Välj en sida
Christin Jarl

Christin Jarl

Näringsterapeut (dipl) at Näringsmedicinska kliniken
Christin arbetar som näringsterapeut och driver Näringsmedicinska Kliniken i Helsingborg. Hon är bland annat certifierad hårmineralanalysterapeut och utför dessa hårmineralanalyser via sin klinik.

Med en bakgrund som civilekonom och systemvetare arbetade Christin tidigare som företagsledare i IT-konsultbranschen.

Christin bloggar hos Alpha Plus 1 gång i månaden, med inriktning på hårmineralanalyser.
Christin Jarl

God fortsättning! Nu har det gått några dagar sedan julhelgen och eventuella ”falska” allergiliknande reaktioner, relaterade till julmaten, har förhoppningsvis lagt sig. Julmaten kan nämligen orsaka histaminrelaterade symtom i form av exempelvis trötthet, mag-/tarmproblem, hudåkommor, migrän/huvudvärk, rubbningar i hjärtrytmen, klåda, ledvärk och depression. Reaktionerna behöver inte heller komma omedelbart, utan kan komma några dagar senare. Vi behöver histamin i kroppen, men histaminet ska vara i balans!

Histaminrik julmat
Julbordet är överöst med histaminrika alternativt histaminfrisättande mat såsom sill, ägg, lax, julskinka, prinskorvar, köttbullar och Janssons frestelse. Utöver detta njuter vi även gärna av choklad, fikon, dadlar, russin, apelsiner samt kryddningar av kanel och nejlikor. För att spä på histaminet ytterligare, dricks det också många gånger vin och/eller öl. ”Mat som stått” ökar också histamininnehållet i födoämnen. För någon som är väldigt överkänslig är resterna av julmaten inte att tänka på!

Vad innebär histaminintolerans?
Att reagera på histamin kallas för histaminintolerans. Främsta orsaken till dessa reaktioner är att man, av en eller annan anledning, har en nedsatt aktivitet hos enzymet diaminoxidas (DAO) som bryter ned histamin i kroppen. Orsakerna till reaktionen kan ofta hittas med hjälp av en hårmineralanalys.

Histamintolerans relaterat till mineraler
DAO behöver vitamin B6 för att aktiveras. Magnesium bidrar i sin tur till att B6 omvandlas till sin aktiva form pyridoxal-5-fosfat. Detta betyder att ett lågt magnesium påverkar aktiveringen av DAO.
Ett annat mineral som påverkar DAO är koppar. Koppar är också inblandat i proteinet ceruloplasmin, vilket också agerar som ett enzym som bryter ned histamin. Detta betyder att en obalanserad kopparhalt i kroppen kan skapa histaminreaktioner.

Vid hårmineralanalysprofiler med låg zinkhalt i förhållande till kopparhalt (Zn/Cu-förhållandet) alternativt om kopparhalten i vävnaderna är förhöjt, återspeglar en nedsatt DAO-/ceruloplasminaktivitet i kroppen. Zink krävs även för lagring av histamin i kroppen. För lite vävnadskalcium brukar kopplas först och främst till osteporos, men hårmineralanalysprofiler med lågt vävnadskalcium kan också drabbas av histaminreaktioner.

Stress kan orsaka histaminreaktioner
Man behöver inte heller ha en nedsatt enzymaktivitet för att få en histaminreaktion. Exempelvis kan psykisk stress utlösa en sådan reaktion. Ett högt Na/K visar om kroppen är i ett alarmstadium av stress, vilket också kan ge en ökad histaminproduktion i kroppen.

Sammanfattningsvis är det många faktorer som kan spela in vid eventuella histaminreaktioner. Genom en hårmineralanalys kan man på ett enkelt sätt få en överblick över möjliga orsaker till dessa reaktioner. Svaret kan sitta i håret!

Julen varar ända till påska påstås det och då är det dags för nästan samma histaminrika mat igen…

Gott slut & Gott nytt 2017!

Christin

X