är viktigt för dig.
  • Alla nyårslöften behöver inte vara så prestigefyllda och allvarsamma. Kanske du vill gå till frissan och föna håret varje vecka? Prata med en främling varje dag? Sjunga på bussen eller bara helt enkelt vara nöjd med att vara nöjd. Du bestämmer för det är ju faktiskt ditt liv!

Ingmarie Nilsson

Mitt enda löfte, som jag egentligen gav mig själv redan i början av sommaren 2015 men som jag kommer fortsätta hålla hela 2016, är att våga mer. “Face your fears Ingmarie” har blivit mitt mantra och jag har gjort grejer jag aldrig trodde jag skulle våga. Eller kunna.

Jag har till exempel lärt mig crawla och simmat i både mörka sjöar, öppna hav och strömma åar. Jag har deltagit på simtävling, swimrun-lopp och Aquathlon. Jag som inte kunde simma och absolut inte doppa ner huvudet i mörkt vatten.

Och jag har testat Antigravity yoga där man hänger uppe i luften i en slags hammock och gör en slags cirkusyogakonster. Jag som egentligen är höjdrädd! Dessutom har jag lärt mig att bada utomhus året runt trots att jag är en fryslort av rang. Jag har till och med uppfunnit ett nytt ord. “Sprada”. Springa + bada. Vänta bara. Snart hittar du det i SAOL!

Ingmarie Nilsson

Ingmarie Nilsson

Ingmarie Nilsson

Men jag gör det för att jag vill och för att känslan efteråt, när jag besegrat min (ofta inbillade) rädsla är så galet härlig! Och kom ihåg, löften du ger dig själv är lika viktiga som de du ger till andra.

Kram från Ingmarie!

Ingmarie_NilssonGästbloggare Ingmarie Nilsson

Ingmarie Nilsson har sprungit så länge hon kan minnas och löpningen är fortfarande en viktig del av hennes liv. Under 90-talet var hon löpare på elitnivå med seger i bland annat Stockholm Marathon och Tjejmilen. Hon har vunnit 30 individuella SM-medaljer, haft en seger i Finnkampen och placerat sig bra i andra stora, internationella maratonlopp.

Ingmarie arbetar som specialistsjuksköterska, journalist och personlig tränare. Så länge kroppen och knoppen kan och vill kommer hon att fortsätta springa. Hennes dröm är också att få skriva fler böcker. Det är inom skrivandet och löpningen som hennes hjärta och själ hör hemma.
ingmarie.nemonisimors.com


Läs mer


detoxkur

Detox Plus 14 dagars kur

Mighty DTX 190 g

Mighty DTX 190 g

Mighty Greens 228 g

Mighty Greens 228 g

X