Välj en sida

[divider]

Nu är den härliga julen här och det är redan tredje advent. Vi på Alpha Plus vill inspirera alla julbakande allergiker med enkla och goda recept på mjölk- och glutenfria lussebullar och pepparkakor. Vi har hittat fantastiska recept på hälsojournalisten Zara Öbergs sida receptkoll – väl värt ett besök!

[divider]

Glutenfria och mjölkfria bovete-lussebullar

ThinkstockPhotos-476881812

1 liter majsmjöl eller kikärtsmjöl

7 dl bovetemjöl, quinoamjöl eller glutenfri mjölblandning

5 dl rismjölk (alternativt quinoa-, mandel- eller bovetemjölk)

250 g kesella (byts mot bredbar sojaost för mjölkfritt alternativ)

1/2 hg jäst

1 1/2 dl finhackade russin

1/2  tsk havssalt

1 ägg

3 pkt saffran

1 dl rapsolja

Russin till garnering

Torka saffran i svag ugnsvärme. Rör ut jästen i degbunken i lite av den kalla mjölken. Tillsätt det lätt vispade ägget och kesella/sojaost. Värm rapsoljan i en kastrull. Häll på resten av mjölken och det ljumma degspadet. Häll det i degbunken. Tillsätt till saffran, hackade russin, största delen av mjölet och salt. Arbeta degen så den blir slät, blank, smidig och släpper från bunken. Skrapa ner degen från kanterna. Strö över lite mjöl. Lägg på en bakduk och ställ degen på varmt, dragfritt ställe för jäsning.

Arbeta degen på nytt. Baka ut den till flätor, kranar eller kusar. Lägg dem på bakplåtspapper eller smorda plåtar att jäsa. Pensla med ägg. Garnera med russin. Grädda kusar i 250 grader omkring 10 minuter. Flätor och kransar i 225 grader omkring 20 minuter. Bäst saffran finns att köpa på apoteket. Övrigt saffran är ofta utblandad med färgämnen.[divider]

Glutenfria och laktosfria Bovetepepparkakor

Christmas cookies on a baking sheet with spices and decorations.

1 ¼ dl rapsolja
¾ – 1 dl råsocker (strösocker)

2 ägg

3 dl bovetemjöl + till utbakningen

1 dl sojamjöl

1 tsk bakpulver

1,5 msk mald kanel

1,5 msk mald ingefära

¾ msk malda nejlikor

¾ msk malda pomeransskal

Arbeta degen ordentligt och tänk på att oljan kan separera om du arbetar för länge. Låt degen vila i 3-5 timmar i kylen och arbeta ut på bakbord. Kavla ut degen tunt.  Grädda tills kakorna fått en ljummen brun färg och/eller känns hårda.

För fler recept på gluten- och mjölkfria bakverk: Zarahssida

Recept: Zarah Öberg, www.zarahssida.se

Bilder: thinkstock.com

X