Välj en sida
Katarina Hagberg

Katarina Hagberg

Frilansskribent at Fysiomedia
Frilansskribent inom medicin och hälsa. Katarina är medförfattare till boken "Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost". Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola.
Katarina Hagberg

Latest posts by Katarina Hagberg (see all)

Kaffe är en dryck som finns i nästan hela världen. Många människor dricker kaffe varje dag.
Huruvida kaffe är bra eller dåligt för hälsan är det många som har åsikter om. En ny intressant studie som tittar på om kaffet har påverkan på livstilssjukdomar från Danmark publicerades nu i somras (juli 2015).

Danska forskare är de första i världen som har undersökt hur våra gener påverkas av vårt kaffedrickande. Studien som hade ett stort statistiskt underlag på 93 000 personer, undersökte kaffedrickande och livsstilssjukdomar på danskar. Studien visade att kaffe varken ökar eller minskar risken för att drabbas av livsstilssjukdomar såsom övervikt eller diabetes.

Studien publicerades i ”The International Journal of Epidemiology”

”Vi är de första i världen som har undersökt huruvida gener påverkas av en livslång hög konsumtion av kaffe. Dessa gener verkar vara helt oberoende av att påverkas av kaffedrickande och kan därför inte associeras till livsstilssjukdomar” säger Ask Tybjaeg Nordestgaard från Department of Clinical Biochemistry vid Herlev och Gentofte Hospital.

Detta bekräftas också av Boerge Nordestgaard, Pofessor vid Faculty of Health and Medical Sciences, University of Copenhagen.
”Det här innebär att kaffedrickande varken ökar eller skyddar från att drabbas av livsstilssjukdomar såsom typ 2 diabetes eller övervikt.”

Gener bestämmer vår längtan efter kaffe

Kaffe för hälsan

Forskarna har lett en unik studie där man har tittat på några gener som har effekt på vår längtan efter kaffe. Om du har de speciella ”kaffegenerna” så kan du dricka mer kaffe än om du inte skulle ha haft dessa gener.

Någonting som studien inte nämner är hur många koppar kaffe som kan vara rimligt per dag. En konsumtion med måtta är alltid bra. Att överkonsumera kaffe för att man är trött eller för att man alltid gjort det är inte bra. Generellt tycker jag att gränsen för en normal konsumtion går vid 2 högst 3 koppar per dag. Kaffe innehåller koffein som stimulerar vårt centrala nervsystem och som därigenom kan ge oss en känsla av minskad trötthet och ökad energi.

En annan viktig fråga som jag tycker man ska ställa sig är:

Är du en brukare eller en missbrukare av kaffe? Dricker du kaffe för att du annars får huvudvärk kan detta kanske ge dig en tankeställare? Eller om du för 5:e gången en dag rutinmässigt står vid jobbets kaffemaskin för att du behöver en paus? I mitt arbete som hälsocoach så ser jag att ett glas vatten har precis likadan effekt som kaffe. Man får en paus, går till köket och fyller på sin kopp – med vatten. Vatten gör oss pigga och våra ofta uttorkande kroppar får en vätskepåfyllnad. Att du rör på kroppen, bryter stillasittandet gör att du får ett naturligt energitillskott.

Metylering

-

En annan viktig aspekt av kaffedrickande är kroppens förmåga att kunna bryta ner koffein. Har du en nedsatt metylering så kan koffeinet bli kvar i kroppen under många fler timmar än om du skulle ha en normal metylering.

Vilken grad av metylering man har kan också mätas i ett gentest och är någonting som kommer mycket stort framöver i den medicinska världen och som numera används mer och mer i USA. Läs mitt tidigare blogginlägg om genetik här.

Minskad metylering har en stark koppling till många olika sjukdomar såsom hjärt och kärlsjukdomar m m. Att jobba med att förbättra sin egen metylering och leveravgiftning blir därför mycket centralt i dessa situationer. Metyleringen i sig kan du läsa mer om i ett blogginlägg av naturläkaren Peter Wilhelmsson

Rekommendationer

Kaffe och hälsa

De rekommendationer Livsmedelsverket har gällande koffein är att:

– gravida bör begränsa sin konsumtion av koffein till maximalt 300 milligram per dag. Det motsvarar cirka tre koppar kaffe á 1,5 deciliter eller sex koppar svart te á 2 deciliter per kopp.

– koffeintabletter, tuggummin med koffein och liknande produkter bör förvaras oåtkomliga för barn då barn lättare kan drabbas av koffeinförgiftning.

– energidrycker med koffein bör inte användas som törstsläckare eller som vätskeersättning vid träning. Intaget av sådana energidrycker bör inte kombineras med alkohol.

En burk cola (33 centiliter) innehåller cirka 30-50 milligram koffein.
En kopp kaffe (15 centiliter), och en burk energidryck (25 centiliter) innehåller runt 100 milligram.

Är det farligt med koffein?

Kaffe och hälsa

Hos gravida kvinnor som får i sig stora mängder koffein kan risken för tidiga missfall öka. Att få i sig för mycket koffein kan även leda till magbesvär med illamående, kräkningar, magont och diarré. Andra effekter kan vara sömnbesvär, ångest och oro, yrsel och hjärtklappning. Ungefär 20 milligram per kilo kroppsvikt kan ge lindrig förgiftning hos en vuxen.

Källor

http://healthsciences.ku.dk/news/news2015/new-research-coffee-not-associated-with-lifestyle-diseases/

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/koffein/

Gästbloggare Ellinor Ladenberg

är utbildad inom näringslära, med inriktning på klinisk nutrition och näringsmedicin i Sverige och USA och hon äger hälsoföretaget Ladenberg Nutrition. Hon arbetar med företag som hälsoinspiratör, som utbildare för PT’s och som frilansande konsult och skribent inom närings- och funktionsmedicin.

Följ henne gärna på Facebook där hon regelbundet skriver om naturliga råvaror, lämnar recept, kommenterar studier och förkovrar sig i allt som har med hälsa och kost att göra!

Alpha Plus produkter

Läs mer

X